tisdag 30 april 2013

Återvinning, metaller och växthuseffekten - sammanfattning

Vi måste återvinna soporna, för dom försvinner inte för alltid. Dom finns alltid kvar, även om dom inte ser ut som dom gjort förut.
Saker som kommer från naturen kan du slänga i naturen, för där kan dom brytas ner. Men saker som t.ex. plast som inte kommer från naturen, utan är gjort av oss människor, kan inte brytas ner i naturen och du får inte slänga såna saker där.

Vi måste återvinna eller återanvända saker för att sopbergen ska minska. Om dom inte gör det så kommer jorden att bli översvämmad av sopor.

Sopornas kretslopp är som vattnets kretslopp, det går runt. Ett kaffefilter kan slängas i en kompost, för att sedan bli jord. Jorden bildar träd som man kan göra nya kaffefilter av. Så, allting gå runt.

Det gäller att slänga alla saker rätt, så att t.ex. giftiga saker hamnar bland massa plastföremål. Soporna brukar delas in i tre grupper; brännbart avfall, icke brännbart avfall och farligt avfall.
Brännbart avfall är t.ex. böcker och plastpåsar.
Icke brännbart avfall är t.ex. saker som keramik och glas.
Farligt avfall är saker som är giftigt för både oss människor och naturen. Det kan vara gamla termometrar eller naglellack.

Metaller tar lång tid att framställa. Den bildas i jorden, och det kan ta flera hundra år. För att metallen ska bildas behöver det bli vulkanutbrott och jordbävningar.
För att metallen inte ska ta slut så måste vi återvinna den. Då kan vi göra ny metall av den gamla metallen, och på så sätt tar den inte slut i jorden.

Vi människor släpper ut mycket skräp och avgaser i luften, b.l.a. från att importera mat, möbler, kläder och andra saker från kanske Kina, USA eller Italien.
Avgaserna ger ut koldioxid (CO2), och eftersom vi släpper ut så mycket koldioxid så blir det för mycket. Det kallas växthuseffekten, och den är inte bra. Den gör att klimatet på jorden blir varmare och att vädret ändras. Då blir det mer orkaner, jordbävningar och andra saker. Men vi kan faktiskt bromsa växthuseffekten, genom att köpa ett äpple från Sverige istället för att köpa ett från Spanien, eller köpa en tavla från Sverige istället för Storbritannien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar