fredag 13 september 2013

Utvandrarna - Filmrecension


Denna filmen heter Utvandrarna och är baserad på Vilhelm Mobergs böcker Utvandrarna och Invandrarna. Filmen gjordes 1971, och är regisserad av Jan Troell.

I filmen får vi möta familjen Nilsson, som består av Karl Oskar och Kristna, deras barn, och även Karl Oskars bror Robert. Karl Oskar har länge funderat på att Utvandra till Amerika, då marken han odlar på inte är speciellt bra. Kristina är emot idén, och tänker på barnens bästa. Robert jobbar som dräng hos en husbonde, men har det inte så lätt där.

Karl Oskar, Kristina, deras tre barn, Robert och några fler människor från deras by har bestämt sig för att lämna Sverige, och istället emigrera till Amerika. Kristina var först emot hela idén, men efter att hennes och Karl Oskars dotter dött då hon åt på tok för mycket efter att inte ätit något på länge, så går hon till slut med på det hela. På skeppet över till landet på andra sidan Atlanten går det dödliga sjukdomar, och flera människor dör under resan över det stora havet. Klarar sig alla i sällskapet? Klarar sig familjen Nilsson?

Filmen utspelar sig på 1800-talet, och det märker man. Det är glesbygd och människor odlar överallt. Nästan alla människor är bönder, förutom dom som jobbar inom kyrkan.
I filmen pratar dom småländska, och det är inte den som pratas nu, 2013. Denna är mer otydlig, och det är lite svårt att höra exakt vad dom säger. Det visar också att filmen är rätt gammal, eller i alla fall ska utspela sig för ganska så länge sen.

Budskapet med denna filmen (boken också för den delen) borde vara att visa hur det var förr i tiden när folk utvandrade. Vi vet ju inte det, eftersom vi inte levde på den tiden.

Jag tycker faktiskt att denna filmen var ganska bra. Jag trodde inte att jag skulle gilla den innan vi började se den, men det gjorde jag! Filmen är intressant och man lär sig endel från den. Man lär sig lite om hur det var förr, och man jämför kanske lite med hur det är nu, hur stor skillnad det är och så. Så enligt mig är den bra!
Jag ger filmen 6/10! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar