onsdag 17 september 2014

Idéologier

KOMMUNISM
I slutet av 1800-talet började idéer om kommunism komma. De två männen Marx och Engels skrev ner hur dom tycket att samhället skulle styras. Grunden i idén är att samla ihop landets pengar, och sen dela ut allt igen så att alla får lika mycket. De menade att samhället är uppdelat i klasser, och det ville dom ha bort i form av revolution. Dom ville att arbetarna skulle göra det.
I Ryssland 1917 under revolutionen tyckte Lenin, en person i Ryssland, såhär. Han och hans kompisar ville starta en revolution, men lyckades inte. Tsaren skickade ut honom ur landet. När Lenin sen kom tillbaka hade han fler folk med på sitt tåg, och dom lyckades störta tsaren.
Vänsterpartiet som är vårt parti närmast kommunism, tycker ungefär så här, men dom vill inte ha någon revolution.



SOCIALISM
Socialdemokraterna bildas år 1889 och en av dom som bildade Socialdemokraterna var August Palm. Dom vill få ett rättvist samhälle med rättvis fördelning, men istället för att göra revolution vill dom göra det genom reformer (ändra lagarna). Dom ville att alla skulle få rösträtt, och inte bara 20%. Dom ville att man inte skulle behöva jobba mer än 8 timmar/dag, och år 1951 infördes 3 veckors semester för arbetarna.
Nu för tiden är Socialdemokraterna inte lika mycket socialister som förr, utan lite mildare. Dock vill dom att alla ska ha samma möjligheter inom arbetet.



LIBERALISM
Liberalismen började i Frankrike år 1789 under den Franska revolutionen. Den kom till Sverige under 1800-talet.
Liberalismen går ut på att staten inte bestämmer så mycket, utan att varje individ ska bestämma över sig själv. Ordet förklarar nästan sig själv, eftersom liber betyder frihet. 1934 bildades Folkpratiet som var en sammanslagning av två liberaliska partier. År 1950 var Folkpartiet det största borgerliga partiet. Dom hade få år i makten i Sveriges historia, men samtidigt har det spelat stor roll. Det är nämligen liberala idéer som är grunden för samhället.



KONSERVATISM
Konservatismen innebär att man vill att staten ska ha mindre betydelse, och staten ska inte äga företag, utan dom ska vara privatägda (M). Även religionen, i detta fallet kristendomen eftersom vi är i Sverige, och familjen är viktig (KD).
Man vill att det ska vara som det varit förr, och man vill inte ändra saker i samhället.
Konservatismen bildades under Franska Revolutionen, där fransmän ville ha kvar det som det var förr. Dom ville ha kvar adeln och kungen.
Numera finns det inga svenska konservativa partier, men hade det funnits hade dom antagligen velat hylla kungen och dom rika, och att man skulle leva ett kristet liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar