fredag 7 februari 2014

Mellan himmel och jord - vad är religion?

SAMMANFATTNING
I början av filmen visar dom ett diagram över hur viktig eller oviktig religionen är och hur mycket eller lite man tänker på överlevnad i olika länder. Sverige ligger långt därifrån, och vi bryr oss inte alls mycket om religion, och är väldigt ego.

Erik Svanström som är med i denna filmen åker runt till olika länder där det finns olika religioner.
Han besöker t.ex. Indien där hinduismen är den största religionen och träffar olika människor. En kille ska träffa "den heliga modern" och det sägs att hon har magiska krafter. Han är även med på en begravningsceremoni där det utförs många olika riter som noggrant ska göras rätt.

I USA träffar han en tjej som är en kristen katolik. För henne är religionen väldigt, väldigt viktig. Hon berättar att hon en gång hade en dold videokamera och filmade inne på en abortklinik. Där "satte hon dit" en klinik och videon har använts i flera debatter inom politiken.

Dom jämför också att för folk som inte tror så mycket kan det var en slags "religion" för en person som är med i AIK-klacken. Det blir en gemenskap som kan jämföras med den i religionen. På så sätt blir det nästan som en religion att vara med i en hejar klack, t.ex.




EGNA ÅSIKTER
Jag tycker att det är helt rätt, det dom säger om AIK i filmen. Jag är ett fan av flera pojk/tjej-band, men allra mest utav pojkbandet One Direction. Dom betyder massor för mig precis som religionen gör för vissa människor.
När man träffar flera människor som tycker om samma band så kan dom bli ens bästa vänner. Man har samma idoler och man älskar samma personer lika mycket. Inom religionen är det likadant på sätt och vis. Man träffar flera människor som tror på samma sak som en själv och då blir det en gemenskap. I filmen berättar dom att det känns annorlunda om man ber i grupp eller om man ber ensam. Detsamma är det när man t.ex. ser en video eller går på en konsert där favoritbandet spelar. Är man ensam, jo, men visst är det kul, dock blir ju känslan annorlunda om man är där med sina vänner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar