måndag 15 september 2014

Kärnkraft

Hur fungerar kärnkraftverk? I ett kärnkraftverk finns det reaktorer, och i dom klyver man uran. Det kallas fission. Uranet klyvs utav neutroner, och när uranatomerna klyvts bildas det nya neutroner. Det är alltså en kedjereaktion. För att neutronerna inte ska bli för många finns det vatten i reaktorn. Eftersom att vattnet blir varmt bildas det vattenånga som leds till en turbin som kommer i rörelse, som i sin tur leder till en generator. Generatorn omvandlar rörelsen till el. 
För att det inte ska bli för varmt i reaktorerna tar man in vatten från havet in i rör som går utanför reaktorn, som kyler ner. Detta havsvattnet kommer aldrig i kontakt med vattnet inne i reaktorn, eftersom det då skulle få farligt uran i sig. Det skulle man aldrig kunna skicka vidare ut i havet igen. 

Vilka har vi i Sverige? Ringhals - Varberg, Oskarshamn - Smålands östkust, Forsmark - ovanför Stockholm, Barsebäck - Malmö (stängt)

Varför ligger de där de ligger? Dom ligger när havet eftersom det behövs kallt havsvatten för att kyla ner inuti kärnkraftverket. 

*Hur ser det ut i andra länder? Tyskland har beslutat att inom några år ta bort all kärnkraft i hela landet. Istället ska dom satsa på kolkraftverk, och det kan man ju tycka olika om. Dom bestämde sig för det på grund av den hemska olyckan i Fukushima, och för att dom har gott om kol i landet. 

*Var får vi bränslet ifrån? Uran bryts i gruvor, och när det plockats upp så renas det. Det finns uran att ta upp i Sverige, men vi gör inte det eftersom det blir för dyrt. Vi fick knappt ut någon uran att använda ur gruvorna. Istället köper vi in uran från t.ex. Kazakstan och Kanada. 

Avfallet? När uranet är färdiganvänt bildas det radioaktiv strålning, och den är väldigt farlig för människor, växter och djur. Därför gräver man ner uranet långt under jord, för att det inte ska nå oss. Det tar 100 000 år innan uranet är ofarligt, men det kommer aldrig att försvinna helt. Det försvinner genom på ett sätt som kallas för halveringstid. Det menas med att det under ett år försvinner hälften av det som funnits, och därför kommer aldrig allting att försvinna. Det går fort i början, men ju fler år det går, desto mindre försvinner hela tiden. 

Kända olyckor? Det hände en olycka Tjernobyl, Ukraina år 1986. Det blev härdsmälta i kraftverket, och det exploderade. På den tiden så var det inte så känt med konsekvenserna utav uranet i kärnkraftverken. Därför evakuerades inte människorna i området runt, och många blev skadade och dog av den radioaktiva strålningen. Dom som överlevde och sedan fick barn kunde få missbildade barn med kanske bara ett ben eller en arm. 
Det hände en olycka i Fukushima, Japan år 2011. Det kom en tsunami över staden och det blev även en jordbävning. Jordbävningen gjorde så att vattenpumparna i kraftverket stannade. Det ledde till att kraftverket blev alldeles för varmt, och det exploderade.
Det blev även härdsmälta i Harrisburg, USA, 1979. 

Kan det hända i Sverige? Det skulle kunna hända eftersom kärnkraftverken här i Sverige är väldigt gamla. Dock skulle det inte kunna hända samma sak som i Japan, t.ex., eftersom dom hade både en jordbävning och en tsunami som orsakade olyckan. Det skulle inte hända i Sverige, så i så fall skulle det behöva hända något annat allvarligt som skulle göra så att en liknande olycka skulle ske. 

Fördelar/nackdelar med kärnkraft: Fördelen med kärnkraft är att det blir väldigt mycket och billig el utav den. Kärnkraften utgör 50% av Sveriges energi, så för oss är den väldigt viktig. 
Det negativ är att det är en osäker källa att få energi ifrån. Uranet man använder i kärnkraftverken är väldigt farligt, och även avfallet är det. 

Framtiden - är det något att satsa på? Jag tycker att så länge det inte finns några risker för att dom går sönder så är det något att satsa på. Eftersom den ger så mycket energi hade det blivit svårt att inte ha den kvar. Det är ju inte riktigt bra för miljön (även fast det inte släpper ut t.ex. koldioxid), men man skulle då kunna utöka de förnybara energikällorna, kanske framförallt solenergin, och minska ner kärnkraften med kanske ett kärnkraftverk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar