tisdag 26 mars 2013

Frågor om väder, texthäfte



1.
Vad mäts: Mäts med: Mäts i:
Temperatur Termometer Grader Celsius (C°)
Tryck Barometer Hektopascal
Luftfuktighet Hygrometer Procent (%)
Vindhastighet Anemometer Meter per sekund (m/s)
Nederbörd Pulviometer Millimeter (mm)
Molnighet Siktmätare Procent (%)


2. En front är t.ex. när varmt luft åker över kall luft och trycker ner den kalla luften. Det kan också vara tvärtom, alltså att kall luft åker under varm luft och trycker upp den varma luften.
Det är som en gränslinje mellan varm och kall luft.

3. Moln är varm luft som stigit uppåt mot himlen och sedan blir vattendroppar/iskristaller när dom kyls ner.

4. En vind uppstår när varm luft åker uppåt i himlen och det blir ett ”tomrum”. Då kommer det luft som tar den platsen och det uppstår en vind när luften är på väg till tomrummet.

5. Det visar hur högt lufttrycket är i den skalan, hektopascal.

6. Att vinden kommer från norr.

7. Man smälter snön och ser då hur många millimeter det har kommit.

8. Att när det är en varmfront lägger sig den vara luften över den kalla, och när det är en kallfront tränger sig den kalla luften under den varma.

9. a) 1020 hPa
b) Det finns i Ryssland, det är 1040 hPa
c) En kallfront
d) Åt öster

10. P.g.a. hur jorden roterar.

11. Att det är ganska så fuktigt.

12. Luften ovanför vattenytan värms inte upp lika snabbt som luften ovanför markytan. Luften ovanför marken blir varm och åker upp mot himlen. Då kommer luften ovanför vattenytan in över land, och på så sätt har det bildats en sjöbris.

13. Moln bildas när luft blir varm och åker upp mot himlen. Allt eftersom det blir kallare i luften blir också luften kallare och till sist har det blivit vattendroppar eller iskristaller. När vattnet eller isen efterhand krockar med varandra blir dom större. När dom till sist blivit för tunga för att vara kvar i molnen släpps dom ner mot marken och landar där som nederbörd.

*Extra/Svår fråga: Det skulle kunna bero på att luften inte blir tillräckligt varm lika snabbt på vintern utan luften är kallare än den är på sommaren. Då blir det kanske svårare för luften att flytta sig och det tar längre tid för högtrycket att flytta sig. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar