onsdag 15 januari 2014

Frågor om rymden m.m. på NE

1. Vilka är de fyra årstiderna? Vinter, vår, sommar och höst. 
2. Hur många varv snurrar jorden runt sin egen axel på ett dygn? Med ordet axel menar man här en linje som går rakt genom jorden från nordpolen till sydpolen. Ett varv. 
3. Hur många varv går månen runt jorden på en månad? Ett varv. 
4. Hur lång tid tar det för jorden att röra sig ett varv runt solen? 365 dygn/ett år. 
5. Vi i Sverige bor ju på norra halvklotet. Lutar norra halvklotet mot solen eller från solen i juli? Tips: slå upp ordet årstid i NE (enkel). Den lutar mot solen. 
6. Lutar norra halvklotet mot solen eller från solen i januari? Tips: slå upp ordet årstid i NE (enkel). Den lutar från solen. 
7. Vad är stora smällen? Big bang, en explosion och det var det som skapade universum med planeter, stjärnor och allt sånt där. 
8. Vilka är planeterna i vårt solsystem? Börja närmast solen. Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Neptunus och Uranus. 
9. Vad heter Jorden på latin? Tellus. 
10. Hur gammal är jorden? Ca 4,6 miljarder år. 
11. Vad är en komet? Kometer är som stenar som är gjorda av is, grus och annat smuts. Dom brukar kallas för "smutsiga snöbollar". 


12. Vad är ett stjärnfall? När grus eller stenar från rymden kommer in i vår atmosfär och sedan brinner upp kallas det för stjärnfall. Det går väldigt fort när gruset kommer in och det är därför det ser ut som ett streck. Ett stjärnfall är samma sak som en meteor. 
13. Vad är en asteroid? En asteroid är något stort i rymden, en stor sten eller kanske en planet (himlakroppar). 
14. Var finns asteroidbältet? Det är en bana mellan Mars och Jupiter där dom flesta asteroider finns. 
15. Vad är en galax? Det är detsamma som ett stjärnsystem. Där finns det flera hundra miljarder stjärnor. 
16. Vad är Vintergatan? Det är vår galax som våra planeter, solen och miljarder av stjärnor finns. 
17. Hur länge har solen lyst? i 5 miljarder år. 
18. Hur varm är solen på ytan? 5 800 grader. 
19. Vad betyder det att solen står i zenit? När solen står mitt på himlen och är mitt över oss kallas det för zenit. Om man t.ex. är ute och går när det är soligt och solen står i zenit, så kan man inte se någon skugga åt något håll, utan den är precis under dig. 
20. Vilken planet har flest månar? Tips: titta i tabellerna viktiga fakta i uppslagsorden Merkurius, Venus, jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus i NE (enkel). Jupiter som har minst 63 månar. 
21. Varför ser det ut som om månen lyser? För att den reflekterar solljuset till planeten. 
22. Vilka var de två första människorna på månen? Neil Armstrong och Edwin Aldrin. 
23. Vad kallas de personer som reser ut i rymden? Astronaut. 
24. Vad är ett teleskop? Ett teleskop är en stjärnkikare. 
25. Vad är Hubble-teleskopet? Det är ett teleskop som skickades ut i rymden, och den går i en bana runt Jorden. 
26. Förklara orden meteor, meteorid och meteorit. Tips: slå upp ordet stjärnfall i NE (enkel). En meteor är samma sak som ett stjärnfall. En sten eller grus från rymden kommer in i vår atmosfär med väldigt hög fart, och på grund av friktionen som bildas så brinner meteoren upp innan den hinner landa. 
Det kallas meteorit när det en meteor har kommit in i atmosfären, men inte hunnit brinna upp. 
Meteorid är ordet för sten eller grus som svävar runt i rymden. 
27. Förklara begreppen dygn, månad och år genom att beskriva jordens eller månens rörelser. Tips: slå upp ordet månen i NE (enkel) och titta på animationen. Det kallas ett dygn när jorden har snurrat ett varv runt sin egen axel/runt sig själv. 
En månad blir till när månen har roterat ett varv runt jorden och det tar alltså ungefär 30 dagar. 
För att det ska gå ett år så ska jorden snurra ett varv runt solen. 
28. Hur får vi olika årstider? 


Eftersom jorden snurrar runt sig själv samtidigt som den snurrar runt solen så får vi olika årstider. Jorden lutar också, så nordpolen pekar inte rakt åt norr och sypolen pekar inte rakt åt syd. 

När det är sommar hos oss i Sverige så lutar jordens axel mot solen. När det sen blir vår så lutar jordens axel lite längre bortåt från solen, och då gör även Sverige det. När det sen blir vinter så är axeln bort från solen, och det blir mörkt hos oss. På hösten blir det som på våren, axeln lutar lite mer mot solen. 
Det är nästan som om axeln "avgör" vilken årstid det är. 

Vid ekvatorn så är det ingen skillnad på klimatet, eftersom ekvatorn är på mitten av jordklotet. Då är det alltid lika långt till solen och det blir inga årstider. Det är upp mot polerna som det är mer skillnad på årstiderna. 

29. Vad är höstdagjämning och vårdagjämning? Det är dom dagarna på våren och hösten som dagen är precis lika lång som natten. 

1 kommentar: