onsdag 20 mars 2013

Artikel: Skolmaten

SKOLMATEN

Vi ska få näring från skolmaten och tycka att den är god. Men gör man nu inte det är det inte så himla kul att gå till matsalen för att äta maten varje dag. Borde kommunen satsa mer pengar på maten? Kan dom inte servera "vanliga" maträtter?

Skolmaten är inte alltid den bästa. Jag tycker i alla fall inte det. Men vad är det som gör att dom flesta inte tycker om den? Av många elever hör man att "Nä, men riset är för torrt" eller "Man kan ju inte äta denna soppan". Jag tycker inte maten är särskilt bra. Man ska kunna gå i skolan och tycka om maten. Gör man inte det leder det kanske till att man inte vill gå till matsalen, och då äter man ju ingen lunch den dagen. 

Jag tycker att alla kommuner ska satsa mer pengar på skolmaten. Ska det  vara så svårt? Ja, antagligen, eftersom maten ändå inte blir så mycket bättre. Dom lägger pengar på sjukvård och vägar, och visst är det bra. Men har vi inte tillräckligt med vägar? Kan dom inte lägga lite mer pengar på att ge oss energi så att vi kan få bra betyg och få ett bra jobb i framtiden?

Det kanske inte låter som om bra skolmat skulle kunna "rädda" oss som är unga från att kunna få en bra framtid, men det kanske det kan. Det tror jag, för får man bra energi och näring från maten gör man bättre ifrån sig i skolan. Gör man bättre ifrån sig i skolan kan man få bra betyg och komma in på en gymnasielinje utan att behöva gå om nian för att man inte fått tillräckligt med poäng. När man sen går ut gymnasiet kan man få ett jobb och man kan klara sig som vuxen. Det kanske är lite konstigt, men jag tänker att det faktiskt skulle kunna "rädda" oss från att få en dålig framtid. 

Då var det ju maten. Vad får vi egentligen för mat. Konstiga rätter som inte ens våra föräldrar har hört talas om? Ja, vi får ju vanlig mat som köttbullar, men hur ofta är det egentligen man får något gott som man vet vad det är för något? Tja, kanske en gång i veckan, vad vet jag. Jag tycker inte det är särskilt lyckat av kommunen att göra så. Vet vi vad "Paprigano" egentligen är? Har man inte ätit det förut får man ju gissa vad det kan innehålla.

Nu har jag ju bara tagit upp massor av dåliga saker med skolmaten, men visst finns det bra saker också. Vi elever behöver inte ta med oss egen mat varenda dag eller köpa mat som dom gör i andra länder, utan vi kan bara gå till matsalen och ta för oss. Då kanske man kan stå ut med att maten inte alltid är så god? Vi får sitta och bara prata i matsalen med våra vänner.

Så, maten i skolan är kanske inte alltid den bästa. Den kanske inte smakar så bra, eller så kanske den inte ger oss energi för att orka dagen i skolan. Men det är ju inte bara dåligt med maten, det finns ju bra saker också. Det får man inte glömma. Bland allt det negativa som  jag tycker, som du redan läst så finns det ju också något bra med maten. Kanske blir maten bättre om ett tag. Om några år kanske det bara finns vanlig husmanskost som skolmat. Så den som väntar på något gott väntar aldrig för länge!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar