onsdag 5 november 2014

Strontium

Ett radioaktivt ämne är ett ostabilt ämne. Det faller sönder och kan bli till nya ämnen (om det sänder ut alfastrålning), och på så sätt blir det radioaktivt. Varje gång det sönderfaller så skickar det ifrån sig strålning.

Strontium har beteckningen Sr, och atomnummer 38. Atomens masstal är 87,62. Det finns 8 isotoper av Strontium. Den isotop som sänder ut radioaktiv strålning är isotopen 90Sr.

Det var Adair Crawford som upptäckte det radioaktiva ämnet, och han upptäckte det år 1787.

Isotopen 89Sr sänder ut betastrålning (β), alltså en betapartikel. När atomen sönderfallit så blir det till ämnet Yttrium som har atomnummer 39. Det är ett stabilt ämne, så det 

Om ett ämne skickar ifrån sig betapartiklar så skickar det ut neutroner. En atom skickar då ut en neutron, och den omvandlas till en elektron och en proton. Antingen så skickar atomen iväg neutronen så att det inte blir någon extra proton, eller så skickar den ifrån sig en proton och en elektron. Det blir då en isotop av det ämnet.

Om man tar ämnet Radium (88) som ett exempel för en annan strålning, så har det masstalet 226, och det skickar ut alfastrålning (α). En alfapartikel består av två protoner och två neutroner, så när Radium skickar ut alfapartiklar så blir det till ett nytt grundämne. Det sönderfaller då till Radon (86). Eftersom Radon också är ett radioaktivt grundämne så skickar det också ifrån sig strålning, detta också α-strålning. När α-partikeln lämnat atomen så har det blivit till Polonium (84). Polonium skickar också ut alfastrålning, och så här håller det på tills det inte kan sönderfalla mer, alltså tills det landat på ett stabilt ämne. I det här fallet stannar det på Kvicksilver (Hg), eftersom det inte är radioaktivt (den isotopen).

Strontium brukar användas som ett rött färgämne i t.ex. fyrverkerier, eftersom det ger en fin röd färg på lågor. Främst så används ämnet som en tillsats (karbonat eller oxid) när man tillverkar bildrör i glas för färg-TV.

Isotopernas halveringstider
82Sr - 10-100 dagar
83Sr - 1-10 dagar
84Sr - Stabil
85Sr - 10-100 dagar
87Sr - Stabil
88Sr - Stabil
89Sr - 10-100 dagar
90Sr - 10 000-100 000 år

Stabila isotoper och ämnen har ingen halveringstid, eftersom det bara är radioaktiva ämnen som har det.
Halveringstid beskriver hur lång tid det tar för hälften av strålningen att försvinna. Om ett ämne har en halveringstid på 100 år så tar det alltså 100 år innan det är hälften av strålningen kvar. Sedan tar det ytterligare 100 år innan hälften av det halva har försvunnit. Sedan fortsätter det så. På detta sättet så kan aldrig strålningen försvinna helt, men i slutändan så är det väldigt lite strålning kvar. Halveringstiden kan variera, och den kan vara några sekunder, några dagar, veckor eller år.



Källor:
- http://sv.wikipedia.org/wiki/Strontium
- Fysikboken
http://www.ptable.com/?lang=sv
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/strontium
http://sv.wikipedia.org/wiki/Isotoptabell

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar