söndag 12 oktober 2014

Riksdagshusbranden i Berlin

Bakgrund


Den 27 februari 1933 så utsattes Berlins riksdagshus för en brand. Branden var anlagd, och en misstänkt hittades inne i byggnaden. Det var en holländare vid namn Marinus van der Lubbe (som ansågs vara en förvirrad lite galen människa), och han hittades inne i byggnaden. Han dömdes senare för att vara skyldig till branden, och han dömdes då till döden. Man vet dock inte om det bara var van der Lubbe som anlagt den, eller om det var fler också.

Vid just denna tiden hade Adolf Hitler blivit utnämnd till rikskansler, och han skyllde denna branden på kommunisterna. Det var kommunisterna han ville vinna över i nyvalet som skulle ske den 5 mars, och han skyllde då på dom för att kunna få till sig lite fler röster.
_________________________________________________

Resonemang


Så klart tycker jag inte detta är en bra händelse. Jag menar, det var här alla i riksdagen arbetade, och de som vistades här inne hade inte det minsta chans att ta sig ut. Dels är byggnaden stor, men sen brann det också mycket.
Det var väldigt smart av Hitler (+kollegor) att utnyttja denna händelsen till sin fördel, även om det är negativt för oss andra i världen. Hitler var smart, och det var ett bra drag av honom att skylla på kommunisterna, hans motståndare. Jag vet inte om jag hade tänkt likadant i det tillfället, men kanske. Man vill ju alltid att saker och ting ska vara positivt för sig själv, så han gjorde rätt från hans perspektiv.
Jag tror inte att detta skulle kunna hända med riksdagshuset som vi har i Sverige. Människorna i vårt land (majoriteten) tycker nog om riksdagen och regeringen eftersom den är demokratisk och att det finns många olika åsikter inom den. Då kan alla liksom hitta sin åsikt och inte vara så sur på att det är fel styre.


Källor
http://www.ne.se/lang/riksdagshusbranden
http://www.levandehistoria.se/fakta-om-forintelsen/nazityskland-1933-1939/riksdagshusbranden-i-berlin
http://sv.wikipedia.org/wiki/Riksdagshusbranden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar