lördag 8 februari 2014

Stjärnornas liv och död

Stjärnor går igenom faser i deras liv, och det är olika beroende på dess storlek. Stora stjärnor lever på ett sätt medan mindre stjärnor lever på ett annat. 




NEBULOSA
När en stjärna föds så kallas det för nebulosa. En nebulosa är ett moln som består av gas och stoft, och oftast finns det väte och helium. Gasmolnen dras samman av gravitationen, och ju mer dom dras ihop desto varmare blir dom. 




STJÄRNA/SOL
När gasmolnen dras ihop bildas det stjärnor. Det kan då blir reaktioner mellan två väteatomer, och då sätts dom ihop till en ny atom - helium. När detta sker bildas det energi som strålar ut. Tunga stjärnor blir varmare än lätta stjärnor, och därför sker detta oftare i tunga stjärnor.

Stjärnorna har även olika färger beroende på värmen. Dom varmaste stjärnorna lyser blått medans lite svalare stjärnor lyser rött.
Beroende på stjärnans storlek så lever dom olika länge. Dom minsta kan leva i flera 100 miljarder år, medans dom tyngsta lever i ungefär 10 miljoner år.



RÖD JÄTTE
När stjärnorna börjar dö så sväller dom upp och blir röda. När vätet i stjärnan brinner upp finns det helium som ersätts av kol, och då växer dom kraftigt och blir svalare, det är därför dom blir röda. Hos stjärnor är dom varmaste stjärnorna blå och dom svalaste röda. Solen kommer att bli en röd jätte, men det är om några miljarder år.





SMÅ STJÄRNOR

VIT DVÄRG
Små stjärnor slocknar som ett stearinljus, ungefär, och det tar lång tid. När en stjärna varit en röd jätte släpper den ut all gas i rymden och kvar blir ett klot av rester. Då lyser den vitt och därför heter den vit dvärg.



SVART DVÄRG
När den vita dvärgen har svalnat så blir resterna svarta, och det kallas för en svart dvärg.



STORA STJÄRNOR

SUPERNOVA
För stora stjärnor ser döden annorlunda ut. Efter att stjärnan varit en röd jätte så blir det en supernova. Utan förvarning exploderar stjärnan, och supernovan kan lysa starkare än en hel galax med stjärnor. När supernovan exploderar skapas nya grundämnen och atomer, nästan alla.





SVART HÅL
Stora stjärnor kan bli två olika saker efter supernovan. Dom stjärnor som "bara" är stora blir svarta hål. Svarta hål sänder inte ut något ljus, men man märker av dom på grund av dess gravitation. Om det kommer in något i området kring det svarta hålet, så kommer det aldrig komma ut. Gravitationen är så pass stark.



NEUTRONSTJÄRNA
När dom extremt stora stjärnorna dör så blir det också rester kvar. Efter supernovan går atomerna i stjärnan sönder. Elektronerna pressas in i protonerna och då bildas det neutroner, därav namnet neutronstjärna. Neutronstjärnor är väldigt kompakta och väldigt små, endast några mil i diameter.




PULSAR
En neutronstjärna som roterar väldigt fort kallas för pulsar, och pulsarer kan rotera flera hundra varv per sekund. När en pulsar sänder ut ljus, ser det från jorden ut som om gör den det i pulsar. Man kan jämföra det med t.ex. en blinkande fyr. 




KÄLLOR:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar