onsdag 2 april 2014

Veckans nyhet v.14

SKALV UTANFÖR CHILE


VAD HAR HÄNT?
Idag (2 april) så har det varit ett jordskalv utanför landet Chiles norra kust. Jordbävningen har satt igång en tsunami som har uppmätts till 8,2 på Rictherskalan.

Landets vice inrikesminister Mahmud Aleuy säger att de har uppmanat folket att evakuera längs kusten.

Minst 5 personer har dött, säger landets inrikesminister Rodrigo Peñailillo.

Vid femtiden, svensk tid, var det lugnare i området än vad det var två timmar tidigare, säger Lars Palmgren till Svergies Radio P1. Han berättar också att folket var mer förberedda på varningen eftersom det varit ett skalv fyra år tidigare. Människorna fick också reda på det snabbare genom mobilnätet. Han säger också att det gick väldigt fort eftersom att människorna var lite förberedda.


RESONEMANG
För det första så tycker jag det är jobbigt att få höra om tsunamis och jordbävningar. Man vet inte hur det kommer gå, om det är allvarligt, om många har dött och så. Som tur var så är inte det här skalvet så allvarligt och det är inte så många som dött (än så länge), så det är inte som de tsunamis som varit i t.ex. Japan och Thailand. Det känns skönt i alla fall.

Om jag hade varit en av invånarna i den stad som drabbats mest så hade jag varit rätt så rädd. Tsunamis är allvarliga, och om den skulle komma så finns det inte så mycket man skulle kunna göra om man inte hunnit evakuera. Dock så hade ju alla nu hunnit evakuera lugnt och bra, och att ha evakuerat skulle nog ha lugnat mig lite grann om jag var i deras sits.





KÄLLOR:
http://8sidor.se/utrikes/2014/04/minst-fem-doda-i-jordbavning-i-chile: Denna källan är bra och den är enkel att förstå.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/tsunami-efter-skalv-i-chile/: DN är en bra sida med nyheter, och den är bättre en t.ex. Aftonbladet som är en kvällstidning. Nyheterna på denna sidan är mer trovärdiga, tycker jag.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=5825994: Detta var den bästa källan. Mannen som dom intervjuade var på plats i Chile, och därför så blev han en primär källa. Primära källor är de allra bästa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar