tisdag 27 maj 2014

Lucy Maud Montgomery - författarporträtt



BAKGRUND
Lucy Maud Montgomery var en kanadensisk författare med rötter från Skottland. Hon föddes den 30 november 1874 på Prince Edward Island, Kanada.
Hon kallades för Maud utav familj och vänner, men hennes namn som författare var L.M. Montgomery.
Mamman dog när hon var endast två år, och hennes pappa kunde inte ta hand om henne. Därför fick hon bo hos sina morföräldrar.
När hon var liten började hon skriva dagbok, och när hon var 10 år lärde hon sig att skriva poesi. Som barn var hon väldigt fantasifull.

År 1911 gifte Maud sig med Ewen MacDonald. Tillsammans fick dom tre barn, men ett av dom dog vid födelsen.
Under hennes liv som husmor fann hon alltid tid till att skriva.

Lucy Maud Montgomery dog den 24 april 1942 i Toronto, Kanada. Hon blev 67 år gammal.
År 2008 berättade hennes barnbarn att hon dog utav en överdos.
I hennes dagböcker som gavs ut som böcker, så kan man läsa att hon led av depressioner stora delar av hennes liv. 



UTBILDNING
Maud gick en lärarutbildning på college, och när hon gick ut college började hon arbeta som lärare. Dock fortsatte hon hela tiden att skriva.



INFLUENSER
När Maud skrivit sina böcker har hon fått mycket influenser från 1880- och 1890-talet. Under den tiden som barn spenderade hon tid på Prince Edwards Island, och hon skriver om sina minnen därifrån.



SPRÅK
Språket i boken är gammaldags, eftersom boken är rätt så gammal - över 100 år. Boken är skriven i 3.e person, och Maud har inte skrivit så mycket tankar. Det är rätt så många dialoger, och många av dom är långa. När man läser endel av dialogerna känns det lite som om det kommer med tankar, eftersom att huvudpersonen tycker om att berätta vad hon tänker. Det är ganska så  mycket skrivet om vad personerna i boken gör också.



STIL/GENRE
Jag kan inte riktigt sätta in denna boken i ett fack bland alla genrer. Boken handlar om Anne, och allt som hon tänker, gör, och händer omkring henne. Det är liksom ingen skräck, ingen humor eller så. Jag kan ana att boken kommer innehålla vänskap, och det är väl så nära en genre jag kan kommer med denna romanen.





PRODUKTION
År 1908 släpptes Mauds första bok, Anne på Grönkulla (Anne of Green Gables). Boken blev en succé, och hon skrev fler böcker om Anne. Maud skrev även en trilogi om Emily. Även dom böckerna blev väldigt populära.

Mauds böcker har blivit publicerade på mer än 40 språk, och dom är speciellt populära i Japan. Böckerna är främst riktade till ungdomar.
Hennes dagböcker publicerades efter hennes död, och dom är riktade till vuxna. Hon har även skrivit några vuxenromaner.



BOKEN
Boken handlar om Anne Shirley, en mager 11-årig flicka med rött hår. Hon bor på ett barnhem där hon hamnat efter ett olyckligt liv utan föräldrar, där hon varit oälskad av alla hon bott hos.
En dag blir hon hämtad därifrån, för att två personer på Grönkulla, i Avonlea, skickat bud om ett barn. Det är syskonen Marilla och Matthew Cutchbert som skickat order om ett barn som kan hjälpa till på gården.
Det enda problemet är att dom inte sökte en flicka, som Anne, utan en pojke. Det hela är alltså ett missförstånd, och Marilla och Matthew funderar på att skicka tillbaka Anne, även om Matthew fattat tycke för flickan.
Dock går Marilla till slut med på det, eftersom hon (fast hon inte vill erkänna det) också tycker om den pratglada och tankespridda flickan.
I boken får man följa Anne på Grönkulla, och hur det går för henne.



ÖVRIGT
Det är till en viss del så att Lucy Maud Montgomery ökat turismen till Prince Edward Island. Barnhemmet som Maud gott på finns där, dock är det bara stenfoten kvar. Även huset som var inspiration till Grönkulla finns där.



KÄLLOR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar