onsdag 25 mars 2015

Etik och moral - frågor från häftet

GRUNDNIVÅ

1. Vad betyder orden etik och moral? Det betyder vana, eller sed.

2. Vilka är de olika etiska modellerna? Pliktetik, konsekvensetik, sinnelagsetik och dygdetik, det är fyra kända etiska modeller. 

3. Vem introducerade dygdetiken? Den grekiska tänkaren Aristoteles



MELLANNIVÅ

4. Hur kan man handla rätt enligt en pliktetiker? Man kan värdera om valet man gör är rätt eller fel. Det finns flera plikter som man ska följa inom religioner, som t.ex. att inte vara otrogen, och då är man en pliktetiker. 

5. Vad innebär sinnelag? Det innebär att tanken man har är god, även om resultatet i verkligheten kanske inte är det. 

6. Vad är en dygd? Det är en egenskap som man inte föds med, utan som man behöver lära upp, och det kan vara t.ex. uthållighet, mod eller ärlighet. 



HÖGRE NIVÅ

7. Försök beskriva hur en konsekvensetiker skulle resonera om någon ligger i en vak och håller på att drunkna. Vad skulle den personen göra om hon stod bredvid? Först skulle hen tänka på hur det skulle kunna gå för hen själv, t.ex. att hen skulle riskera att falla i och drunkna. Sedan skulle hen tänka på den drabbade, och inse att det är viktigare att försöka rädda den personen. Om hen inte skulle försök rädda personen så kanske hen skulle ångra sig efteråt, eftersom hen insett att hen kanske gjort fel val. 

8. Vilka svårigheter har en pliktetiker? Att hela tiden veta vad det är som är rätt att göra. Ibland kan olika plikter krocka, och då behöver en pliktetiker välja det som är rätt ändå. Man kanske behöver stjäla medicin för att få sin sjuka mamma att överleva, men gör man inte det så låter man henne dö. Man måste då bryta mot en plikt, och det är en svårighet. 

9. Vilka svårigheter har en konsekvensetiker? Ibland kan det vara svårt att veta vad konsekvenserna kommer att bli. Om man vill uppnå en bra konsekvens så gör man ett val man tror kommer leda till det, men i efterhand så kanske det visar sig att det inte var rätt val. 

10. Vilka dygder skulle du vilja följa? Mod, vänlighet och ärlighet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar