onsdag 8 oktober 2014

CBRN och kärnvapen

CBRN-krigsföring
Chemical, biological, radiological and nuclear. Kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära hot. Det kemiska innebär olika kemiska ämnen, som kan vara i flytande form eller gasform. Det biologiska innebär att man sprider ut olika sorters sjukdomar, och det radiologiska och nukleära innebär strålning och kärnvapen.

http://www.ne.se/enkel/cbrn
http://www.ne.se/lang/cbrn-krigf%C3%B6ring
http://sv.wikipedia.org/wiki/Nukle%C3%A4r

Fattigmansvapen
Biologiska vapen brukar kallas för fattigmansvapen, eftersom dom är billiga. Man hör det på namnet, att även fattiga kan köpa detta. Alltså kan fattiga länder lätt använda denna sortens vapen. Det som är billigt blir också farligt, eftersom det på så sätt blir lättillgängligt.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Biologiska_vapen
-

Bilogiska vapen
När man sprider ut organismer som orsakar sjukdomar med avsikt eller om det är naturligt så kallar man det för ett biologiskt vapen. Exempel på sjukdomar är mjältbrand och smittkoppor, och dessa vapen kallas för massförstörelsevapen.

Mjältbrand är en sjukdom som orsakas av en bakterie, och som också är väldigt farlig. Människor kan få denna sjukdomen, men oftast så är det t.ex. kor eller hästar som får sjukdomen. Om man inte blir behandlad mot den så har man 97% risk att dö. Man kan behandla sjukdomen med antibiotika, men då måste man göra det väldigt tidigt. Människor som är i en hög riskzon för att bli smittade, som folk som är sanerare t.ex., som kan få en spruta mot mjältbrand.
Ett av breven som innehöll mjältbrand. 
B.l.a. USA och Ryssland har använt bakterier för att sprida mjältbrand, och ett exempel är Mjältbrandsattackerna i USA, som skedde år 2001. En vecka efter störtningen av tvillingtornen så skickades 5 brev till New York som innehöll former av mjältbrand. Några veckor skickades 2 till. Det var totalt 5 personer som dog av mjältbrandsinfektioner.

http://www.ne.se/lang/cbrn-krigf%C3%B6ring
http://www.ne.se/enkel/mj%C3%A4ltbrand
http://sv.wikipedia.org/wiki/Mj%C3%A4ltbrand
http://sv.wikipedia.org/wiki/Mj%C3%A4ltbrandsattackerna_i_USA_2001

Kemiska vapen
När man sprider ut skadliga kemikalier med avsikt eller om det är naturligt kallas det för ett kemiskt vapen. Det kan vara olika gaser, som senapsgas, tårgas och nervgas.

Ett exempel på en nervgas är gasen VX, som är en gas som är svår att framställa. Gasen upptäcktes på 1950-talet utav brittiska forskare, och gasen användes i Kalla Kriget. Det är flera mindre stater som har ett lager av VX-gas, eftersom det är ett billigare alternativ till kärnvapen. Om man andas in 10 mg VX-gas så är döden endast 15 minuter bort. Det finns en serie med V-gaser, och gaserna heter VX, VE, VM och VG. Dessa gaser är ca 10 gånger så giftiga som saringas.

Saringas är också en nervgas. Den upptäcktes i Tyskland år 1938 utav 5 forskare, och det var också från deras efternamns initialer (förutom in som kom från mitten av namnet) som gasen fick sitt namn.
Sarin är ganska billigt att tillverka, så även denna gasen är det flera fattiga länder som har då de inte har råd med kärnvapen. Det är även en bra gas att använda i områden där soldater ska ingripa, eftersom den dunstar bort fort.

Senapsgas är en slags gas som upptäcktes år 1916. Denna gas innehåller grundämnen kol, klor, svavel och väte, och gasen har fått namnet eftersom den kan lukta lite som senap. Egentligen är det inte en gas, utan när den sprids ut så är det som små droppar i luften.
Gasen uppfanns under första världskriget, och år 1917 användes den i kriget. Man vet att Hitler blev utsatt för senapsgas när han var med och krigade för Österrike-Tyskland i kriget. Hans ögonlock svullnade då upp. Den har också använts i kriget mellan Iran och Irak mellan 1980 och 1988. Numera får man inte använda gasen i krig.
Om man får senapsgas på sig så får man skador som liknar brännskador. Man behandlar även såren likadant som man behandlar brännskador. På längre sikt kan man få cancer.
Efter andra världskriget så blev senapsgas dumpad på två ställen i Östersjön, och gasen kan vara farlig för fiskare som kommer nära.

Tårgas
Tårgas är också en slags gas, men likt senapsgas så är det små droppar som sprids i luften. Oftast så används gasen av poliser, och dom kan då skjuta tårgasgranater. När denna granat exploderar så sprids tårgasen ut. Poliserna kan använda detta för att t.ex. lugna gator där det finns mycket människor.
När tårgas når människor så kan vi få tårar i ögonen eller andingssvårigheter. Oftast så påverkas inte djur av denna gas.

http://www.ne.se/lang/cbrn-krigf%C3%B6ring
http://www.ne.se/enkel/kemiska-stridsmedel
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kemiska_vapen
http://sv.wikipedia.org/wiki/Stridsgas#Nervgas
http://sv.wikipedia.org/wiki/VX
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sarin
http://sv.wikipedia.org/wiki/Senapsgas
http://www.ne.se/enkel/senapsgas
http://www.ne.se/enkel/t%C3%A5rgas

_______________________________________


Halabja, Irak (vem, var, när, varför?)
Halabja är en stad som ligger i norra Irak, ca 1 mil från landsgränsen mot Iran. Under kriget mellan Iran och Irak som pågick mellan 1980 och 1988, så bombades staden med nervgaser, och antagligen senapsgas. Detta skedde den 16 mars 1988, och det var Irak som bombade sin egen stad. Anledningen till det var för att dom ville få bort Iranerna från sitt land, och dom blev då tvungna att offra sin egen stad.
Detta skedde under den tid då Saddam Hussein ledde landet, och han blev skickad till rättegången för detta. I SR Radios intervju har dom pratat med en kvinna som vittnade, Kwestam, och hon säger att det var den lyckligaste dagen i hennes liv när hon äntligen fick se honom i rätten.
I deras intervju finns också Omar med, och han och hans mamma har fått skador för livet efter denna händelse. Omars lungor är fortfarande skadade, även fast det gått 25 år sedan händelsen.
Under attacken så var det 5 000 civila som dog direkt, och minst 10 000 civila skadades.

- http://sv.wikipedia.org/wiki/Halabja
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5475944

Tokyos tunnebana, saringas (vem, var, när, varför?)
Den 20 mars 1995 utsattes Tokyos tunnelbanestation för en saringasattack. Detta utfördes av en sekt med inspiration från kristendomen och buddismen kallad Aum Shinrikyo. Ledaren för sekten, Shoko Asahara, och 12 andra medlemmar högt upp i sekten är nu dömda till döden.
Shoko Ashara
Denna gasattacken gick till på så sätt att tio personer från sekten, 5 som släppte ut gas och 5 chaufförer till tågen, släppte ut gas på 5 tåg. Attacken var riktad mot två stationer där regeringen håller till (delvis). Det var alltså anledningen till varför sarin blev utsläppt.
Totalt var det 13 personer som dog av denna attacken, och det var över 5 000 personer som blev skadade.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Saringasattacken_i_Tokyo
http://sv.wikipedia.org/wiki/Aum_Shinrikyo

Syrien, augusti 2013
Den 21 augusti 2013 så utsattes en region i Syrien kallad Ghouta för en gasattack. FN har inte bekräftat vilken gas som användes, men antagligen var det sarin. Man hittade spår av gasen i kläder och hår på patienterna på 3 av sjukhusen i Damaskus, och sjukhusen tog tillsammans emot 3 600 patienter. Regeringen i Syrien skyller på rebellerna, och rebellerna skyller på att regeringen låg bakom denna attacken.
Antalet människor som dog i attacken är mellan 322 och 1729 personer. Det betyder att detta blev den dödligaste gasattacken sen den attacken i Halabja.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sarin#History

Kemiska vapen under första världskriget
Under första världskriget användes några olika giftiga gaser. Då använde man tårgas. Detta var 1914, och då använde man bomber fyllda med tårgas.
År 1915 så använde Tyskland tårgas. Dock frös den, och det blev inte riktigt som dom tänkt sig. Dock kom det fler tillfällen när tyskarna använde andra gaser mot fiender, t.ex. "Andra slaget vid Ypern" där dom använde gaser tre gånger. Tyskarna använde klor flera gånger, och det gjorde så att fienden på näsan, i halsen, i ögonen och i lungorna. Om dom blev utsatta av det under lång tid så kunde dom även dö på grund av att dom kvävdes.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kemiska_vapen_under_f%C3%B6rsta_v%C3%A4rldskriget

Konvention om förbud mot kemiska vapen
I april 1997 så blev denna konvention verklighet. Denna konvention innebär förbud mot alla kemiska vapen från att användas, och även att farliga ämnen ska hindras för att kunna bilda dessa vapen. 80% av dom kemiska vapnen har även förstörts för att denna konventionen finns.
Förra året (2013) så fick konventionens egen organisation Nobels fredspris.
Alla länder i världen är med förutom 7 st; Egypten, Angola, Nord- och Sydkorea, Israel, Burma och Syrien. Syrien sa att dom under 2013 skulle skriva under och gå med i konventionen, och Israel och Burma ännu inte bekräftat avtalen. Dom andra fyra länderna har inga planer på att gå med.
I 86 länder har det även gjorts 5 000 inspektioner av kemiska vapen.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Konventionen_om_f%C3%B6rbud_mot_kemiska_vapen
http://www.globalis.se/Avtal/Konventionen-om-foerbud-mot-kemiska-vapen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar