onsdag 11 mars 2015

Nationella prov - fysik 2013 - del A1



1. E) ett gasmoln

2. C)

3. D)

4. Ljusets hastighet är 300 000 km/s. Ljudets hastighet är 350 m/s. Eftersom ljuset går så fort så ser man det exakt när det sker. Ljuset som rör sig långsammare tar då längre tid på sig att ta sig dit Moa står, och då hinner hon alltså ser ljuset före.
Man kan tänka på när det åskar. Då räknar man sekunder för att ta reda på hur långt bort åskan är.

5. A)

6. Jag tycker att hon ska ta alternativ A), eftersom det har mest volt och för att energin då går genom alla tre lamporna. Om man tar C) och D) som exempel så skulle energin ta snabbaste vägen, vilket är i den första, och då kommer inte lika mycket energi till de andra två lamporna. I A) så går den på rad genom dom.

7. De slutar fungera för att det tar för mycket ström från en och samma "avdelning". I elskåpet så finns det ju proppar, och all energi från köket kommer ju från en propp, och då har den använts till för mycket ström medan proppen för vardagsrummet inte har det.

8.
a) Den fungerar på så sätt att:
Det finns ett lager runt jorden, och det är atmosfären. Den gör så att inte riktigt allt solljus som släpps in kommer ut igen direkt. Då studsar solljuset tillbaka på jorden fler gånger innan det går ut genom atmosfären igen. Att solljuset studsar flera gånger mot jorden gör så att det blir varmt.
Det som händer här är likt det som händer i ett växthus, och det är därifrån man fått namnet. Man kan tänka på atmosfären som ett växthus, och jorden som en planta i det.

b) En människa kan välja att cykla istället för att ta bilen eller liknande när man ska ta sig på avstånd som man egentligen inte behöver ta bilen till. Man kan lätt cykla några kilometer en varm vårdag istället för att köra bilen.
Om man gör detta till en vana och kanske cyklar till jobbet eller till träningen så sparar man mycket onödiga utsläpp på lång sikt. En cykel släpper inte ut någon koldioxid överhuvudtaget, det är bara vår andning som gör det när vi cyklar. Dock kan träden och andra växter lätt plocka upp de mängderna.

9. Eftersom solen värmer upp havet, land och luften som finns där så åker den uppåt. Varm luft stiger ju. Vinden som då förflyttas uppåt måste bli ersatt med annan luft, och då kommer det luft från längre ut i havet. (?)

10. Jag skulle säga att Frances behöver sitta 3 meter ifrån vridningspunkten. Om han hade satt sig två meter ifrån, som Anton, så skulle Estelle göra så att det blev ojämnt. Om han likt Estelle sätter sig fyra meter ifrån så skulle han nog tynga ner för mycket eftersom han sitter längre ut. Om han sitter på avståndet mellan dem (alltså 3 meter) så tynger han ner mer än Anton, men samtidigt kan han hålla Estelles vikt så att det blir jämnt mellan sidorna.

11. De radioaktiva strålarna studsar mot det radioaktiva inuti organet, och då bildas det en bild på bildskärmen. Radioaktiva ämnen är självlysande, och då kan man se en bild m.h.a. ljuset. (?)

12. En generator används för att man ska få fram elektricitet som man kan skicka ut till hemmen. Man har den i t.ex. vatten-, vind- och kärnkraftverk. Den omvandlar energi till elektricitet. Det är oftast från rörelseenergi till elenergi, eftersom det före generatorn brukar sitta en turbin som snurrar.
Eftersom man använder en generator i kraftverk för att få fram el, så har den väldigt stor betydelse för hur vi har det när vi lever idag. Vi har el nästan överallt omkring oss, i lampor, spisar, TV-apparater... Om det inte hade kunnat få fram el så hade det varit svårt för oss att leva, eftersom vi använder hela så ofta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar