onsdag 25 mars 2015

Veckans nyhet - v.13

1. Två unga män dog och många skadades när två personer i onsdags gick in i en restaurang i Göteborg och sköt. Var i Göteborg hände detta?

Svar: Biskopsgården.


2. Det skulle ha varit en speciell dag, söndagen den 22 mars. Vad var det tänkt att hända i söndags?

Svar: Det skulle vara nyval.


3. Benjamin Netanyahu och hans parti Likud vann valet i det här landet i Mellanöstern. Vilket land?

Svar: Israel.


4. Det här landet samlar olaglig information om det svenska försvaret, politik, ekonomi, teknik, vetenskap säger Säkerhetspolisen. Vilket land spionerar i Sverige?

Svar: Ryssland.


5. Nu avslöjar forskare i USA att istäcket är det minsta genom tiderna. Larm har kommit om att isbjörnar far allt mer illa av det mildare klimatet. Var är istäcket det minsta genom tiderna?

Svar: I Arktis.


6. Den 20 mars var det vårdagjämning. Vårdagjämning låter väldigt vårlikt och det betyder också att vi nu går mot allt ljusare tider. Vad hände den 20 mars?

Svar: Dag och natt var lika långa.


7. Norrsken och polarsken är ett fenomen på himlen som huvudsakligen syns runt nordpolen och sydpolen. Vad var det fantastiska den här gången?

Svar: Norrsken över nästan hela landet.


8. Tusentals nyfikna samlades vid Mont Saint-Michel och andra platser i Frankrike och Storbritannien. Alla ville se det extra kraftiga tidvattnet. Vad påverkar tidvattnet?

Svar: Månens dragningskraft.


9. Fotboll: Örebro är klart för final. Laget besegrade Elfsborg hemma på Behrn Arena med 2-0. Den 17 maj avgörs finalen och då ställs Örebro mot IFK Göteborg. Vilken turnering gäller det?

Svar: Svenska cupen.


10. Fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic har sagt något som gjort många arga i Frankrike. Vad sa Zlatan Ibrahimovic om Frankrike?

Svar: Frankrike är ett skitland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar