måndag 11 november 2013

Frågor om örat, sid 246-249

0. Vad hör man med...? Hjärnan. Det finns en "avdelning" i hjärnan med ett hörselminne, och det är där allt man hör lagras. 


1. Var sitter hörselsinnescellerna? Dom sitter inne i snäckan. 


2. Vilket uppgift har örontrumpeten? Örontrumpeten förhindrar tryck. När man sväljer så öppnas 
den upp och trycket försvinner. 


3. Det finns 3 hörselben... vilka? Hammaren, städet och stigbygeln. 


4. Vilka delar består balansorganen av? Dom består av två hinnsäckar, och tre båggångar. 


5. Var sitter balansorganen? Bredvid snäckan. 


6. Hur får man öroninflammation? Om man har en infektion i svalget kan det komma upp bakterier genom örontrumpeten till mellanörat. Då bildas det var, och också en öroninflammation. 


7. Beskriv ljudvågornas väg genom örat till de ger upphov till en nervimpuls. Ljudvågorna måste föras till snäckan, och efter det hjärnan för att dom ska uppfattas som ljud. Dom leds in genom öronmusslan vidare till  hörselgången. 


8. Berätta om vårt balanssinne och ge exempel på hur yrsel kan uppkomma. Om man börjar snurra runt så följer vätskan som finns i båggången inte riktigt med, och snurrar lite långsammare. Sinneshåren skickar då en signal till hjärnan via balansnerven. 
Om man plötsligt stannar så fortsätter vätskan att snurra runt, och sinneshåren böjs åt andra hållet. Detta gör att man blir yr. 


9. Lär dig örats alla delar... bild hittar du i boken eller på nätet. Hörselgången, trumhinnan, hammaren, städet, stigbygeln, snäckan, balans- och hörselgången *runda fönstret *båggångarna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar