torsdag 12 februari 2015

Repetition av religion

KRISTENDOMEN

1. Vilka är de tre huvudgrupperna inom kristendomen? Katoliker, protestanter och ortodoxa.

2. Nämn tre fakta om den första kristna församlingen. Den uppstod i Jerusalem efter att Jesus blivit korsfäst. Många glömde honom efter att han dött, men några var fortfarande övertygade om att han skulle komma tillbaka till jorden från himlen. Jesus var jude, och det var också judar som omedvetet skapade religionen.

3. När blev kristendomen huvudreligion inom romarriket? År 380.

4. Hur delades kyrkan upp och varför? Den delades upp i katolska kyrkan och grekisk ortodoxa kyrkan. Orsaken var att den grekisk ortodoxa kyrkan inte ville acceptera den romerska påven i den katolska kyrkan.

5. Nämn tre fakta om den ortodoxa kyrkan. Den ortodoxa kyrkan har ingen gemensam ledare, utan varje land har sin egen ortodoxa kyrka. Ryssland har den största. I Sverige finns det ca 100 000 ortodoxa anhängare, och i världen finns det 150-200 miljoner.

6. Nämn tre fakta om den katolska kyrkan. Runt om i världen finns det 1 000 miljoner katolska anhängare, och i Sverige finns det ca 200 000. Mer än hälften av anhängarna lever i Latinamerika. Den katolska kyrkan välkomnar alla människor, eftersom katolsk betyder allomfattande. Påven är ledaren över den katolska kyrkan, och den styrs från Rom där påven finns.

7. Nämn tre fakta om Martin Luther. Han var en tysk munk som protesterade mot att den katolska kyrkan inte följde Bibeln, utan följde allt som påven sade. När folk då tyckte likt Martin Luther så bildades en ny kyrka inom kristendomen-den protestantiska kyrkan (eftersom de protesterade). Denna kyrkan finns b.l.a. i Norden och Tyskland.

8. Nämn två fakta om Gamla Testamentet/Nya Testamentet. Gamla testamentet är judarnas Bibel, och den innehåller b.l.a. skapelsen och judisk historia. Den fanns redan när Jesus fanns, och det var de skrifterna som han talade om.

9. Nämn två fakta om dopet. Man döper sig för att komma bort från döden, för att fira att man nu återuppstått till ett liv med Kristus. Innan man är döpt så lever man i ett liv i ondska, men genom dopet renas man från alla synder och barnet befrias och blir skyddad av Gud.

10. Varför firas nattvarden? Vid nattvarden så får man bröd/oblat och vin av prästen. Detta gör man för att minnas Jesus sista måltid med sina lärjungar. Han sade då att brödet var hans kropp och vinet var hans blod, och det kan också vara en anledning till att ta nattvarden.

11. Förklara ordet frälsning. Jesus skickades till jorden för att frälsa människorna, alltså rädda människorna. Frälsning betyder rädda. Jesus sade att det inte fanns någon annan väg att komma till Fadern än att gör det genom honom.



JUDENDOMEN

1. Hur många judar finns det i världen? 16 miljoner. 

2. Vem var Abraham? Gud uppenbarade sig för Abraham, och valde honom och hans efterkommande till sitt utvalda folk. Gud sa att Abraham och hans familj skulle bege sig från Mesopotamien (nu Irak) till Kanaans land (nu Israel). Gud gjorde också en överenskommelse med Abraham, som innebar att Gud skulle skydda judarna. 

3. Varför är Moses viktig? Han fick i uppdrag att leda sitt folk ur slaveri i Egypten. På vägen mötte han Gud på berget Sinai, och där fick han de tio budorden. Det var nu de som judarna skulle leva efter. Man brukar säga att Moses är judendomens egentlige grundare. 

4. Nämn tre fakta om den judiska tron. Judendomen är en monoteistisk religion, så alltså tror judarna bara på en Gud. Den anser att Gud är en ande, men som fortfarande är personlig. De anser att Gud är god, och att människan är Guds avbild. Därför ska också människan vara god, och de som lyckas vara det blir belönade. Lyckas man inte så blir man straffad. Till skillnad från kristendomen så tror inte judarna att Jesus var Messias, utan judarna väntar fortfarande på Messias. 

5. Vem är jude. Förklara. Man säger att man är jude om man tror på den judiska religionen. Den ortodoxa tron säger att man är jude om ens mor är det, även om man själv inte känner sig som en jude. 

6. Nämn tre fakta om judisk mat. Man får bara äta kött från växtätande djur, och man får äta alla sorters vegetarisk mat. Man får inte äta griskött, eftersom de inte är idisslande djur. Man måste slakta djuren på ett speciellt sätt utan bedövning, och det får inte finnas något blod kvar i köttet när man äter det. När maten är tillåten kallas den kosher, annars kallas den treiff

7. Vad är en synagoga? Det är där som judiska gudtjänster hålls, och där kan man studera och träffa folk. Där finns arken, den viktigaste platsen i synagogan, och där bevaras Toraböckerna. Männen måste ta på sig en hatt som kallas kippa innan de går in i synagogan. 

8. Vilka former av judendom finns det? De ortodoxa håller sig till gamla traditioner. Reformjudarna vill gärna se förändringar, och följer inte b.l.a. matlagarna så bra. De konservativa judarna är en blandning mellan ortodoxa och reformjudar. De vill bevara det äkta och nödvändiga i religionen. 

9. Nämn två fakta om sabbaten. Judarna firar den var sjunde dag, från fredags kväll till lördag kväll. Dagen är till för vila och för att umgås med familjen, och allt onödigt arbete är otillåtet. 

10. Varför firar judar Påsk? Till minnet av att slavarna befriades i Egypten för 3 000 år sedan. 

11. Hur uppfattar judarna Gud? De anser att han är personlig, men inte att han är en människa. De anser att människan är skapad för att följa Guds ord, och om man klarar det så belönas man. Gör man inte det så straffas man. 


ISLAM

1. Beskriv Mecka när Mohammed föddes där år 570. Staden var ett viktigt centrum för handel, och staden blev väldigt rik. Den var också ett religiöst centrum, då arabiska beduinstammar vallfärdade till den heliga Kaba. Kaba var en stor svart kub, och den finns fortfarande idag. 

2. Nämn två fakta om Khadidja. Hon var den som anställde Mohammed när han blev vuxen. Hon hade ett lyckligt äktenskap men dog vid 51 års ålder. 

3. Hur fick Mohammed mottaga Koranen? Mohammed var lite osäker på sin tro, men till sist kom han fram till att det bara fanns en Gud. Dock fortsatte han vara orolig, och i 40-årsåldern var han så orolig att han i perioder brukade dra sig tillbaka i en grotta. I grottan mötte han ängeln Gabriel, och han sade att Mohammed skulle vara Guds profet. Gabriel berättade olika berättelser för Mohammed. Mohammed började sedan predika om sitt budskap. Detta blev sedan nedskrivet och är numera Koranen. 

4. Vad predikade Mohammed? Att det bara fanns en Gud, Allah

5. Vad hände år 622? Mohammed och hans anhängare var tvungna att fly från Mecka eftersom de blev förföljda av folk som trodde att Mohammed skulle ta bort gudabilderna. I så fall så hade staden tappat inkomsterna från vallfärdarna, för då skulle de inte komma till staden. Mohammed flydde till staden Jatrib, 30 mil norr om Mecka, som senare fick namnet Medina

6. Vad hände år 630 och år 632? År 630 intog han Mecka (med andra människor också), och rensade tempelomådet från gudabilder. År 632 vallfärdade han till Mecka, och han införde riter som ligger grund till muslimernas riter idag. År 632 så dog Mohammed. 

7. Nämn två fakta om Koranen. Om man jämför Koranen med de kristnas Bibel så har Koranen mycket större betydelse, och man ska alltid behandla den med stor vördnad. Koranen är skriven på arabiska, och man kan egentligen inte översätta Koranen, för då ändras innehållet. 

8. Nämn två fakta om reglerna i Koranen. Den säger hur människor ska vara mot varandra, t.ex. Den säger också hur de troende ska äta, och hur äktenskap och skilsmässa ska lösas. 

9. Vad är en Moske? De är en gudstjänstlokal för muslimer. Det brukar finnas en kupol med ett eller flera torn där bönestunderna ropas ut. 

10. När ska man fasta? Under ramadan, som är fastemånaden. Då får man varken, äta dricka, röka eller ha samlag mellan solens uppgång och solens nedgång. 

11. Nämn två fakta om vallfärden. Alla muslimer bör vallfärda till Mecka minst en gång i livet, om det inte är för dyrt. När man kommer in i Mecka måste man lägga ifrån sig sina kläder och ersätta dem med ett vitt skynke. Det är för att alla ska vara lika, och att det inte ska vara skillnad på människor i värde. 

12. Vilka är islams fem pelare? Den första är att man ska erkänna att Allah är den ende guden och att Mohammed är profeten. Den andra är att man ska be 5 gånger om dagen. Den tredje är att man ska dela med sig till, behövande, föräldralösa, resenärer och till de som ber om hjälp. Den fjärde är att man ska fasta under ramadan. Den femte är att man ska vallfärda till Mecka minst en gång i sitt liv (dock är den inte obligatorisk som de andra). 


HINDUISMEN

1. Hur uppstod hinduismen? Arierna invarderade draviderna som var från Indien år 1500 f.kr. Ariernas och dravidernas kulturer och olika tro sammansmältes och då bildades hinduismen. 

2. Vad är återfödelse?/själavandring? När man dör så tror hinduer att man blir en ny individ. Man tror att själen vandrar vidare till en ny kropp. Man kan återfödas som en människa, djur eller en insekt, och det beror på hur man varit i sitt liv, alltså om man gjort bra eller dåliga handlingar. 

3. Vilka var de första kasterna? Präster (som kallades brahminer), krigarna, bönderna och handelsmännen, sedan tjänarna och till sist de kastlösa

4. Förklara ordet karma. Om man gör goda gärningar och handlingar i livet får man bättre karma, men om man gör dåliga gärningar och handlingar så försämras karman. Har man bra karma får man återfödas i ett bättre kast. Om man har dålig karma så återföds man i ett sämre kast, men om karman är väldigt dålig så kan man återfödas som ett djur ingen tycker om. Karma är alltså när man gör saker som man sedan får användning för när man dör och återföds. Om man sedan uppnår det högsta målet och får tillräckligt bra karma så återföds man inte mer. Det är det som är hinduernas mål. 

5. Varför är korna heliga i Indien? Arierna var nomader som skötte kor, för då var korna stora ägodelar till arierna. 

6. Vilka är de tre huvudgudarna? Brahma, Vishnu och Shiva

7. Hur hyllar man gudarna? Varje morgon och kväll ber  och offrar man vid husaltaret som de flesta har i sitt hem. Man har ofta bilder av gudarna på altaret. När man ber tänder man ofta rökelser och ställer fram blommor. 

8. Vad är Brahma? Han är skaparguden som gjort så att allt blivit till. 

9. Berätta om Varanasi. Det är hinduernas heliga stad som ligger vid den heliga floden Ganges. Många hinduer vallfärdar till Varanasi varje år, för att de vill bada i Ganges. Då anser man att man blir renad från synder. Man ska också slippa samsara, alltså att återfödas, när man är i Varanasi. Istället ska man direkt uppnå Moksha (högsta målet). 

10. Vad är ahimsa? Ordet betyder icke döda. Det är anledningen till varför många hinduer är vegetarianer, eftersom man inte får döda djur. Vissa sopar även gatorna för att inte trampa på och döda små djur. 


BUDDISMEN

1. Berätta om Siddhartas resor utanför palatset. Hans pappa ville ha honom i sitt palats, men Siddharta smög ut för att träffa sjuka, gamla och döda människor. Han började då fundera på livets mening. Han lämnade sedan palatset för att leva som en asket. Han plågade sig själv genom att bara äta ett riskorn och dricka en droppe vatten om dagen. 

2. Vilka ytterligheter prövade han? Att leva ett lev i lyx och att leva ett liv i fattigdom, som asket. Eftersom inget av det hjälpte honom så ville han fokusera på det mentala, och inte bry sig om sin kropp. 

3. Vad uppnådde han vid Bodhiträdet? Nirvana, som är det högsta målet inom buddismen. Han blev då Buddha, som betyder den upplyste. När han uppnådde nirvana så blev han just upplyst, och han blev nu fri från lidande och återfödelse. 

4. Nämn tre fakta om Buddas liv. Hans pappa var furste och Buddha växte upp i ett stort palats. Han ville dock ta reda på livets mening, så han smög ut på äventyr. Till sist så lämnade han palatset för gott för att leva som asket. När inte det fungerade så började han meditera, och så småningom uppnådde han nirvana. I 40 år gick han sedan runt med sina lärjungar och predikade, innan han dog, 80 år gammal. 

5. Nämn tre fakta om Buddas lära. Han har sagt att man ska uppnå nirvana för att slippa återfödas, och på så sätt slippa lidandet. Människan har hela tiden ett begär av njutning och att ha saker som man tycker om, men det kommer någon gång försvinna. Då kommer vi vara lidande. Han menar på att det finns en väg i mitten, och om man följer den så kommer man bort från lidandet och uppnår nirvana. 

6. Berätta om den åttafaldiga vägen. Det är åtta sätt man ska använda sig för att uppnå nirvana, enligt Buddha. Han menade på att man behöver följa regler som t.ex. att inte ha onda tankar, att inte ha begär, att ha kontroll på kroppens känslor, m.m. Med dessa, plus fler regler, så uppnår man nirvana. 

7. Vad är Nirvana. Förklara. När man uppnår nirvana så känner man inga begär eller njutningar, och man har uppnåt buddismens högsta mål. Man kommer inte längre återfödas. 

8. Vilka är buddismens grenar? Mahayana (nordbuddismen) och hinayana (sydbuddismen). 

9. Var finns buddismen? Kina, Tibet, Korea, Japan, Sri Lanka, Thailand, Kambodja, Burma och Vietnam. 

10. Nämn två fakta om buddistmunkarna. Det är de som förmedlar ut den buddistiska religionen, och det är många som vill efterlikna dem. De äter bara två mål om dagen, klockan 7 på morgonen och innan klockan 12 på dagen. De äter bara den mat som människor ger som gåvor till dem. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar