måndag 24 mars 2014

Hur styrs Sverige? minikurs

FRÅGOR

1. När har vi val till riksdagen? Den tredje söndagen i september var fjärde år. 
2. Vilka får rösta i riksdagsvalet? Svenska medborgare som fyllt 18 år. 
3. Nämn fakta om riksmötet. Den första tisdagen i oktober så samlas riksdagen till ett riksmöte, och det håller på tills sommaren. Där väljer man talman och vice talmän. 
4. Vad gör talmannen? Talmannen är som en ordförande i riksdagen, och leder riksdagens arbete. Talmannen får inte delta i röstningar eller debatter, men det är även talmannen som lägger ut förslag till riksdagen. 
5. Varför har riksdagen 16 utskott? För att man ska kunna bearbeta förslagen som man sedan ska skicka till riksdagen. I varje utskott sitter det personer från partierna i riksdagen, och dom förbereder förslaget. 
6. Nämn några utskott. Utbildningsutskott, försvarsutskott, jordbruksutskott och kulturutskott. 
7. Nämn något om kompromisserna i utskotten. Människorna från partierna som sitter i utskotten måste diskutera och deala med varandra, eftersom ingen av dom har egen majoritet. 
8. Förklara uttrycket: betänkande. När ett förslag bearbetats i utskottet och man ska lämna över det till riksdagen, och man sen diskuterar det i riksdagen kallas det för betänkande. 
9. Hur många sitter i Sveriges riksdag? 349 personer. 
10. Förklara uttrycket: acklamation. När man i riksdagen röstar om ett förslag och sen inte behöver ha en omröstning kallas det för acklamation. 
11. Nämn fakta om voteringar. Det är tvärtemot acklamation, alltså när det sker en omröstning. 
12. Vad gör statsministern? Statsministern väljer ut personer som ska sitta i regeringen med honom. 
13. Vad kallas statsministerns medarbetare? Ministrar eller stadsråd. 
14. Vad gör ett departement? Det har ansvar för ett speciellt område, t.ex. utbildning. Departementen skickar propositioner och genomför sedan de förslag som riksdagen röstat 'ja' till. 
15. Ge exempel på ett departement. Urikesdepartementet. 
16. Vad innebär en monarki? Att landet har en kung eller drottning som statschef. 
17. Nämn fakta om kungens makt. Kungen har ingen makt inom politiken, och han deltar inte i regeringens möten. Han får inte heller rösta. 
18. Vilken är kungens viktigaste uppgift? Han ska representera Sverige, ta emot sändebud från andra länder, och resa till andra länder för att göra "reklam". 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar