onsdag 7 maj 2014

Hans Rosling: Statitics of future - Sammanfattning

Filmen finns här



Hans Rosling


SAMMANFATTNING

Filmen handlar i det stora hela om världens befolkning.

Vid år 2100 beräknas jordens befolkning ligga på 10/11 miljarder enligt Hans Roslings forskning. Han säger att det inte kommer att öka mer efter det, utan det kommer avta.

Anledningen till att det inte ökar är inte att det blir krig och att en stor del av befolkningen dör, eller att maten tar slut, utan det är för att det inte föds lika mycket barn.
Hans Rosling berättar att världens länder sakta men säkert blir rikare, och fler människor kan få medicin och de kan då överleva. Familjerna behöver därför inte skaffa lika många barn.

Fattiga familjer skaffar många barn för att vara säker på att några av dem överlever. Eftersom att det har utvecklats behöver de flesta familjer inte skaffa 5/6/7 barn, utan kanske bara 2.
Just nu är det vanligt att väldigt många familjer endast skaffar två barn, även familjer i fattigare länder.

När befolkningen ökat klart och planar ut kommer den ha ökat olika mycket. Just nu ser det ut så här i världen:


1 miljard i Nord- och Sydamerika, 1 miljard i Europa, 1 miljard i Afrika, och 4 miljarder i Asien. 


Vi seklets slut kommer 1 miljard att läggas till i Asien och Afrikas befolkning kommer höjas till 4 miljarder. 

Fattiga familjer i fattiga länder håller nu på att få mer pengar och komma upp i samhället. Det finns jätterika, rika och fattiga människor i världen, och många ligger under gränsen av att tjäna tillräckligt med pengar för mat. Många länder kommer komma bort därifrån, och det är positivt. 

Människorna kanske uppgraderar sig till att köpa en cykel, och på så sätt förenklas deras vardag. Sen kanske steget till att köpa en motorcykel finns tillgängligt, senare kanske det blir en bil och då har dom kommit upp i samhället. Det exemplet tog Hans Rosling. 



DISKUSSIONSFRÅGOR

- Hans Rosling berättade om att många människor ligger under gränsen till då dom är för fattiga. Hur lång tid tror du det tar för att hela världens befolkning ska komma ur zonen där dom är för fattiga? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar