onsdag 22 oktober 2014

Halveringstid och strålningens fördelar

Vad är halveringstid?
Det är den tid som det tar för ett radioaktivt ämne att bli hälften så radioaktivt. Man hör det på namnet halveringstid.

Om vi tar Kol-14 som ett exempel. Halveringstiden är 5 700 år, och det är alltså så lång tid det tar för hälften av radioaktiviteten att försvinna. Efter ytterligare 5 700 år så har hälften av hälften försvunnit, och det är alltså bara en fjärdedel av strålningen kvar. Efter sedan ytterligare 5 700 år så har hälften av hälften av hälften försvunnit, och alltså är bara en åttondel kvar.
När strålningen försvinner så skickar ämnet ut en sorts strålning; alfa-, beta- eller gammastrålning. Kol-14 skickar ut alfastrålning.

Ämnen kan ha väldigt olika halveringstid; Radon-222 har en halveringstid på 4 dagar medans Uran-238 har en på 4 500 000 000 år.



Hur kan man utnyttja radioaktivitet till något positivt och användbart? (Berätta om 4 olika sätt)
Ofta tänker man på radioaktivitet och strålning som negativa saker, men det används till många bra saker, och det finns flera fördelar med det.

Det finns radioaktiva ämnen i brandvarnare. Det sitter inuti brandvarnaren, och det kommer inte ut från den. Det används för att känna av röken inuti brandvarnaren, och då sätts den igång.

Man använder strålning för att bota cancer. Då skickar man strålningen in i kroppen, och där tar den död på cancerceller (och vanliga/bra med, det är därför man t.ex. tappar hår).

Ett annat användningsområde av radioaktivitet är att man ibland använder det i gödning. Man blandar i lite radioaktiva isotoper i gödslet och då kan man liksom "spåra" gödslet. Man kan då se om det går in i växten och den tar upp det, eller om det inte fungerar alls.

Kol-14 är en isotop av kol som är radioaktiv. Den finns, blandat med Kol-12 och Kol-13, i växter, djur och människor.
Växterna tar upp kolen genom fotosyntesen (koldioxid), och eftersom människor äter mycket växter eller djur (som äter växter och får Kol-14 i sig) så får vi också det i oss. När människan/djuret/växten dör så slutar den ta upp kol. Det gör bara levande organismer.
Om en människa då dör så kommer det inte in någon mer kol i kroppen, och då ger Kol-14 ifrån sig radioaktivitet. Eftersom halveringstiden är 5 700 år för Kol-14 så tar det 5 700 år för hälften av radioaktiviteten att försvinna ur kroppen.
Med hjälp av detta kan man ta reda på hur gammal den döda kroppen är, eftersom man kan mäta hur mycket strålning som finns kvar i kroppen. På så sätt så kan man få reda på ungefär hur gammal en kropp/fossil är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar