onsdag 23 oktober 2013

Edvard Munch

Edvard Munch föddes den 12 december 1863, och han var en norsk konstnär. Han målade i en stil som kallas expressionism, och det kommer från ordet ”expression”. Det i sin tur betyder uttryck. I den stilen uttrycker konstnären sina egna känslor starkt.
När Edvard var fem år gammal dog hans mor, Laura Catherine Munch, utav tbc. Även hans ena syster och ena bror dog när Edvard var liten. En av hans lillasystrar förklarades ”sinnessjuk”, och även hans pappa som uppfostrade alla barnen, sägs ha varit det.
Mellan åren 1892 och 1908 bodde Edvard växelvis i Berlin och Paris. När han vistades i Berlin umgicks han med bland annat August Strindberg. Under denna tiden målade han många kända tavlor, som t.ex. ”Skriet”.

Edvard
"Skriet"


År 1898 träffade Edvard Tulla Larsen som han var tillsammans med i några år, dessvärre tog det slut 1902 på grund av att han skjutit sig själv i fingret av upprördhet.
Det tog många år för Edvard att komma över Tulla. Han drack mycket, och målade tavlor med dom båda som motiv, för att sedan såga sönder dom. Efter att han fått ett sammanbrott vårdades han på en klinik i Köpenhamn.
Edvard flyttade tillbaka till Norge år 1916, och köpte en gård vid namn Ekely, utanför Oslo. När han flyttat dit levde han isolerat på gården, men arbetade ändå fram tills sin död.
Edvard dog 80 år gammal, den 23 januari 1944.

Hundra år efter Edvards födelse uppfördes ”Munchmuseet”, som är ett museum i Norge med Munchs tavlor. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar