söndag 27 januari 2013

Veckans nyhet v.4 - Köttskatt


Vi i Sverige är rätt bra på att äta kött. Förra året åt nämligen varje person i genomsnitt 85 kilo kött! Här i Sverige äter vi massor av nötkött, och det är bara USA, Australien, Luxemburg och Brasilien i hela världen som äter mer nötkött än oss. Om inte vi slutar att äta så mycket kött så kanske det kommer införas köttskatt.
Under dom senaste åren har konstaterats att när människor framställer nötkött så bidrar det till att växthusgaser ökar. För att producera kött behövs det nämligen mer hjälpmedel än vad det gör till andra matvaror.
Om vi som sagt inte slutar äta så mycket kött som vi gör så kommer det möjligen att införas köttskatt.
Sone Ekman från Jordbruksverket säger: ”Skulle det införas, bör det minst gälla på EU-nivå eftersom det här är ett globalt problem.” Han säger också: ”Helst ska den här skatten utformas så att det kött som bidrar till mest utsläpp har högre skatt.”

Vad jag tycker:
Jag tycker inte att vi borde ha någon köttskatt. Det kanske är bra, för då äter vi mindre kött och det är bättre för miljön. Det är ju två bra grejer, men jag tycker ändå inte att vi ska ha det. Det gör t.ex. så att vi människor får mindre pengar. Jag tror inte heller att så många skulle bry sig om att det blev dyrare att köpa kött, utan att dom bara skulle köpa ungefär lika mycket kött som vanligt. Visst finns det såna människor som gör allt för att få det billigt, och dom skulle väl bli vegetarianer i såna fall. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar