fredag 6 september 2013

Bokuppgift v.34 - Ett fat korngröt



Kristina och Karl-Oskar lever väldigt fattigt på en gård i Sverige under 1800-talet.
När vintern kommer har skörden inte varit den bästa, och deras matförråd blir värre än vanligt. Mitt i vinter föder Kristina en son, Anders-Harald. Nu när denna lilla pojken också är en del av familjen, behöver han bli ammad av Kristina. Kristina blir den som får äta lite mer än dom andra, för att lille Harald ska klara sig han också.
Harald ska döpas, och Kristina bestämmer att hon ska göra gröt. Hon kokar gröten, och ställer ut den för att låta den svalna.
Kristinas och Karl Oskars 4-åriga dotter Anna försvinner senare på kvällen. Karl Oskar och Kristina letar överallt, och till sist hittar dom Anna. Dom hörde barngråt från det lilla huset där Kristina ställt gröten, och gått in och sett efter vad det var.
Anna låg på golvet och grät högt över smärtor i magen. Det visade sig att Anna ätit två tredjedelar av gröten, och hade nu fått väldigt ont i magen.
Morgonen därpå kallade dom på en slags läkarkvinna, som skulle få undersöka lilla Anna. Hon säger något i stil med att om det inte går över kommer Gud och hämtar henne.
Nästa dag har Gud hämtat Anna, och Karl Oskar och Kristina är väldigt ledsna.
I samma veva som Anna dött, funderar Kristina på om hon kanske skulle gå med på att utvandra till Amerika. Hon bestämmer sig för att göra det, och Karl Oskar och Kristina har precis börjat fundera på deras färd till Amerika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar