tisdag 14 oktober 2014

Radioaktivitet

Radioaktivitet
Ostabila atomer som spontant kan gå sönder, och då skickar dom ut radioaktiv strålning i from av partiklar eller ljus. 

Henri Becquerel
En forskare från Frankrike trodde att självlysande material sände ut röntgenstrålar. 

Pierre & Marie Curie
Dessa två makarna lärde känns Becquerel, och tillsammans så forskade dom om strålning. År 

Polonium
Ett av två radioaktiva grundämnen som Becquerel och makarna Curie hittade år 1898. Det döptes till Polonium för att hylla Maries hemland, Polen. 

Alfastrålning
Denna strålningen är inte speciellt farlig, eftersom den inte ens tränger igenom ett papper. Denna strålningen bildas då 2 protoner och 2 neutroner lämnar atomen, och blir då en alfapartikel

Alfapartikel
Det kallas en alfapartikel när 2 protoner och 2 neutroner lämnar ett radioaktivt grundämne. Det blir då ett nytt radioaktivt grundämne. Atomnumret minskar med 2 och masstalet minskar med 4 när alfapartikeln lämnar atomen. 

Radon
Det är ett radioaktivt grundämne som skickar ut alfastrålning. När atomen skickat ut en alfapartikel så blir det en polonium-atom. 

Betastrålning
Detta är en strålning som är lite farligare än alfastrålning. Den skickar också ut partiklar, men inte flera stycken. Betastrålning är en elektron. 

Betapartikel
Detta är en partikel som är en elektron. Det är alltså en elektron som skickas ut ur atomen istället för protoner och neutroner. 

Gammastrålning
Detta är den farligaste sortens strålning. Gammastrålning är inte en slags partikel som skickas ut ur en atom, utan det är ett slags ljus. Det är ett osynligt slags ljus, likt ultraviolett ljus och infrarött ljus, och det är den farligaste sortens ljus. Strålningen kan tränga igenom båda glas och trä, så man behöver tjocka väggar av bly för att skydda sig från strålningen. Det är därför väggarna i ett skyddsrum ofta är gjorda av bly. 

Detektor för radioaktiv strålning (mätning, instrument, enhet)
Det finns några olika sätt att mäta radioaktiv strålning på. 
Man vet att radioaktiv strålning kan svärta en fotografisk plåt. På så sätt så kan man mäta och veta att det är en radioaktiv strålning man har. 
En annan detektor, som är väldigt vanlig, är ett Geiger Müller-rör/Geigerräknare. Den ger ofta ifrån sig ett slags knäppande/knastrande ljud, och på så sätt vet man att det finns strålning. Den låter mer ju mer strålning det finns. 
Enheten för att mäta strålning kallas Becquerel (Bq). 1 Bq menas med att en atomkärna per sekund sänder ut strålning. Oftast så använder man istället 1 kilobecquerel (kBq) som betyder att 1000 atomer sänder ut strålning varje sekund. Man använder kBq för att det är en så liten enhet. 

Bakgrundsstrålning
Det är en strålning som finns i luften, marken, rummet... Man kan inte undvika den strålningen, och den är alltså inte farlig. 
Geigerräknaren kan knastra även fast den inte används, och det är för att det finns bakgrundsstrålning överallt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar