fredag 22 mars 2013

Veckans nyhet v.12 - Cyperns ekonomiska kris

Landet Cypern har en ekonomisk kris med sina pengar. Om inte landet får lån från EU så kommer dom två största bankerna gå i konkurs. Men för att Cypern ska få lån från EU kräver EU:s länder att Cypern ska hjälpa till att rädda bankerna.
Det har varit mycket snack om att dom människor som sparar pengar på banken ska få betala skatt för att ha pengarna där. Det kommer inte bli så, för politikerna röstade nej till det.
Cyperns politiker försöker ordna fram pengar på andra sätt, och dom har också frågat Ryssland om att få hjälp med pengar.
Måndagen den 25 mars är den senaste dagen då Cypern ska betala dom miljontals kronor som EU kräver för att landet ska få nödlån.

                                                                                                      Cypern



Mina tankar:
På ett sätt tycker jag att Cyperns politiker är lite oansvariga som inte kan ta hand om landets ekonomi. Dom har ju inte tagit hand om detta på ett sätt där det inte blir någon kris. T.ex. vi i Sverige och USA och massa andra länder klarar av att inte få någon kris. Så på ett sätt är dom lite slarviga som inte tagit hand om ekonomin tillräckligt bra.
Men å andra sidan så har dom ju det jobbigt. Att inte kunna leva som vanligt med pengarna man har (inte för att det är  stor skillnad).





Källor:
8sidor.se
Aftonbladet.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar