onsdag 25 mars 2015

Country

Under 1920-talet så utvecklades countryn fort. Man började använda termen Country and Western 20 år senare, men det var först i slutet av 1960-talet som genren blev accepterad. 2006 var ett bra år för countryn då försäljningen ökade kraftigt. Den stad som man numera kopplar ihop med countryn är Nashville som ligger i Tennessee i östra USA.

Countryn är en blandning av flera olika musikstilar, så som gospel, rock och schlager. Den är också inspirerad av folkmusik från Storbritannien och Irland. Att countryn är inspirerad utav musik härifrån Europa kan ha att göra med att det var många som emigrerade till USA under 1800-talet. Människorna i USA kan då ha fått inspiration från människorna på andra sidan Atlanten.

Förr var countryn lite mer lik blues, men nu på senare år har den utvecklats och börjat likna pop lite mer. Det kan man märka på uppbyggnaden av countrylåtar nu för tiden. De brukar börja med en vers, sedan brygga och sedan refräng. Sedan samma en gång till, och sedan brukar det finnas ett stick och sedan refrängen igen.

Det är vanligt att stränginstrument förekommer inom countrymusik, och typiska för just country är t.ex.; gitarr, violin, banjo och mandolin.

Alla musikstilar förändras på lite olika sätt, men man kan se en stor skillnad i countryn. Förr var genren mer lik blues, och det är antagligen för att blues var populärt under det tidiga 1900-talet. När popen sedan kom och blev populär så kan jag tänka mig att countryartisterna ville fortsätta att lyckas. Då kan de ha tagit inspiration från popen för att få sina låtar att låta modernare, och nu för tiden så finns det mycket country-pop. Taylor Swift är en känd sångerska som sjunger country med pop, och även Ed Sheeran räknas som en countryartist. Under 70- och 80-talet var Dolly Parton väldigt känd, och innan dess var t.ex. Johnny Cash framgångsrik.


Taylor Swift föddes 1989 i USA, och hon är en av världens mest framgångsrika artister just nu. Hon är känd för att skriva mycket texter om sina tidigare förhållanden. Jag skulle säga att de allra flesta av hennes låtar handlar om kärlek.
Ett exempel på hennes countryinspirerade låtar är You belong with me.

Taylors musik är inte riktigt inne på countryspåret längre, utan det var den för några år sedan. Jag tycker personligen att det är lite synd då jag tycker om hennes äldre låtar med lite countryinspiration väldigt mycket. Dock så har hon ju under åren växt som människa och då växer även musiken.


Dolly Parton hade sin största framgång under 70- och 80-talet, men än idag spelas några av hennes låtar. Den låt man kanske tänker på mest är Jolene eller 9 to 5, och de kom ut 1974 respektive 1980. Jag tycker att Jolene låter som en ganska typisk countrylåt, medan 9 to 5 låter lite mer poppig av sig.


Johnny Cash är ett av de mest inflytelserika namnen inom countryn genom tiderna. Han har haft väldigt stora framgångar med låtar som t.ex. Ring of fire (som man nog kan känna igen melodin lite på) och Jackson, som båda släpptes under 60-talet. Johnny Cash föddes i Cleveland 1932, men dog i Nashville år 2003.

Den som var först med att få en internationell countryhit var Vernon Dalhart med The wreck of old 97' år 1924.

Andra kända artister som inräknas i genren Country är t.ex. Carrie Underwood, Kelly Clarkson, Lady Antebellum, Miranda Lambert, The Band Perry och Jill Johnson. (Ed Sheeran)


Många countryartister är singer/songwriters, och därför skriver de ofta sina egna låtar. Jag tycker det gör låtarna bättre faktiskt, att artisten är med och skriver sina låtar så mycket som möjligt. Jag tycker det ger en djupare känsla i låten, och texterna blir ju då personliga.
Jag personligen tycker att låtar med personliga texter och texter med en mening oftast är bättre än texter som bara är trallvänliga.

Oftast brukar countryns texter handlar om kärlek på ett eller annat sätt; antingen lycklig eller olycklig. Detta kan ha att göra med att många countryartister skriver sina egna låtar, och då tar inspiration från saker som hänt dem.

Jag hittade ingen exakt fakta om till vilka målgrupper som man riktar musiken till.
Jag tror att man under det tidiga 1900-talet hade amerikanerna som målgrupp, eftersom det var där som musikstilen startade. Jag tror inte man hade några planer alls på att slå igenom med countryn internationellt. Jag tror nog inte heller att den var lika populär bland de "vanliga" amerikanerna, utan att den var mer populär bland folk i western. Det är alltså där kulturen med cowboys och liknande kommer ifrån, alltså b.l.a. Tennessee, Texas och Kansas.

____________________


När jag tänker på country så tänker jag på Vilda västern och cowboys. I musiksammanhang tänker jag på antingen en man eller kvinna som sitter utanför sin stuga som är omringad av lite träd och buskar, med sin gitarr som hen plinkar på.

Typiskt för utseendet skulle vara skinn, jeans, cowboyhatt, boots, fransar, bälten, "komönstrat", västar och bruna toner i kläderna.
Lite mordernare skulle kanske vara skjortor, blusar, jeans, boots och fortfarande kläder i bruna toner.

Här är exempel på kläder som de tre artisterna jag nämnde innan har haft på sig:


Den här bilden på Taylor Swift är några år gammal från den tiden hon var lite mer inne på countryspåret. Här står hon på scen, och jag tycker att denna klädseln representerar ganska bra hur hon brukade klä sig på scen för några år sedan.
Här kan man se att klänningen går i brunt, att den är gjord av fransar och att hon bär boots. Man kan se tydligt att hon sjunger country.


Jag tycker att äve Dolly Parton här bär lite mer glammiga countrykläder. Om jag säger såhär; hade kläderna inte varit vita, utan kanske svarta eller bruna eller liknande, så hade det inte varit tvivel på att hon är en countrytjej. Överdelen ser ut att vara en slags väst med nitar eller liknande, och kedjorna vid magen är som pricken över i:et. Alla små detaljer över hela klädseln gör så att det andas country, tycker jag.


Johnny Cash har nog inte den typiska countrylooken när han uppträdde här; han bär en vit och svart kavaj. Dock får jag ändå lite countryfeelings eftersom han har en gitarr.



Resonemang:
Jag tycker att countrymusik är väldigt bra och jag gillar att lyssna på den. Det var en av anledningarna till att jag valde denna genren. Den andra var att jag inte visste så mycket om den tidigare.
Jag tycker om gitarr väldigt mycket, och att det instrumentet har en så framträdande roll är nog en anledning till varför jag tycker country är bra. Oftast har även countrysångare lite speciella sångröster vilket jag gillar.

Countrymusiken har påverkat Sverige en del. Här har genren fått ett ansikte i form av Jill Johnson, och jag tror att det har påverkat oss lite till att tycka om countryn mer.
I USA är countryn typisk för landet. Jag tror att de flesta finner en stark koppling mellan USA och countryn, eftersom man kanske tänker på amerikansk miljö när man tänker på country (det gör jag i alla fall). Därför tror jag att USA har haft stor betydelse för countryn, och det är såklart även för att det är landet där genren föddes.

Förr var countryn mer inriktad på ett spår, men på senare tid har genren fått flera olika mindre grenar, så som t.ex. singer&songwriting. Den tidiga countryn är fortfarande den största genren i USA. Man skulle kunna tänka sig att människor som sjunger countrymusik men som kanske inte är kända sångare kan träffas och spela tillsammans för att de vill umgås. Jag tror att countrymusiken är ett sätt för människor i USA (främst) att ha en gemenskap.





Källor:

http://countryrockspecialisten.se/
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/country
http://sv.wikipedia.org/wiki/Countrymusik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar