onsdag 2 oktober 2013

Veckans nyhet v.40 - Billigaste skolmaten i Sverige

På Fridhemsskolan i Arvidsjaur serveras den billigaste skolmaten. Skolmaten ska ska kosta mellan ca 6.50 och 14 kronor per portion, men på skolan i Arvidsjaur kostar maten 5.79 kronor per portion. 
Eleverna på skolan har inte speciellt ont av detta, utan tycker om maten. 
Andreas Möller som går sista året på skolan säger så här:
- Det är bra att de kan laga mat till så låg kostnad och själv tycker jag att maten är ganska bra. 
Annika Unt Widell som är projektledare för Skolmatens vänner, som gjort undersökningen, tycker att det är snålt. 
- Det går att laga bra mat för en billig slant, men det vi önskar från kommunerna är att man ska ställa krav på hur råvarorna har kommit till. Var är de tillverkade, under vilka förhållanden och hur har djuren haft det, men det här gör förstås att maten blir dyrare, säger hon. 

MINA TANKAR: 
Jag tycker det är dåligt av kommunen att inte lägga mer pengar på maten. Eleverna säger ju att den är god, och då är det väl bra, men det känns inte riktigt rättvist. Även om den är god och man får bra med energi, så har ju stora delar av Sverige lagt mer pengar på skolmaten. 
Jag hade blivit lite besviken på kommunen, för när man hör att dom har den billigaste skolmaten låter det som om den inte är god. Det förstör kanske ryktet lite. Men för mig hade det viktiga varit att maten hade smakat gott och att man fått energi efter att ha ätit den. 
Men som Annika Unt Widell sa, när maten är billig så kan den komma från ställen där djuren kanske inte blivit bra behandlade och där man inte vet hur dom gör maten. Djuren kan ha blivit skadade under tiden, och mått dåligt. Då skulle kommunen istället kunna lägga mer pengar på att köpa bra kött och andra råvaror. 



KÄLLOR: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar