onsdag 14 maj 2014

Nutidsfrågor v.20

1. Det första steget till Europeiska unionen (EU) började efter andra världskriget 1945. Då startade sex länder ett samarbete om kol- och stålproduktion. Vilken var den viktigaste orsaken till att man bildande kol- och stålunionen? 
Svar: X. Man ville behålla freden. 


2. Den 15 april kidnappades 276 skolflickor av den islamistiska terrorgruppen Boko Haram. Flickorna är fortfarande borta. I vilket land har detta hänt?
Svar: 2. Nigeria. 


3. Det var i en flygolycka i Kongo 1961 som Förenta Nationernas (FN) general- sekreterare dog. En del tror att det var ett attentat och FN vill nu utreda händelsen. Vem dog 1961?
Svar: 2. Dag Hammarskjöld. 


4. Frankrike och Tyskland varnar Ryssland för konsekvenser om valet i Ukraina den 25 maj inte kan hållas som planerat. Vilka varnar?
Svar: 2. Hollande och Merkel. 


5. Sverige gick med i EU 1 januari 1995. Vilket av följande Nordiska länder är inte med i EU?
Svar: 2. Norge. 


6. Vilket av följande länder är inte med i EU?
Svar: 2. Serbien. 


7. Varför har inte Sverige Euron som valuta? 
Svar: X. En folkomröstning sa nej


8. Kina vill bygga en järnväg för snabbtåg till USA. Rutten skulle gå från nordöstra Kina, via Sibirien i Ryssland, genom en tunnel till Alaska och vidare genom Kanada till USA. Hela sträckan från Kina till USA blir 13 000 kilometer. Var ska tunneln byggas?
Svar: X. Under Berings sund. 


9. Sanna Nielsen fick en tredjeplats i Eurovision Song Contest. Österrikes Conchita Wurst vann. Vad heter den vinnande låten?
Svar: Rise like a phoenix. 


10. Världsmästerskapet i ishockey i Minsk i Vitryssland har börjat. I första matchen 10 vann Sverige över Danmark med 3-0. Vem gjorde två av målen?
Svar: 1. Mikael Backlund. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar