torsdag 19 september 2013

Filmer om Franska revolutionen

FILM: VAD ÄR GREJEN MED FRANSKA REVOLUTIONEN
http://www.so-rummet.se/content/vad-ar-grejen-med-franska-revolutionen


Den franska revolutionen pågick i Frankrike från 1789 - 1799. Revolutionen har väldigt stor påverkan på hur Frankrike, och även Europa, ser ut idag. 
Innan den franska revolutionen var Frankrike ett land med monarki, men också diktatur. Det fanns en riksdag, men den var aldrig öppen. Kungen Ludvig XVI bestämde allt själv. 
Hela revolutionen har många orsaker till varför den började. Folket i Frankrike var missnöjda med
styret utav kungen. Att adeln och präster hade privilegier och slipper betala skatt, även om dom är rika och endast utgör 2% av befolkningen. Det blir folket som får betala skatt även om dom är fattigast.
Man kan säga att Napoleon avslutar revolutionen genom att utse sig själv till Frankrikes kejsare.
Filosofer kom på ideologier för samhället efter den franska revolutionen. När Napoleon dör 1821 blir Frankrike en republik, och demokratin i landet föddes.

Eftersom franska revolutionen har haft en stor betydelse för hela Europa, och hade den inte uppstått hade inget varit sig likt idag. Man kan ju tycka att det hela var väldigt hemskt med allt halshuggande av folk, men det är fortfarande en bra och viktig händelse i historien. Sverige hade antagligen inte sett ut som det gör idag, och inte heller Europa. Det har en så pass stor betydelse för hela Europas historia.
Denna revolutionen hade säkert kunnat sluta på något annat sätt. Om kungen bara hade haft lite mer förståelse och inte vart så tvungen att ha så mycket makt, hade det slutat på ett annat sätt. Han slängde ju ut folket när dom skulle rösta om idéer, om hur det "nya" Frankrike skulle vara. Det är klart dom blir ännu argare på honom, och vill ta slut på detta snabbare. Det hade jag också velat om jag hade levt i Frankrike på den tiden. Att de rika har privilegier med skatten och inte de som är fattiga t.ex. Det borde ju vara tvärtom egentligen.



monarki/republik/demokrati/diktatur/ideologi/revolution/privilegier

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar