måndag 10 februari 2014

Världsbilder och vetenskapsmän

GALILEO GALILEI VS KRYKAN


Galileo Galilei var en italiensk vetenskapsman som levde under 1600-talet.

Galileo hade en kikare som han använde för att titta på fartyg ute till havs. Han vinklade den även uppåt, mot himlen, och kunde då se månen och andra planeter. Han såg att månen hade berg, Jupiter hade månar och att Venus hade olika faser.
Galileo hade samma teori som den polska vetenskapsmannen Nikolaus Kopernikus, att universum var heliocentriskt.

Den heliocentriska världsbilden bygger på att solen är i centrum och Jorden och dom andra planeterna kretsar runt den. Solen är dock inte det enda centrumet, även alla planeter med månar är det. I den heliocentriska världsbilden finns det därför mer än ett centrum, men det gör det inte i den geocentriska.

Den geocentriska världsbilden (som kyrkan trodde på) ser ut på ett lite annorlunda sätt. Det var den grekiska mannen Ptolemaios som sa att Jorden befann sig i centrum och att månen, solen och dom andra planeterna rörde sig som "glaskupor", där dom på olika höjd flög rörde sig i luften ovanför Jorden. Ordningen var inte riktigt densamma som idag, utan närmast Jorden fanns månen, efter det Merkurius, Venus, sedan solen, efter den Mars, Jupiter och Saturnus. Stjärnorna befann sig på en "glaskupa" längst ut.

På grund av Galileos teori om den heliocentriska världsbilden kom han i bråk med kyrkan. Eftersom kyrkan trodde på den geocentriska världsbilden och att kyrkan vid den här tiden hade mycket makt så arresterade dom Galileo.
Kyrkan kunde inte förstå hur Galileo tänkte. Om Jorden var rund och roterade runt sin egen axel, varför ramlar vi inte ner när vi kommer till undersidan? Varför känner vi ingen fartvind om vi roterar runt solen? Är inte Jorden platt? Kyrkan hade många frågor och dom hade svårt att tro på det Galileo sa.

Domstolen beslutade att Galileo skulle få husarrest - om han erkände att hans teori var fel. Han erkände och fick husarrest, annars hade dom huggit av hans huvud. När han gick ut från domstolen ska han ha sagt: "Och ändå rör hon sig...", och menat att Jorden ändå rör sig, men det förstod inte kyrkan.




ANDRA VETENSKAPSMÄN 


Det är inte bara Galileo Galilei som gjort upptäckter som har med världsbilderna att göra, utan det finns flera. 

Ptolemaios...
...var en grekisk vetenskapsman som levde på ca 100-talet e.kr. Han studerade vid ett bibliotek vid namn Alexandria, och det var där han kom fram till den geocentriska världsbilden.

Nikolaus Kopernikus
Nikolaus Kopernikus...
...levde under 1500-talet, och han var en polsk munk. Nikolaus skrev en bok där han sa emot Ptolemaios teori om den geocentriska, och Nikolaus ville för fram sin idé om den heliocentriska världsbilden. Eller, egentligen utvecklade han idén från en grek och gjorde den mera trovärdig än grekens.
Nikolaus ansåg att det var enklare att förklara och förstå om man antog att solen var i centrum, och jorden med resten av planeterna kretsade kring den.

Galileo Galilei...
...kan du läsa om där uppe :)

Tycho Brahe...
...var en vetenskapsman från Danmark. Tycho upptäckte och forskade om planeternas banor i vårt solsytem.
Isaac Newton

Kepler...
...var tysk, och han var Tycho Brahes lärling under tiden då han levde. När Tycho Brahe dog så blev Kepler en vetenskapsman.
Kepler kunde räkna ut omloppstiden och omloppsbanorna för planterna i solsystemet.

Isaac Newton...
...kom från England, och var mannen som kom på att det gravitation/tyngdkraft. Han sa även att det med hjälp av gravitationen går att förklara planeternas och månens rörelser.


___________________________________________________________________________________________

Källor:
- fysikboken, sid. 282 - 284
- minikurs om Galilei
http://www.ne.se/enkel/galileo-galilei

___________________________________________________________________________________________


Geocentriska världsbilden
Jorden i centrum, glaskupa med stjärnorna ytterst, mindre kupor inuti med alla planeter + solen, sju kupor (sjunde himlen), ett centrum

Jorden, månen, merkurius, venus, solen, mars, jupiter, saturnus


Heliocentriska världsbilden
svårt att tro på idén - ramla av? fartvind?, svår att förstå, jorden i centrum med planeterna kretsande runt om, två centrum - solen för jorden och jorden för solen,


Ptolemaios
ca 100 år e.kr., astronom, biblioteket Alexandria, den geocentriska världsbilden


Nikolaus Kopernikus
1500-talet, polsk munk, bok, sa emot Ptolemaios, ansåg lättare om man tänkte att solen var i mitten och jorden en av planeterna, utvecklade idén från en grek, den heliocentriska världsbilden


Galileo Galilei
1600-talet, byggde en kikare (teleskop), se månens detaljer, jupiters månar, venus faser
talade för kopernikus - stärkte hans idé, försökte övertyga, kyrkan gick emot, rättegång - husarrest


Tycho Brahe
dansk vetenskapsman, upptäckte planeternas banor,


Kepler
tysk, Brahes lärling, blev vetenskapsman,
räknade ut omloppstiden, omloppsbanor


Isaac Newton
engelsk, kom på gravitationen/tyngdkraften, månens och planeternas rörelser förklaras med gravitationen,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar