tisdag 9 september 2014

Insändare - Betyg

HEJDÅ BETYG


Jag är en av dem som vet hur det känns att få betyg. Dagen kommer och man känner sig nervös samtidigt som man är nyfiken och pirrig. Man ser de där eleverna i klassen med toppbetyg, och plötsligt har självförtroendet sjunkit till hälften. Skulle det inte vara skönt för ungdomar att slippa känna den ständiga jämförelsen till andra, och att slippa få betyg?

Det har kommit till den punkten när eleverna i skolan inte längre bryr sig om att lära sig det som läraren framme vid tavlan skriver upp eller pratar om. Istället tänker man hela tiden på att få det där höga betyget, även om det betyder att man inte kommer ihåg vad man lärt sig under terminen sen när sommaren kommer.

Samhället vi lever i är nästintill gjort av jämförelse och press över att hålla samma nivå som alla andra. Detsamma gäller betygen. Betygen leder till att man blir stressad, och utav stress över skolan kommer inget lärande. Istället för betyg skulle det finnas omdöme, som det gör upp till årskurs fem. Då hade det inte funnits sådan press över att jämt vara lika duktig som alla andra.

Jag tycker att det skulle vara bra för eleverna i Sveriges skolor att slippa jämföra sig med alla andra, och slippa pressen över att prestera framför att lära sig och minnas hela livet. Jag tycker att ungdomar borde få njuta av tiden i skolan och ha kul. Därför tycker jag att vi borde säga tack och hej till betygen.

Matilda

2 kommentarer:

  1. Riktigt bra insändare! Dina åsikter är tydliga och du framför dem på ett bra sätt och sätter händelserna i eget perspektiv vilket kan få andra att förstå dina argument på ett bättre sätt. Skrivreglerna sitter och ditt ordval är varierat vilket gör det intressant och mindre jobbigt att fortsätta läsa. Rubriken får än att haja till och du knyter ann insändaren bra med ett avslut som hör ihop med inledningen vilket betyder att du håller den röda tråden genom hela texten.
    Bra :)

    SvaraRadera
  2. Du har en bra rubrik som gör att man vill läsa vidare och få reda på vad du menar med "Hejdå betyg". Du följer även den rätta strukturen för hur en insändare ska se ut, det vill säga: inledning, huvudtext och avslutning.

    Okej jag hann inte skriva klart hahha, men det var en jättebra insändare med bra och tydliga åsikter!

    SvaraRadera