onsdag 19 november 2014

Atombomben: Frågor på NE


Läs NE-skolreportaget Atombombning: Det onda i det godas tjänst. Lös sedan uppgifterna nedan.


1. Gå in på artikeln om Japan i NE (enkel) och klicka på kartan. 

     a) Var ligger Hiroshima och Nagasaki? Läs artiklarna om städerna på NE (enkel) och (kort). 

     b) Varför tror du att just dessa två städer valdes som mål för atombombningarna 1945? Amerikanarna valde att bomba Hiroshima eftersom att det i den staden fanns en mycket militärbaser. Eftersom USA ville få slut på kriget så var det smart av dom att bomba den staden. Nagasaki hade mycket viktig handel, och det var också en anledning. Dock bombade dom fel eftersom det var dåligt väder, och då råkade den hamna i Nagasaki. 
Gemensamt för både Hiroshima och Nagasaki var att båda städerna var "hela", alltså oförstörda från kriget (2 vkr). Många städer i Japan hade blivit förstörda, men dessa två var stora och "hela". Amerikanarna ville även se den fulla effekten av bomben eftersom den inte använts förr, och då var det bäst att använda den på oförstörda städer. 


2. Läs om kärnvapen i NE (enkel).

     a) Vad är kärnvapen? Det är ett vapen där det bildas fission eller fusion, alltså en kärnreaktion. Det bildas då väldigt hög värme, och det blir en explosion, som t.ex. en atombomb. Det är det farligaste vapen som finns, och det är bara dessa två gånger som kärnvapen använts. 

     b) Vad händer när man spränger en atombomb? Man kan säga att en atombomb fungerar ungefär som ett kärnkraftverk, eftersom atombomben sprängs p.g.a. fission. En neutron delar en uranatom (uran är bränslet), och då uppstår en kedjereaktion. Till skillnad från ett kärnkraftverk så är det i en atombomb okontrollerat, utan kedjereaktionen fortsätter och fortsätter tills det blir så varmt att den exploderar.
Närmast centrum blir det flera 1 000 °C, och ljusskenet som kommer från bomben är extremt starkt. Det bildas ett moln som ser ut lite som en svamp, ett högt "rör" av rök, och högt uppe i luften så breder röken ut sig. Det blir en tryckvåg runt om centrum på marken upp till några kilometers avstånd, eftersom bomben tar upp så mycket syre. Tryckvågen gör att det bildas en stark vind ut från centrum av bomben på dess x antal kilometrarna, och sen kommer vinden tillbaka.
Konsekvenserna blir att det blir radioaktivt i staden, och extremt många människor dör. Staden blir helt förstörd då allting antingen brinner upp, rasar, blir täckt av aska, m.m. 


                                                                                                               

3. Samla fakta och argument ur reportaget och artiklarna i NE (enkel) och (kort) som nämns nedan under Källor. Diskutera i grupp eller helklass.

     a) Var det rätt att använda atombomber mot Japan? Vi tycker att det var både rätt och fel att man använde atombomber mot Japan. Det var bra att dom fick slut på kriget, men de hade kunnat få slut på det på en mildare sätt, och inte med en så stark och kraftfull bomb. 

     b) Vilka moraliska och politiska skäl fanns det som talade för och emot då? Amerikanarna ville få ett slut på andra världskriget eftersom alla länder utom Japan skrivit på ett fredsavtal. De tyckte att det var ett bra tillfälle att använda den nya bomben nu, eftersom det kanske skulle få stopp på Japanernas envishet. Amerikanarna ville också ha revansch mot Japan efter ett gammalt krig, och de tyckte att detta var tillfället för det.
Amerikanarna hade inte heller så många soldater kvar, och de ville inte förlora fler. Att då bomba en stad med bara japaner skulle ju inte vara negativt för amerikanarna (eftersom dom inte skulle förlora några soldater), så det var ju en "bra" idé. 

     c) Vad tycker du i dag när du vet vilka konsekvenser bombningarna fick? Jag tycker att det var fel att använda atombomber mot Japan, nu när jag vet vad som hänt. Jag tror de skulle kunnat få slut på det på ett annat sätt än att använda atombomben. Den dödade inte bara hundratusentals människor, utan förstörde en hel stad, och den spred ut radioaktivitet. Konsekvenserna är allt annat än bra, och hade atombomben kunnat undvikas så tycker jag att man borde använt något annat vapen istället för den. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar