tisdag 26 februari 2013

En obekväm sanning del 3

I början av denna delen av filmen pratade Al Gore om "den andra kanariefågeln". Med det menade han Antarktis. 
Is shelfarna på Antarktis smälter, och en av shelfarna smälte på 35 dagar istället för 100 år!!! Då går den globala uppvärmningen fort. Smältvattensjöarna som fanns på den shelfen gjorde att isen smälte mycket mycket snabbare. Sjöarna gör också tunnlar genom isen som sedan kommer ut under isen. Det gr att den delar sig. 

Det är skillnad mellan havsis och landis, men många kanske inte tror det. Egentligen är det stor skillnad, för om havsisarna smälter så gör det inget. Vi behöver inte bry oss om dom, egentligen. Om landisen däremot smälter höjs havsnivån, eftersom att isen ligger på land. 

Samma sak som händer på Antarktis händer på Grönland, och om både Grönland och halva Antarktis smälter kan vattnet stig med än 6 meter. Det kan göra att mer än 100 miljoner människor kan behöva flytta. 

Folkmängden ökar också hela tiden, och det kan öka ända upp till 9 miljoner! 

30% av koldioxiden som finns i atmosfären är orsakad av skogsbränder. Mycket utsläpp kommer också från oss, och USA släpper ut allra mest. Europa kommer på andra plats. 

Den "kokta grodan" var en liten tecknad film som var med och som dom visade. Den handlade om en groda som hoppade i kokande vatten och en groda som var i ljummet vatten som började koka. Den hoppade ur när vattnet var kokande, men när vattnet började koka medans grodan var i vattnet hoppade den inte ut. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar