lördag 7 september 2013

Bokuppgift v.35 - om filmen Utvandrarna

Dom främsta huvudpersonerna är Karl Oskar, Kristina och Robert, och allihopa bor i en liten by i Småland.

Karl Oskar och Robert är bröder, och eftersom Karl Oskar är den äldsta sonen har han fått ärva gården av deras far.
Karl Oskar och hans fru Kristina bor på gården med deras tre barn och försöker som alla andra på den tiden att få en bra skörd inför vintern. Enligt Karl Oskar är marken dom odlar på inte bra. Han har hört talas om Amerika, landet på andra sidan Atlanten där allt är bra. Han försöker hela tiden övertala Kristina om att dom ska emigrera till Amerika, men hon är emot det förslaget.
Kristina är en kvinna som är väldigt mån om att barnen ska ha det bra, och det är en av anledningarna till att hon inte vill emigrera till Amerika. Hon vill inte heller lämna släkt och familj som i så fall skulle bo kvar i Småland. Kristina är också väldigt troende, tvärtemot Karl Oskar.
När Karl Oskars och Kristinas son ska döpas har Kristina gjort ett fat med gröt som hon ställer ut för att låta det svalna. Deras dotter Anna smyger dit och äter, då hon inte kunnat låta bli eftersom hungern tagit över. Hon äter två tredjedelar av gröten, och det slutar med att hennes magsäck spricker och gud kommer och hämtar henne. Detta ger Kristina en tankeställare, om att det bästa för barnen kanske inte alls är att stanna i Sverige. Hon bestämmer sig då för att följa med Karl Oskar till Amerika.
8Robert har det inte så lätt i Sverige. Han jobbar som dräng hos en bonde, kallad Aron. Robert är inte den som väljer att jobba framför annat, och slöar ofta genom att sitta och vila, och smita från arbete. När han får reda på att det finns ett annat land som är bättre än Sverige, vill han genast utvandra. Han vill hitta guld i landet, och bli rik.

Miljön är som på landet, det är inte särskilt mycket vägar, mycket skog, och få hus. Jag tänker lite på artonhundratalet när jag ser en miljö som den.

Nu, 2013, är det bra att folk utvandrar från sina länder. I de länder där det krigas kan man ju inte leva riktigt normalt, och när folk utvandrar då så skyddar dom ju sig själva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar