tisdag 17 september 2013

Film, text, frågor: Livgivande meteorit

1. Var slog den meteorit ner som möjligen utplånade dinosaurierna? I Mexiko. 

2. När slog den meteorit ner som möjligen utplånade dinosaurierna? För 65 miljoner år sedan. 
3. a) Vilka djurgrupper uppkom kanske i samband med att en meteorit slog ner på jorden före dinosauriernas tid? Armfotingar, trilobiter och bläckfiskar. 
    b) När slog denna meteorit ner på jorden? För 470 miljoner år sedan. 




4. Mellan vilka planeters banor finns asteroidbältet? Mars och Jupiter. 
5. Hur kan det vara möjligt att ett nedslag på jorden av en jättelik himlakropp faktiskt gynnar artrikedomen? Dominerande arter kan dö ut, och då kan det bli plats för lite mindre arter att få plats. Om de mindre arterna får plats blir det genast fler. Det var bra att meteoriten landade på jorden och utrotade dinosaurier, annars hade vi inte funnits. Dinosaurierna hade isåfall dominerat över hela jorden, eftersom det bara var meteoren som kunde ta död på dom. 

Diskussion
En teori om hur livet började på jorden går ut på att de första organismerna kom hit med en meteorit. Vad tror du om den teorin? Det skulle kunna vara sant. Det är inget som säger emot, men jag är inte direkt den som funderar på sånt. Men det låter ganska så logiskt, tycker jag. 
Fast i och för sig så tycker jag att big bang låter mer rimligt. Men detta kanske är samma sak?
Det kan ju varit så att bakterier kommit med från rymden, eller att bakterier kommit från marken när meteoren slagit ner. Så det låter rimligt, enligt mig. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar