onsdag 5 november 2014

Hitlers väg till makten, mellankrigstiden

Var? När? Hur? Vad? Vem? Vilka? Varför?
Första världskriget slutade år 1918, och det skrevs fred år 1919 i Versailles. Tyskland hade förlorat kriget och även fått skulden till det. Landets ekonomi hade försämrats rejält, och landet var inte värt någonting i stort sett. Det blev inflation i landet, alltså att landets pengavärde sjönk väldigt mycket. Det gjordes väldigt mycket pengar, och det påverkade värdet av dom. Anledningen var att Tyskland lagt mycket pengar på kriget, och de var även skyldiga ett krigsskadestånd.
Det kom också en ny regering till makten, och det var ett försök till att få demokrati i landet.

Hitler var med i första världskriget som soldat, och när han fick reda på att de förlorat så blev han rasande. Han gick med i Det tyska arbetarpartiet, som senare blev Nationalsocialistiska paritet. Såsmåningom så växer hans parti, och det blir bara större och större. 1923 så försökte Hitler ta makten i München, men kuppförsöket var misslyckat. Istället så blev han arresterad och hamnade i fängelse. I fängelset skrev han sin bok Mein kampf.

1932 så blev Hitlers parti framröstat som det största partiet i Tysklands riksdag. År 1933 blir han utnämnd till kansler, och får då makt i Tyskland. När riksdagshuset i Berlin brinner upp lite senare samma år så skyller han på att det är kommunisterna och judarna för att ha anlagt den. Han tog händelsen till sin fördel, vilket gjorde att han fick ännu fler folk på sin sida.

Hitler blev efter det utnämnd till rikskansler, och fick då makten i Tyskland. Han förbjöd Socialdemokraterna för att vara med i riksdagen, så nu var det enda partiet i Tyskland det Nationalsocialistiska. Hitler var nu diktator över Tyskland, och han började smida planer över vad han skulle göra med sina syndabockar: judarna. Han gjorde så att dom var tvungna att leva på speciella platser, handla i speciella affärer, ha en judestjärna synandes på sina kläder, och tvingade judiska barn att gå i särskilda skolor, som exempel.

Hitlers hat mot judarna ledde till att det andra världskriget startade. Han förde dom till koncentrationsläger runt om i landet, och han hämtade även judar från andra länder, som t.ex. Holland och Tjeckoslovakien. Han tog över flera länder och han dödade ca 6 miljoner judar under tiden som andra världskriget höll på. Antingen så gasades dom ihjäl, eller så dog dom utav utmattning.


Eget resonemang
De flesta tycker Hitler var en hemsk person med helt fel åsikter, och likaså tycker jag. Men man kan inte säga att Hitler var dum, för det var han inte. Han var en väldigt bra talare, och även fast hans åsikter var så dumma så var inte han det. Han lade fram sina åsikter och argument på ett sätt som fick hela den tyska befolkningen (nästan) på fall, och alla litade på att Hitler skulle rädda dem från inflationen och fattigdomen i landet. Folket trodde på att han skulle ta landet ur den ekonomiska depressionen och ge dem arbete.
Han sa att det var judarna som tog alla tyskars arbete, och att det var därför det fanns hela 6 miljoner arbetslösa i landet. Det var ett smart drag av honom, att alltid skylla på syndabockarna; judarna.

Dolkstötslegenden innebär att Hitler ljög för tyskarna om att judarna, kommunisterna, socialisterna, m.m., inte hjälpte till under första världskriget. Han menade alltså att de "riktiga tyskarna" hade blivit förrådda, och att de som inte hjälpt till i kriget inte var riktiga tyskar.

Att Hitler tog riksdagsbranden till sin fördel var ett väldigt smart drag av honom. Hade jag varit en tysk medborgare hade jag nog trott på det han sa, eftersom jag nu vet om hur det var i Tyskland. Antagligen hade jag varit på Hitlers sida, eftersom det faktiskt fanns endel "bevis" på att det var kommunisterna som anlagt branden. Han som blev anklagad för att ha satt eld på byggnaden var ju kommunist, och därför så fanns det faktiskt en anledning till att tro på vad Hitler sa. Dock så var det ju inte hela gruppen kommunister som var skyldiga, så det var ju ändå fel att tro på det.

Jag tycker att det är väldigt överdrivet att alla judar fick så mycket regler att följa. Dom var inte mindre värda människor än resten av befolkningen i Tyskland, så jag förstår inte riktigt varför Hitler tänkte som han tänkte. Det var därför andra världskriget så småningom började; eftersom Hitler stiftade nya regler för judar, och till sist så fångade han in dom.

Jag förstår inte riktigt hur han kunde ha ett sånt starkt hat mot judarna. Vad man märker på honom på bilder m.m. så har han inte ens skuldkänslor för vad han gör. Jag förstår heller inte riktigt varför människorna inte ifrågasatte hans åsikter om judar. Jag menar, han sa ju på sätt och vis att dom var annorlunda och dåliga, och att dom förrått tyskarna. Antagligen så var folket så beroende av en stark ledare att dom inte tänkte på konsekvenserna som kunde komma (och som också kom).




Källor
http://www.ne.se/enkel/mellankrigstiden : Detta är en trovärdig källa, och man hittar väldigt ofta mycket fakta som är sann. Man kan också välja olika svårighetsgrader på texten, så man kan alltid förstå den.
http://1900talet.blogspot.se/2013/09/mellankrigs-tiden.html : Per lade ut denna texten, och om han lagt ut den till oss att läsa så måste det ju vara en trovärdig källa. Den är enkel att förstå, och det är en fördel.
http://www.so-rummet.se/kategorier/historia/det-korta-1900-talet/mellankrigstiden : Det är en sida med väldigt mycket information inom de olika SO-ämnena. Jag litar på denna källan eftersom den bara handlar om SO, och då tror jag den är mer trovärdig. Per har också rekommenderat den.


C

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar