söndag 8 februari 2015

Friluftsliv på isen

Att bedriva friluftsliv på isen kan vara både härligt och farligt. Man kan åka långfärdsskridskor, åka skridskor med familjen, vandra på isen... Men innan man ger sig ut på isen så behöver man ta med sig ett antal viktiga saker för att man ska vara så säkert utrustad som möjligt.


Utrustning

Om man ska ge sig ut på isen så finns det några saker som kan vara bra att ha med sig ifall olyckan är framme.

Ett par isdubbar är ett föremål som man alltid ska ha med sig, eftersom dom hjälper dig att ta dig upp ur en isvak ifall du ramlat i. Man har två isdubbar, en för varje hand. De består av ett handtag, och i änden av de sitter det vassa metallspetsar som gör att man ska kunna ta sig upp. Man sätter ner metallspetsarna i isen och drar sig sedan upp ur isvaken. Det är viktigt att man har isdubbarna nära till hands, eftersom man behöver de direkt när man ramlat igenom isen. En sort har man i ett snöre runt halsen, en annan har man vid bröstet, och en annan har man på ena överarmen.

Det kan också vara bra att ha med sig en ispik, en stav med en metallspets i ena änden. Den kan man ha för att kolla hur djup isen är, och vad för sorts is det är man står på.
Att ha med sig en räddningslina kan också vara väldigt bra, eftersom man kan använda den för att hjälpa någon annan upp från en isvak genom "den förlängda armen".
Andra bra saker som man borde packa med sig kan vara sin mobiltelefon och lite extra kläder i en plastpåse (för att de inte ska bli blöt om man ramlar i vattnet), så att man kan byta om till varma kläder om man ramlar igenom isen.

Isdubbar


Klädsel

När du ska bege dig ut i naturen när det är kallt ute, så är det bra om du klär dig enligt lager-på-lager-principen. Den går ut på att du har på dig flera tunna lager kläder, än få tjocka.
Du bör alltså ha på dig, t.ex. underställ, utanpå det kanske en fleece, och sedan en vinterjacka. På benen kan du då ha underställsbyxor, sedan ett par andra lite tunnare byxor, och sedan ett par termobyxor.
Det här gör så att värmen enklare håller sig inne och inte åker ut från kroppen. Mellan varje lager kläder så finns det luft, och den håller sig då varm. Om man bara har underställ och sedan en vinterjacka så hålls inte luften mellan klädesplaggen sig varm, eftersom det inte blir "isolerat".

Här kan du se exempel på lager-på-lager-principen. 


Olika typer av isar

Det finns flera olika sorters isar, och de är också olika hållbara. Det är viktigt att man vet vilken is som är bra att vara på, och hur tjock isen behöver vara.

- Nyis är en tunn och genomskinlig is som oftast bildas i skärgårdar och insjöar.

- Våris bildas ofta på våren. När isen börjar smälta p.g.a. t.ex. varmt väder, solsken eller varmt vatten som forsar under isen, så blir isen svagare. Då får man se upp.

- Havsis bildas, som man kan höra på namnet, på havet. Nät saltvattnet fryser så blir isen inte lika hållbar som om det hade varit sötvatten.

- När isen är snötäckt, så blir den svagare. Snön gör så att isen inte kan frysa mera, och ligger som ett skydd ovanpå. Man vet ju inte vad för is som finns under snön, och därför är snötäckt is inte säker att befinna sig på.

- Kärnis är den en stark is, och det är den som är bra att vara på. Isen är genomskinlig. För att man ska vara säker när man vistas på kärnis så ska den vara minst 5 cm tjock. En ogenomskinlig is bör vara minst 10 cm tjock.

Isen är inte har inte lika hög bärhet på alla ställen. Man ska se upp för att åka nära bryggor och broar, och även vid avlopp och utlopp/inlopp, och i vass och grund.


Tumregler

Det finns några viktiga tumregler för vad du ska tänka på när du ska ut på isen. De är viktiga för att du ska vara så säker som möjligt.

När du ska ut på isen så ska du aldrig gå ut ensam. Du vet aldrig vad som kommer hända. Det är bra om det är en vuxen du har med dig om du är barn.

Innan du går ut på isen bör du även meddela någon var du ska någonstans och när du kommer tillbaka. På så sätt så kan personen ha lite koll, och kanske ana om något har hänt.

Tänk på att alltid packa med dig säkerhetsutrustning. Som sagt så vet du aldrig vad som kommer hända.

Du ska inte befinna dig på is som du är osäker på om den kommer att hålla. Då ska du hellre prova sticka igenom isen med en ispik om du är osäker.

Du bör veta vilka isens svaga punkter är, så att du undviker att vistas där.



Hur gör man ifall olyckan är framme?

Om du skulle ramla igenom isen ska du försöka att hålla dig lugn. Det är aldrig bra att stressa upp sig vid sådana tillfällen.

När man på egen hand ska ta sig upp ur isvaken ska man börja med att vända sig om, och försöka komma upp på den sidan man kom ifrån när man ramlade ner i isvaken. Där vet du att isen orkar bära dig.
Du kan sedan använda isdubbarna för att komma upp. Du lossar dem från stället där de sitter, och sen hackar du ner spetsen i isen för att dra dig upp på isen. Ta först upp armbågarna över isen, och sedan kan du häva upp det ena benet för att sedan kunna rulla upp på isen igen.
Om du åkt med låg hastighet när du ramlat genom isen så är du relativt nära den is som orkar bära dig. Har du däremot åkt snabbt så har du hunnit åka längre på den is som inte har så hög bärhet. Du kan då behöva hacka dig fram med isdubbarna innan du kommer till den starka isen.

Om personen som du är ute på isen med skulle ramla igenom isen ska du så klart hjälpa personen upp. Du ska inte gå fram till isvaken och försöka dra upp personen med dina egna händer, för då kan du själv riskera att ramla i. Du ska då använda dig av "den förlängda armen".

Den förlängda armen går ut på att du mellan dig och den som ramlat i isvaken har något som du kan dra upp personen med. Det bästa är om du eller personen som ramlat i har en räddningslina som man kan använda. Du lägger dig då på mage på isen för att fördela ut fin kropps tyngd. Du ska lägga dig en bit från isvaken där du vet att isen håller för dig. Kasta sedan räddningslinan till personen i vattnet, och dra sedan upp personen ur isvaken. Personen ska inte resa sig upp innan man är säker på att den är på stark is som kan bära hela kroppstyngden.
Om du inte skulle ha en räddningslina till hands så kan man använda t.ex. en lång gren eller en jacka. Det viktiga är att du själv inte drar upp personen. 


Det är väldigt härligt att vara ute på isen med sina vänner eller familj, men man vill ju vara säker. Då gäller det att man har med sig rätt saker och förbereder sig bra. Tänker man på detta ovan så är man väl förberedd och kan njuta av den friska luften! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar