lördag 18 maj 2013

Bokresension Alex Dogboy



Boken heter "Alex Dogboy", och författaren är Monica Zak.
Huvudpersonen är Alex Martinez, en pojke i 13-årsåldern som lever i ett fattigt Honduras. Boken utspelar sig nog i början av 2000-talet, då författaren skrev boken.

Alex mamma och pappa har lämnat honom och hans äldre kusiner hos hans moster.
När Alex mamma en dag kommer för att ta med sig barnen blir Alex jätteglad. Men glädjen byts snabbt ut mot besvikelse och ilska då hans mamma säger att han inte får följa med till USA.
Alex bestämmer sig för att bli ett av många gatubarn som lever på gatorna. Han träffar Råttan, en kille som lär honom hur man gör på gatorna. Råttan och hans gäng bjuder in Alex in till deras gäng. En man kidnappar dom, men dom kommer undan och Alex lever nu själv.
Han går till soptippen och försöker livnära sig på att samla skräp, men det funkar inte. Men på soptippen hittar han sin hund Emmy, och bestämmer sig för att ta sig hem till sin moster för att Emmy ska få träffa deras gamla hund Blondie. När han är på väg hem så kommer orkanen Mitch. Han fastnar högt uppe i ett träd med Emmy. En helikopter hittar honom, och tar honom till staden Tela.

I staden lever han i kanske tre år, han har blivit van vid gatorna, och även skaffat sig en ny hund; Canelo. Han sover med hundarna varje natt, och snor från marknaden. När han en dag är på gatan kommer det en tjej gående. Alicia heter hon ock Alex blir kär i henne. Hennes föräldrar har ett stånd på marknaden och Alex går dit varje dag.
En dag så är Alicia inte där. Någon berättar att hon flyttat, och då blir Alex jätteledsen.
En dam som kallas fru Leti ger Alex ett jobb och ger honom pengar. Till sist blir hon som en mamma för honom.

Författaren skriver ett rent språk, och hon skriver i tredje person.
Budskapet i boken är nog att alla inte har det så bra som vi. Alex som är ett gatubarn lever i fara, men också fritt. Vi behöver inte vara oroliga för att någon ska komma fram och misshandla oss bara så där. Visst kan det hända, men det är inte så stor risk. För gatubarn, tiggare och uteliggare är livet annorlunda.

Jag ger boken 6/10 poäng. I början var den ganska så tråkig, men den blev bättre efter hand. I slutet var den bra, och jag tyckte lite att det kunde vart i mitten av boken och det hade blivit ännu bättre sen i slutet. Då hade boken fått bättre betyg. Sen är boken väldigt lärorik också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar