onsdag 20 november 2013

Frågor om örat, text på internet

Texten: http://www.liber.se/market/grsk/spektrum/kap5_light_lag.pdf


TESTA DIG SJÄLV 5.3 

1. Hur uppkommer ljud? För att det ska bli ljud så behövs det vibration, och med hjälp av förtätningar och förtunningar i luften, så kan t.ex. strängarna på en gitarr sättas i vibration. Det är då det blir ljud.

2. Hur fort färdas ljud   
      a) i luft? Ungefär 340 m/s.
      b) på månen? Det finns inget ljud på månen, eftersom att det inte finns någon luft. För att ljudvågarna ska kunna färdas måste det finnas t.ex. luft, mark eller vatten.

3. Vad menas med frekvens? Frekvens är hur ljust eller mörkt ljudet är.

4. Mellan vilka frekvenser ligger de ljud som våra öron kan uppfatta? Mellan 20 - 20 000 Hz.

5. Vad menas med 
      a) ultraljud? Det är ljud med över 20 000 Hz, och det är ljusare än vad vi människor kan höra. T.ex. hundar och fladdermöss kan höra ultraljud.
      b) infraljud? Infraljud är ljud med en frekvens under 20 Hz, och det är väldigt mörka toner. Människor kan inte höra dessa ljud, men t.ex. duvor kan det.

6. Ge exempel på hur vi i praktiska livet använder oss av ultraljud. När man ska se hur barnet är när en kvinna är gravid t.ex. Även om man har en hundvisselpipa och ska vissla på sin hund med den.

7. Vad menas med en ljudvåg? När luften pressas ihop blir det förtätningar och förtunningar, blir det ljudvågor.

8. Om du hör åskmullret 9 s efter att du sett blixten, hur långt bort är då åskvädret? Förklara hur du tänker. 3 km bort. Eftersom att det tar ungefär 3 s för ljudet att färdas en kilometer får man ta 9/3. Det blir tre.



1. Vilken frekvens har normaltonen? 440 Hz.

2. Hur ska en sträng vara för att den ska ge en så hög ton som möjligt? Ska den vara lång eller kort, tunn eller tjock, hårt eller löst spänd? Strängen ska vara hårt spänd, tunn och kort.

3. I vilken enhet mäts ljudnivå? Decibel, som förkortas dB.

4. Vad kallas en apparat som man mäter ljudnivå med? Bullermätare.

5. När du slår till en stämgaffel lite lätt. Sedan sätter du stämgaffeln mot ett bord. 
      a) Hur förändras då tonens frekvens? Den ändras inte, eftersom det fortfarande är samma ton.
      b) Hur förändras tonens styrka? Den höjs.
      c) Vad kallas fenomenet? Resonans.

6. Att uppmana någon att "tala högre" är ett felaktigt sätt att uttrycka sig. Förklara varför. "Högre" har med frekvens att göra och är mer Hz, medan "starkare" är mer dB och mer amplitud.

7. Varför låter samma ton olika när den spelas på olika instrument? Ett A på en gitarr och ett piano låter inte likt, eftersom att varje instrument ger ifrån sig s.k. övertoner. Dom kallas också tilläggstoner, och med varje grundton så blir ljuden olika tillsammans med en överton.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar