onsdag 16 januari 2013

Sammanfattning om: Klimatet

Mina stödord till sammanfattningen:


4,6 miljarder år sen
klimatet ändras
växthuseffekten
år 2100
150 000 åren
länder långt ifrån ekvatorn
varmt runt ekvatorn
havsnivån stiger
koldioxid
fossila bränslen
länder
15 – 20 år

…………Sammanfattningen………………………………………………………………………………………………………

Vår jord är 4,6 miljarder år gammal. Ända sen den bildades har klimatet överallt varierats.
Om nästan 100 år, år 2100, så tror forskarna att det kommer att bli varmare på jorden än det varit dom senaste 150 000 åren. I länder nära ekvatorn kommer det att bli varmare, torrare och mer svält.

Däremot i länder som ligger långt ifrån ekvatorn, som t.ex Norden, kommer det bli varmare, speciellt på vintern, och det kommer komma mer nederbörd än vad vi får nu. Havsnivån kommer också att stiga med ungefär 9 till 88 cm. Det betyder att alla ställen som ligger nära havet kommer att bli översvämmade.

Att temperaturen ökar på jorden kallas för växthuseffekten, och den kommer att komma om vi inte stoppar den.

Växthuseffekten är orsakad av fossila bränslen. Fossila bränslen är t.ex. olja, och dom kommer fram genom att i flera 100 eller 1000 år har jordlager pressats och blivit till bränsle. När vi sen använder det bränslet släpps det ut koldioxid, och det är koldioxiden som skapar växthuseffekten. Därför måste vi minska utsläppet av koldioxid för att det inte ska bli så varmt på jorden.
Människor från olika länder har samlats i många olika möten genom åren. Då har dom diskuterat om hur vi ska minska koldioxid-utsläppet. Men dom tror att det kommer bli svårt, eftersom 80% av bränslet vi använder är just fossila bränslen.

Om vi jobbar hårt för att minska växthus effekten så kanske vi har stoppat en om ca 15-20 år. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar