fredag 13 september 2013

Bokuppgift v.37 - Typiskt för sagor och sammanfattning om H.C. Andersen

1. TYPISKT FÖR SAGOR


I sagor finns det oftast påhittade miljöer, sånt som inte skulle finnas här. I "Elddonet" så hoppar militären ner i ett ihåligt träd och hittar hundar och guld där nere. Vem skulle göra det 'på riktigt'?
Huvudpersonen i sagan brukar oftast få uppdrag som den ska klara, och hur skulle dom göra det utan hjälp? Det finns väldigt ofta med en fe, troll, häxa eller någon annan overklig varelse. Antingen så hjälper dom huvudpersonen genom att ge goda råd eller ge bort saker, eller så vill dom förstöra för huvudpersonen så att uppdraget inte ska klaras. I denna sagan (Elddonet) så är det med en häxa, som utnyttjar soldaten som är huvudpersonen.
Såklart så misslyckas inte huvudpersonen med uppdraget. Alla sagor slutar lyckligt, och det gör även "Elddonet". Soldaten gifter sig till slut med prinsessan, och de lever lyckliga i alla sina dagar.

KÄLLOR:
http://www.ne.se/enkel/saga



2. SAMMANFATTNING OM H.C. ANDERSEN


STÖDORD:
- författare
- 2 april 1805
- Odense
- skådespelare, balettskola
- pappa, böcker
- sagor 1835
- fula ankungen, elddonet, lilla sjöjungfrun
- 156 sagor
- europa
-1873 stopp
- olycklig
- aldrig gift
- sångerskan jenny lind
- 1875



Hans Christian Andersen är en dansk författare som föddes den 2 april 1805. Han föddes i den danska staden Odense, och växte även upp där. Vid 14 årsålder åkte Hans Christian till Köpenhamn för att bli
Hans Christian Andersen föddes i det gula inringade huset
på bilden, i nuvarande Gamla Stan i Odense. 
skådespelare, men det gick inget vidare. Istället kom han in på en balettskola.
Hans Christians pappa var skomakare, men var intresserad utav böcker. Han skrev kända sagor som "Den fula ankungen", "Elddonet" och "Den lilla sjöjungfrun". Hans Christians sagor blev inte kända bara i Danmark, utan i hela Europa. Sammanlagt gav han ut 156 sagor ända fram till 1873, då han slutade.
Under sin levnad var Hans Christian inte den lyckliga man man kunde tro. Han var ful, var jämt olyckligt förälskad, och gifte sig aldrig. En av kvinnorna han var olyckligt kär i var den svenska sångerskan Jenny Lind.
Hans Christian Andersen dog 1875.
I detta huset växte Hans Christian upp (de två fönstren
längst åt höger tillhörde hans familj). 




Bilder tagna av mig och Tilda, får inte kopieras.










KÄLLOR:
http://www.ne.se/enkel/hans-christian-andersen
http://sv.wikipedia.org/wiki/H.C._Andersen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar