onsdag 13 februari 2013

En obekväm sanning: Del 2

Sammanfattning

År 2005 var det värmerekord i många länder i världen, framförallt i USA. När det blir varmt så blir det också "vildare" väder, och det bildades många stormar och orkaner. Några av dom var Dennis, Emily och Katrina. 
Katrina var en väldigt hemsk storm som framförallt drabbade New Orleans. 

Stormen Katrina, New Orleans, uppifrån

Isarna på dom två polerna smälter. Isen är som en spegel och reflekterar solljuset, men när solstrålarna lyser på vattnet blir vattnet varmt, och isarna smälter. 
Al jämförde det med att det var som om polerna var kanariefåglar i en gruva, eftersom människor hade dom där nere förr. När dom slutade sjunga var dom döda och det fanns antingen giftig gas eller för mycket koldioxid. 
När polerna smälter kommer också isbjörnar att drunkna. Dom är beroende av att ha is att vila på, och om den nu smälter så kommer inte isbjörnarna att kunna vila, och dom drunknar då. 

Golfströmmen består av saltvatten som cirklar runt. När det då en gång kom sötvatten från landisarna i Nordamerika, förstördes den. Det kom då inget varmt vatten från den, och det blev en istid. 
men när det då vart istid ett tag så fick Golfströmmen saltvatten i sig igen, och började då fungera. 

När det blir varmare föds också larverna tidigare. Dom anpassar sig efter hur varmt det är, och blir det varmare föds dom tidigare. När fågelungarna som inte anpassar sig efter temperaturen föds finns det inga larver till dom eftersom att dom redan blivit stora. 

Granbarkborren fryser inte ihjäl när det är varmare, och gör den inte det förstör den träden i skogarna. 

Granbarkborre


Det är också så att städer som Harare och Nairobi kommer att bli drabbade av moskitmyggor. Städerna är byggda en bit upp på ett berg där flugorna inte lever eftersom det är för kallt. Men blir det nu varmare så flyttas gränsen uppåt, och dom kommer att finnas högre upp vid städerna, och det är farligt. 

Mina tankar:
Jag tycker att Al Gore är väldigt bra på att förklara. Även om filmen är på engelska och det finns text så är det många svåra ord med, men han förklarar så att även vi som kanske inte kan så många "vuxenord" förstår. 
Det är också bra att han verkligen bryr sig om detta, för det gör att man tar det mer på allvar. Sen tycker jag att hela denna idéen av att göra en film är jättebra, för nu kan man ta del och lära sig om vad som kommer hända om vi inte gör något åt detta enorma problem. Det är verkligen stort, och vi måste göra allt för att rädda klimatet. 

2 kommentarer:

  1. Snygg sammanfattning!!
    Kläm gärna in lite mer åsikter och funderingar.

    mvh Carolina

    SvaraRadera
  2. Bra sammanfattning tycker jag för du har lagt ner tid på det och det är bra för man tycker om att läsa det när det är noga skrivet :)

    SvaraRadera