onsdag 15 oktober 2014

Tidslinje 1900-talet


1912 - Titanic sjunker
Detta är en viktig händelse under 1900-talet. Under 1800-talet hade utvecklingen gåt extremt mycket framåt. Titanic kallades "det osänkbara skeppet", och att det bevisade att det inte var det, förstörde liksom allt det här med att utvecklingen gick så mycket framåt.

1914-1918 - Första världskriget
Första världskriget startade på grund av att Titanic sjönk, och kriget höll på i fyra år. Samtidigt höll också den ryska revolutionen på.
Hitler var en av soldaterna som krigade för Tyskland i kriget, och att dom förlorade gjorde honom rasande.

1919 - Freden i Versaille
Versaille är ett slott i Frankrike, och där skrevs det ett fredsavtal för första världskriget.

Mellankrigstiden
Det var under denna tiden som Hitler tog makten över Tyskland. Han var väldigt arg över att Tyskland förlorat första världskriget. När han var i Tyskland spionerade han på Det tyska arbetarpartiet i en ölhall, och därefter började han hålla tal där han presenterade sin åsikter och argument (bla att judar inte var bra för landet, att dom förstörde ekonomin, att tyskar skulle få mer plats i landet), och senare så kom fler och fler och lyssnade. När han sen fick allierade som gick med i hans 'team', så gjorde han en affisch, hittade en look som folk skulle komma ihåg, och startade liksom ett slags 'varumärke' av sig själv. Så småningom så tog han över makten och startade andra världskriget.
Under mellankrigstiden många länder i en ekonomisk depression, och så även Tyskland. Hitler skyllde på judarna och kommunisterna, och att det var deras fel att det var inflation i landet.

1939-1945 - Andra världskriget
Det var under detta kriget som Hitler tog över all makt i Tyskland helt och hållet, och han tog även över Polen, Danmark, Norge bland annat. Han ordnade också koncentrationsläger där judar, homosexuella, handikappade, romer m.m. fick antingen tvångsarbeta mycket under väldigt dåliga förhållanden (så att många dog), vara där som i ett fängelse, eller så var det ett förintelseläger där människor dog.
Hitler tog inte över Sverige, eftersom vi "inte stod på någons sida". Egentligen gjorde vi nog inte det, eftersom vi lät Hitler skicka tåg genom Sverige, och för att vi exporterade väldigt mycket järnmalm åt honom. Men vi var utanför kriget hela tiden, så det räknas ungefär som att vi var neutrala.
Under slutet av andra världskriget så sprängdes också den första atombomben.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar