tisdag 30 september 2014

Atomer: hur är dom uppbyggda osv

atom - det som allt är gjort av, betyder odelbar

atomos - grekiska översättningen av atom

Demokritos - han kom på detta

Leukippos - Demokritos lärare, som kanske egentligen kom på atomen

Aristoteles

De fyra elementen - Vind, vatten, eld och jord

elementarpartiklar - neutroner, elektroner, protoner tillsammans

elektron - minus, snurrar utanför

proton - plus, inne i atomen

neutron - neutral, inuti atomen

atomnummer - hur många protoner som finns, vikt

masstal - antal neutroner + protoner

u - enhet för hur mycket atomer väger, 

isotop - den har samma atomnummer (antal protoner), men kan ha någon neutron mer eller mindre, alltid samma antal elektroner

periodiska systemet - alla grundämnen i ordning, 

kvarkar - ännu mindre än en atom, finns i elementarpartiklar

valenselektroner - 


elektronskal - hur många elektroner som får plats på varje "ring" i atomen, K, L, M = 2, 8, 8

onsdag 24 september 2014

Repetitionsfrågor - energi

14.1

1. Det finns två former av mekanisk energi. Vilka är de? Rörelseenergi och lägesenergi.

2. Vad kallas den form av energi som finns i bensin? Kemisk energi.

3. På vilka två sätt kan man utvinna kärnenergi? Genom fission (dela) och fusion (sätta ihop).

4. Hur lyder energiprincipen? "Energi kan inte nyskapas eller förstöras, endast omvandla form."

5. Vilken eller vilka former tänker du närmast på i samband med 
          a) Gunga: Rörelseenergi
          b) Mat: Kemisk energi
          c) Stjärna: Kärnenergi

6. Värme räknas som en egen energiform. Men varför kan man säga att värme egentligen är rörelseenergi? För om något rör sig, kanske snurrar eller om en människa springer, så bildas värme automatiskt.

7. Beskriv vilka energiformer som sker i en
          a) Elvisp: Strålningsenergi → Värmeenergi/Lägesenergi/Rörelseenergi → Rörelseenergi →                                Elektrisk energi → Rörelseenergi
          b) Ficklampa: Strålningsenergi → Kemisk energi → Strålningsenergi + Värmeenergi

8. En motor har verkningsgraden 30%. Vad menas med det? Verkningsgrad menas med att från att energin kommit från solen och haft verkningsgraden 100% så har den gått igenom flera olika steg, t.ex. kemisk eller mekanisk energi, och verkningsgraden har då minskat till kanske 85%. Det är då endast 85% av energin som kommer användas utav de 100% som fanns från början när energin var strålningsenergi.

* Forskarna har länge ansett att de största dinosaurierna måste ha varit kallblodiga. Varför tror du att man gjort det antagandet? Om dinosaurierna hade varit varmblodiga hade dom behövt äta väldigt mycket mat för att hålla samma jämna temperatur hela tiden. Om dom var kallblodiga hade dom inte behövt anpassa sin temperatur så mycket, och skulle klara sig i flera minusgrader liksom plusgrader. Därför tror forskarna att dom var kallblodiga.


14.2

1. Ge tre exempel på fossila bränslen. Olja, naturgas, kol.

2. Vilket grundämne använda som bränsle i en kärnreaktor? Uran.

3. När och var inträffade den hittills svåraste kärnkraftsolyckan i världen? År 1986 i Tjernobyl, Ukraina, och i Fukushima, Japan, år 2011.

4. Vad menas med en icke förnyelsebar energikälla? Det menas med att källan någon gång kommer att ta slut, och vi kommer då inte kunna använda den längre. Det är alltså ett fossilt bränsle.

5. Den så kallade växthuseffekten höjer jordens medeltemperatur. 
          a) Vad beror växthuseffekten på? Det beror på att det släpps ut koldioxid i luften, och den     lägger sig som ett lager uppe i atmosfären. På så sätt kommer strålarna in genom lagret och studsar mot jorden. Men när strålarna sen är på väg ut genom atmosfären är lagret av koldioxid för tjockt och håller kvar endel av solstrålarna innanför. Då studsar dom ännu en gång mot jorden, och sen kommer dom ut, och så vidare. Detta gör att jorden värms upp flera gånger, och det blir på så sätt varmare. Man kan tänka på hur ett växthus fungerar, och det är också därifrån man fått namnet.
          b) Vilka energikällor bidrar till att öka växthuseffekten? Olja, kol och naturgas.

6. Vilka för- och nackdelar finns det med kärnkraft? Kärnkraft är ett väldigt billigt sätt att producera el på. Man får väldigt mycket el, och kärnkraften i Sverige utgör faktiskt 50% av energin. Det negativa är att det kommer farligt avfall från bränslet uran som man använder. Den radioaktiva strålningen får inte komma i kontakt med något levande, eftersom den tar död på cellerna. Man måste alltså gräva ner uranet väldigt långt ner under marken, och det tar 100 000 år innan det är ofarligt. Det är också farligt att jobba i kärnkraftverken, eftersom det kan explodera om det går fel. Uran är också ett fossilt bränsle, och det kommer ta slut. Då kan vi inte använda kärnkraft längre, och måste alltså hitta ett nytt sätt att ersätta dessa 50% energi.
En annan positiv sak är att det inte släpps ut någon koldioxid, och på så sätt ökar inte växthuseffekten. Det som ryker ur kärnkraftverken är vattenånga, och ingen gas.

7. I en TV-debatt hävdade en forskare att växthuseffekten i grunden är bra. Vad kan hon ha menat med det? Växthuseffekten gör att vi överhuvudtaget kan leva på jorden, för utan den hade det varit för kallt. Det är det hon kan ha menat, att den är bra för att den gör att vi finns. Men så klart är den bra om den är i lagom mängd, inte så att det blir jättevarmt över hela jorden.

* Växthuseffekten kan göra att de enorma ismassorna vid nord- och sydpolen smälter. Men det är värre om isen vid sydpolen smälter än isen vid nordpolen. Varför är det så? På nordpolen finns det inget land, utan ismassorna ligger i havet. Om dom då smälter kommer inte vattennivån höjas.
På sydpolen däremot, så finns det land under ismassorna. När isen då smälter kommer vattnet att blandas, och vattenytan höjs då.


14.3

1. Ge tre exempel på förnyelsebara energikällor. Vindkraft, solkraft och vattenkraft. (Bergvärme, jordvärme)

2. I vårt land är vi mycket beroende av elektrisk energi. Varifrån får vi merparten av den elektriska energi vi använder? Kärnkraften.

3. Hur många procent av energianvändningen på jorden kommer från förnyelsebara energikällor? 15%.

4. Vad är biobränslen för någonting? Det är gasen som kommer från levande organismer, så som sopor eller kompost. Det bildas gas från det, och det är det som blir biogas.

5. Hur ska man använda biobränslen för att inte öka växthuseffekten?

måndag 22 september 2014

Artikel - Vindkraft

90 MILJARDER TILL SPILLO


Sveriges vindkraft är helt onödig. Dom står i stora grupper bredvid vägen och landskapet är genast förstört. Dom ger oss knappt energi, och staten lägger oerhörda mängder pengar på en el som knappt gör någonting för landet. Pengar som skulle kunna göra annat för samhället går till spillo, och det är inte bra. 

Vindkraft är en onödig energikälla. Borde vi verkligen ha kvar den? Jag tycker inte det. Sverige hade lika gärna kunnat vara utan den, eftersom den knappt bidrar med någon energi överhuvudtaget. Det finns 2 800 vindkraftverk som utgör 5% av Sveriges all energi, medan kärnkraften utgör 50%. Fem procent. Det är nästintill ingenting, och det ger väldigt lite energi. Helt onödig, enligt mig.

Det finns alltför många vindkraftverk i Sveriges landskap. Vart man än åker med bilen finns det fula vindkraftverk som täcker alla öppna ytor. De för oljud när dom är många i som står i grupper, i vatten som på land, och dom förstör landskapet. Jag lovar att jag inte är den enda som tycker det.

Inte nog med det, utan att bygga ett vindkraftverk kostade under 2013 32 miljoner kronor. Alla dessa 2 800 vindkraftverken har kostat 89,6 miljarder kronor. Det är inte bara detta som kostar, utan även yta utav landskapet. Vindkraftverk tar väldigt stor plats, plats som skulle kunna användas för bostäder eller kanske en skola.

Man kan inte alltid vara säker på att det blåser. När det inte blåser och kraftverken står stilla är dom ju helt onödiga. T.ex. ett kärnkraftverk är alltid igång och ger alltid energi, och ett vattenkraftverk ger alltid energi eftersom vattnet alltid forsar. Det är alltså få timmar som vindkraften är igång. Inte nog med det, utan det krävs väldigt många vindkraftverk. För att få samma energi som man får från en reaktor så behöver man bygga 1 500 stycken.

Sveriges vindkraft gör alltså inte mycket för Sveriges energi, och pengarna som staten lägger på dom skulle kunna läggas på viktigare saker. Jag tycker detta borde tas tag i, och göras något åt. 5% av Sveriges energi skulle lätt kunna ersättas med något annat effektivare som gör mer energi. Det tycker jag borde ske, en utveckling.

Matilda

Källor: svenskenergi.sevind.kraftig.se

onsdag 17 september 2014

Idéologier

KOMMUNISM
I slutet av 1800-talet började idéer om kommunism komma. De två männen Marx och Engels skrev ner hur dom tycket att samhället skulle styras. Grunden i idén är att samla ihop landets pengar, och sen dela ut allt igen så att alla får lika mycket. De menade att samhället är uppdelat i klasser, och det ville dom ha bort i form av revolution. Dom ville att arbetarna skulle göra det.
I Ryssland 1917 under revolutionen tyckte Lenin, en person i Ryssland, såhär. Han och hans kompisar ville starta en revolution, men lyckades inte. Tsaren skickade ut honom ur landet. När Lenin sen kom tillbaka hade han fler folk med på sitt tåg, och dom lyckades störta tsaren.
Vänsterpartiet som är vårt parti närmast kommunism, tycker ungefär så här, men dom vill inte ha någon revolution.



SOCIALISM
Socialdemokraterna bildas år 1889 och en av dom som bildade Socialdemokraterna var August Palm. Dom vill få ett rättvist samhälle med rättvis fördelning, men istället för att göra revolution vill dom göra det genom reformer (ändra lagarna). Dom ville att alla skulle få rösträtt, och inte bara 20%. Dom ville att man inte skulle behöva jobba mer än 8 timmar/dag, och år 1951 infördes 3 veckors semester för arbetarna.
Nu för tiden är Socialdemokraterna inte lika mycket socialister som förr, utan lite mildare. Dock vill dom att alla ska ha samma möjligheter inom arbetet.



LIBERALISM
Liberalismen började i Frankrike år 1789 under den Franska revolutionen. Den kom till Sverige under 1800-talet.
Liberalismen går ut på att staten inte bestämmer så mycket, utan att varje individ ska bestämma över sig själv. Ordet förklarar nästan sig själv, eftersom liber betyder frihet. 1934 bildades Folkpratiet som var en sammanslagning av två liberaliska partier. År 1950 var Folkpartiet det största borgerliga partiet. Dom hade få år i makten i Sveriges historia, men samtidigt har det spelat stor roll. Det är nämligen liberala idéer som är grunden för samhället.



KONSERVATISM
Konservatismen innebär att man vill att staten ska ha mindre betydelse, och staten ska inte äga företag, utan dom ska vara privatägda (M). Även religionen, i detta fallet kristendomen eftersom vi är i Sverige, och familjen är viktig (KD).
Man vill att det ska vara som det varit förr, och man vill inte ändra saker i samhället.
Konservatismen bildades under Franska Revolutionen, där fransmän ville ha kvar det som det var förr. Dom ville ha kvar adeln och kungen.
Numera finns det inga svenska konservativa partier, men hade det funnits hade dom antagligen velat hylla kungen och dom rika, och att man skulle leva ett kristet liv.

tisdag 16 september 2014

Valresultat 2014



Man kan tydligt se att Socialdemokraterna var betydligt mer populära i skolvalet än vad dom var i riksdagsvalet. Tvärtom var det med Moderaterna. Resten av partierna hade lite mindre skillnader mellan resultaten. Dock tycker jag det är synd att så många röstar på Sverigedemokraterna eftersom det inte är ett särskilt bra parti. 

måndag 15 september 2014

Kärnkraft

Hur fungerar kärnkraftverk? I ett kärnkraftverk finns det reaktorer, och i dom klyver man uran. Det kallas fission. Uranet klyvs utav neutroner, och när uranatomerna klyvts bildas det nya neutroner. Det är alltså en kedjereaktion. För att neutronerna inte ska bli för många finns det vatten i reaktorn. Eftersom att vattnet blir varmt bildas det vattenånga som leds till en turbin som kommer i rörelse, som i sin tur leder till en generator. Generatorn omvandlar rörelsen till el. 
För att det inte ska bli för varmt i reaktorerna tar man in vatten från havet in i rör som går utanför reaktorn, som kyler ner. Detta havsvattnet kommer aldrig i kontakt med vattnet inne i reaktorn, eftersom det då skulle få farligt uran i sig. Det skulle man aldrig kunna skicka vidare ut i havet igen. 

Vilka har vi i Sverige? Ringhals - Varberg, Oskarshamn - Smålands östkust, Forsmark - ovanför Stockholm, Barsebäck - Malmö (stängt)

Varför ligger de där de ligger? Dom ligger när havet eftersom det behövs kallt havsvatten för att kyla ner inuti kärnkraftverket. 

*Hur ser det ut i andra länder? Tyskland har beslutat att inom några år ta bort all kärnkraft i hela landet. Istället ska dom satsa på kolkraftverk, och det kan man ju tycka olika om. Dom bestämde sig för det på grund av den hemska olyckan i Fukushima, och för att dom har gott om kol i landet. 

*Var får vi bränslet ifrån? Uran bryts i gruvor, och när det plockats upp så renas det. Det finns uran att ta upp i Sverige, men vi gör inte det eftersom det blir för dyrt. Vi fick knappt ut någon uran att använda ur gruvorna. Istället köper vi in uran från t.ex. Kazakstan och Kanada. 

Avfallet? När uranet är färdiganvänt bildas det radioaktiv strålning, och den är väldigt farlig för människor, växter och djur. Därför gräver man ner uranet långt under jord, för att det inte ska nå oss. Det tar 100 000 år innan uranet är ofarligt, men det kommer aldrig att försvinna helt. Det försvinner genom på ett sätt som kallas för halveringstid. Det menas med att det under ett år försvinner hälften av det som funnits, och därför kommer aldrig allting att försvinna. Det går fort i början, men ju fler år det går, desto mindre försvinner hela tiden. 

Kända olyckor? Det hände en olycka Tjernobyl, Ukraina år 1986. Det blev härdsmälta i kraftverket, och det exploderade. På den tiden så var det inte så känt med konsekvenserna utav uranet i kärnkraftverken. Därför evakuerades inte människorna i området runt, och många blev skadade och dog av den radioaktiva strålningen. Dom som överlevde och sedan fick barn kunde få missbildade barn med kanske bara ett ben eller en arm. 
Det hände en olycka i Fukushima, Japan år 2011. Det kom en tsunami över staden och det blev även en jordbävning. Jordbävningen gjorde så att vattenpumparna i kraftverket stannade. Det ledde till att kraftverket blev alldeles för varmt, och det exploderade.
Det blev även härdsmälta i Harrisburg, USA, 1979. 

Kan det hända i Sverige? Det skulle kunna hända eftersom kärnkraftverken här i Sverige är väldigt gamla. Dock skulle det inte kunna hända samma sak som i Japan, t.ex., eftersom dom hade både en jordbävning och en tsunami som orsakade olyckan. Det skulle inte hända i Sverige, så i så fall skulle det behöva hända något annat allvarligt som skulle göra så att en liknande olycka skulle ske. 

Fördelar/nackdelar med kärnkraft: Fördelen med kärnkraft är att det blir väldigt mycket och billig el utav den. Kärnkraften utgör 50% av Sveriges energi, så för oss är den väldigt viktig. 
Det negativ är att det är en osäker källa att få energi ifrån. Uranet man använder i kärnkraftverken är väldigt farligt, och även avfallet är det. 

Framtiden - är det något att satsa på? Jag tycker att så länge det inte finns några risker för att dom går sönder så är det något att satsa på. Eftersom den ger så mycket energi hade det blivit svårt att inte ha den kvar. Det är ju inte riktigt bra för miljön (även fast det inte släpper ut t.ex. koldioxid), men man skulle då kunna utöka de förnybara energikällorna, kanske framförallt solenergin, och minska ner kärnkraften med kanske ett kärnkraftverk. 

fredag 12 september 2014

Transportation

The best way to transport is, in my opinion, by green cars. As you can tell by the name they're good for the environment. Some of them runs by electricity, and it's very good.
Trains are a good choice too, I think. They are not really good for the environment, but it's a fast way to transport, and it's public transport which is good. It's not only for one or two people, but for many, and that's better for the environment. I count in subways and things like that, because they're almost the same things.

I think the worst way to transport is by ordinary cars, because they release so much carbon dioxide. The gas destroys the environment, and that's not good at all.

onsdag 10 september 2014

Energiformer

Rörelseenergi -\
                            \
                             Mekanisk energi (gemensamt namn för båda)
                           /
Lägesenergi ---/ – släpper en väska, energi från muskler → mat, aka växt → fotosyntes, strålningsenergi, strålningsenergi → kemisk energi → rörelseenergi eller lägesenergi


Värmeenergi (sämst) – energi från värmen

Strålningsenergi – strålning från solen (all energi kommer från solen)

Kärnenergi atomkärnor, klyver osv, fission och fusion

Kemisk energi – fossila bränslen, därför att dom är gamla växter och djur osv

Mekanisk energi


Elektronisk energi* – Strålningsenergi → Vattnets kretslopp → Lägesenergi → Rörelseenergi/Kärnenergi → Elektrisk energi

_______________________________


Verkningsgrad - 100% kommer in, 80% ut, alltså har man tappat 20% energi. Ju fler steg i energikedjor desto mindre verkningsgrad. 

Energikvalité - Kvalitén på energi, t.ex. elektrisk energi är bäst, värmeenergi är sämst. 

Energiprincipen - S.k. lag, "ingenting försvinner, allt finns kvar" = energi kan inte nyskapas eller förstöras, endast ändra form

tisdag 9 september 2014

Insändare - Betyg

HEJDÅ BETYG


Jag är en av dem som vet hur det känns att få betyg. Dagen kommer och man känner sig nervös samtidigt som man är nyfiken och pirrig. Man ser de där eleverna i klassen med toppbetyg, och plötsligt har självförtroendet sjunkit till hälften. Skulle det inte vara skönt för ungdomar att slippa känna den ständiga jämförelsen till andra, och att slippa få betyg?

Det har kommit till den punkten när eleverna i skolan inte längre bryr sig om att lära sig det som läraren framme vid tavlan skriver upp eller pratar om. Istället tänker man hela tiden på att få det där höga betyget, även om det betyder att man inte kommer ihåg vad man lärt sig under terminen sen när sommaren kommer.

Samhället vi lever i är nästintill gjort av jämförelse och press över att hålla samma nivå som alla andra. Detsamma gäller betygen. Betygen leder till att man blir stressad, och utav stress över skolan kommer inget lärande. Istället för betyg skulle det finnas omdöme, som det gör upp till årskurs fem. Då hade det inte funnits sådan press över att jämt vara lika duktig som alla andra.

Jag tycker att det skulle vara bra för eleverna i Sveriges skolor att slippa jämföra sig med alla andra, och slippa pressen över att prestera framför att lära sig och minnas hela livet. Jag tycker att ungdomar borde få njuta av tiden i skolan och ha kul. Därför tycker jag att vi borde säga tack och hej till betygen.

Matilda

söndag 7 september 2014

The great debaters - filmrecension

- - - - - - - - - -


- - - - - - - - - -

Filmen The great debaters är en verklighetsbaserad film i genren drama som utspelar sig på 1930-talet i USA.
Melvin B. Tolson lever i Marshall, Texas, och har en uttagning för skolan Wiley College's debattlag. Han väljer ut Henry Lowe och Hamilton Burgess till att bli första debattörer, och James Farmer Jr. och Samantha Booke (med ett E) blir reserver. Tillsammans blir dom ett tight lag som vinner debatt efter debatt, och till sist får dom möta University of Oklahoma, ett universitet med vita elever. När dom vinner även den får dom chansen att möta Amerikas bästa debattörer, elever från Harvard University.

Lilla Wiley College är en skola för svarta, och skillnaden mellan hudfärger är en viktig del av filmen. Det förekommer mycket rasism mot svarta, och man får se tydliga exempel på det. Det är både i debatter som man märker det, men även utanför dom när dom är ute på vägarna och åker med bilarna.

- - - - - - - - - -

Hamilton Burgess, James Farmer Jr., Samantha Booke, Henry Lowe

Budskapet i filmen är väldigt bra: rasism. Man (i alla fall jag) tänker efter lite extra när man ser på filmen.
Rasism är hemskt, och att det var så här grovt och stort som det var i Texas på denna tiden är lite läskigt att tänka på. Jag menar, det är inte någon skillnad på människor och människor, hur dom än ser ut. Men samtidigt som det är läskigt hur dom vita behandlade dom svarta, så är det bra. Man lär ju sig något av filmen.

Jag tänker på en speciell händelse när jag tänker på budskapet. Det var när alla utom Hamilton Burgess (eftersom han var tvungen att sluta) var ute och åkte i bilen. Det var mörkt ute, och dom såg en eld men massor av vita människor runt om. När dom tittade lite noggrannare såg dom att det hängde något, eller rättare sagt någon, i en ställning. Det var en mörkhyad person. Alla fyra mådde dåligt över det här, vilket inte alls är konstigt. Jag tycker det är så otroligt fel, och det är nästan så att man mår illa av hur fruktansvärt hemska dom vita människorna var.

- - - - - - - - - -

Språket i filmen är väldigt propert, alltså det är inte så mycket slang. Man använde ju inte det på 30-talet. För övrigt så pratar dom med dialekt, alltså den från Texas.

Miljön i filmen är lite olika, eftersom personerna reser runt endel. Dock är den ju mest utspelad i Marshall, och där är det som ett vanligt villaområde, fast för 80 år sen. När dom åkte till Harvard University så var det en storstad, och det regnade en av kvällarna.

- - - - - - - - - -


Melvin B. Tolson är en hyfsat sträng lärare, men samtidigt vill han det bästa för sina debattörer och hjälper dom gärna med deras argument, m.m. Han kämpar för att svarta människor ska få ha samma rättigheter som vita, och han är med i hemliga möten och är lite av en "rebell" i mina ögon.



James Farmer Jr. är en 14-årig kille, lite mullig, vars pappa är sträng med skolan och läxor, men samtidigt vill han det bästa för hans son. James är en oskyldig kille, som har intresse för Samantha lite i hemlighet. Jag personligen tycker att han verkar vara en väldigt snäll person, och hade jag levt samtidigt som honom hade jag inte haft något emot att vara hans vän.



Samantha Booke är en fin tjej med ett fint hjärta. Hon och Henry har något på gång, och hon tycker verkligen om honom. Privat verkar hon vara en lite blyg och tystare tjej, men när hon debatterar talar hon högt och uttrycker sina åsikter så att man tydligt tror på dom.



Henry Lowe är den snygga killen, som gärna flirtar. När Samantha kommer till skolan blir han genast intresserad, likt James, men till skillnad från honom får Henry Samantha på fall. Jag uppfattar honom som lite av en tjejtjusare, men samtidigt tyckte jag att han verkade som en bra kille. Dock ångrade jag mig när han var med en annan tjej än Samantha.



Burgess Hamilton verkar vara en pratglad och rolig kille (dock ser han inte sådan ut på bilden). Han är lite mullig, och bär glasögon. Han är inte med så mycket i filmen, men det man uppfattar av honom är att han är en glad och positiv person.

- - - - - - - - - -