fredag 20 september 2013

Bokuppgift v.38: 62 dagar

Toms sommarlov har precis börjat, och han har nu kommit till lantställe. I början av boken så åker Tom och Lassemiss på sina mopeder, och hittar en död ekorre, och Lassemiss begraver den. Tom börjar tänka på döden, och blir rädd för att dö, tänk att man inte får finnas
mera. Hur är det egentligen?
Toms storebrors kompis Joel kommer och hälsar på dom i början av sommaren. Joel är inte riktigt som andra. Det enda dom gör är att spela fotboll, för dom vet inte vad man annars kan göra med Joel. När dom en dag spelar fotboll frågar Joel vad det är för fel på Lassemiss. Det är ingen som svarar på hans fråga, för man säger inte elaka saker om Lassemiss, det bara är så. Lassemiss ser gammal ut, fastän han inte är det. Han har gammeldags kläder, han är lång och smal, har stora händer, hans hår ser alltid fettigt och smutsigt ut, och han har stora händer. Lassemiss är inte som alla andra, han är lite udda.
En bit in på sommarlovet när Joel för ett tag sen åkt hem, regnar det bara. Det regnar, regnar, och regnar, och solen lyser inte många gånger. En kväll åker Tom, hans storebror, Lassemiss och några till iväg på sina mopeder till Baptisternas tält på ängen. En av killarna har med sig en bensindunk, men Tom förstår inte vad dom ska ha den till. Lite senare springer killen ut på gruset utanför Bappa-tältet och häller ut bensinen i ett kors. Någon slänger dit en tändsticka, och den tänder eld på det hela, och det brinner ett kors på gruset. Människorna inne i tältet springer ut och bugar för korset, för dom tror att Gud äntligen svarat på deras böner.
I slutet av det vi läst så springer Tom iväg till kyrkogården, och tankarna på hans döda mormor och morfar kommer upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar