onsdag 18 september 2013

Film, text, frågor: Antibiotikaresistens

Vilket år upptäcktes penicillinet? År 1928.

Mot vilken typ av sjukdomsframkallande organismer använder man antibiotika? Bakterier.

Vad kan bakterien använda pili till? Pili är som håriga trådar på bakterien. Med hjälp av pili så kan bakterierna fästa sig och sen med hjälp av en motor ta sig in i cellen och smitta oss. Om dom inte hade haft pili eller en "motor" skulle dom inte kunna smitta oss och vi skulle inte kunna bli sjuka.

Vad är det för molykylär "motor" som forskarna undersöker hos bakterier? En "motor" som bakterierna använder för att "veva in sig" mot cellen. Den gör att dom liksom kommer in till cellen för att sen smitta oss med någon slags sjukdom.



Hur skulle antimikrobiella peptider kunna hindra bakterier från att göra oss sjuka? Antimikrobiella peptider finns i cellens membran. Dom känner skillnad på bakterier och celler, och de kan då skydda oss från att bli skadade av bakterierna. De antimikrobiella peptiderna fångar in bakterierna och hindrar dom från att sträcka ut sina pili.

Varför gå det antagligen inte att ge antimikrobiella peptider som tablett? Om man tar dom som tablett så kommer dom brytas ner när den kommer ner i magen. Det skulle däremot kunna ta en injektion med antimikrobiella peptider.

Diskussion
Varför är det just hos mikroorganismer som vi kunnat observera evolution? Mikroorganismernas och bakteriernas generationer går mycket snabbare, de förökar sig hel tiden. När det hela tiden kommer nya generationer kan man studera evolutionen hos bakterier och mikroorganismer, de ändras hela tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar