onsdag 10 december 2014

1900-talets tekniksprång


T-Forden
Detta var den den första bilen som man tillverkade med löpandeband-pricipen. Det innebär att man har ett löpande band där bilen åker på, och den går runt till "olika stationer" för att få t.ex. däck, motorhuv, säten osv. Det gjorde det enklare att tillverka, arbetarna blev inte lika utmattade, det gick snabbare och billigare.
Uppfinnaren till denna bilen var Henry Ford, och han burkar kallas för "löpandebandteknikens uppfinnare". Genom denna massproducering av T-Forden så tjänade Henry Ford mycket pengar, vilket var hans mål. Eftersom bilen massproducerades blev den också billigare, vilket gjorde så att fler människor köpte bilen, vilket ledde till att Henry Ford tjänade mycket pengar.

C.E. Johansson var en svensk man som uppfann måttsatsen. Den gjorde det möjligt att beställa delar till exempelvis T-Forden från andra länder med andra måttenheter. I Sverige mäter vi i meter, medan man i t.ex. USA mäter i inches (tum), så med hjälp av måttsatsen kunde man beställa delar från Sverige från USA.

Eftersom att denna bilen masstillverkades blev bilarna billigare, och på så sätt kunde fler människor köpa bilen. Det gjorde så att städer, som t.ex. New York blev större. Denna staden fanns innan T-Forden tillverkades, och nu kunde människor som bodde utanför staden smidigt ta sig in till den. Där fanns deras arbeten, och det blev enkelt att komma till och från arbetet.



Radion
Under slutet av 1800-talet började människorna intressera sig för att kunna sända trådlösa meddelanden. Teoretisk så skulle det vara möjligt att skicka signaler ut i etern (luften), det visade vetenskapen.
Under 1890-talet skickade Guglielmo Marconi ut sändningar med hjälp av radiovågor. Dessa sändningar var rätt så olika en radios, då de mest var avsedda för att skicka signaler från en avsändare till en mottagare.
Med hjälp av svenskamerikanen Ernst Alexanderssons högfrekvensgenerator så genomfördes den första egentliga radiosändningen i början av 1900-talet.

Ett elektronrör som fanns i radion förstärkte elektroniska signaler, och det gjorde så att radion hade potenial att utvecklas och masstillverkas. Radion spriddes ut i världen, och i Storbritannien började BBC (British Broadcasting) broadcasta radio 1922, och Sverige började år 1924.

På den här tiden så hade människor ganska mycket pengar, och hade därför råd med att köpa en sak för nöje, och inte spara dom pengarna för att kunna överleva. Det gjorde att radion kunde säljas, och på grund av masstillverkningen så blev den också billigare.

Med hjälp av radion kunde man nu sända ut viktiga meddelanden och nyheter till folket direkt, istället för att skriva det i tidningen. Man kunde också sända ut propaganda, vilket är både positivt och negativt. Det kunde spridas bra reklam, men även sånt som man inte ska lyssna på. T.ex., så sände Hitler ut reklam för att sprida sitt rykte, och han anställde en propagandaminsiter kallad Joseph Goebbels för att han skulle sprida reklam över de Tysktalande länderna.

Det var inte bara för nyheter som radion användes, utan den användes också för nöjes skull. På kvällarna kunde familjen samlas och lyssna på musik eller andra radioprogram för att roa sig.

Man kunde ju även kommunicera under första världskriget, för då behövdes det. Det hade kommit nya flygvapnen, och man behövde då kunna kommunicera med dessa från marken.



Radarn
Radar är en förkortning för Radio Detecting and Ranging. Radarns grund lades år 1935, då fysikern Robert Watson-Watt från Skottland gjorde den första radarn. Elektromagnetiska radiovågor studsade på föremål, och sedan visades dom på en bildskärm.

Nuförtiden så används radarn för många olika saker, t.ex. som transportsystem för flyg- och båttrafik. Dom använder radarn för att hitta rätt, för att se till att inte krocka med andra flygplan/båtar, för att se om det finns hinder på vägen, m.m.

Radarn har gjort så att vårt sätt att transportera oss har utökats. Vi kan använda oss av flygplan för att resa, ta oss till jobbet, föra krig, ja listan kan bli lång. Utan radarn hade man inte haft koll på alla plan i luften, då det finns så många. Transporter över havet i form av stora fartyg är också möjligt.



Kulsprutan
Man använde kulsprutan under första världskriget, och det gjorde så att kriget kallas för "det första mekaniserade kriget". Detta, eftersom det nu användes stridsvagnar, flygplan, m.m., men också för att kulsprutan användes på slagfältet.

T.ex. Frankrike var ett land där man inte hade kulsprutor, och när dom då skulle gå till attack mot t.ex. England som hade det, så dog 100-tals franska soldater på några minuter. Dom visste inte att dom inte kunde strida på det "gamla" sättet.
Man var nu tvungen att gräva skyttegravar för att soldaterna skulle kunna kriga mot varandra utan att 100-tals män hela tiden dog.

Det som gjorde det möjligt för kulsprutan att kunde utvecklas var enhetspatronen, och i den så fann laddningen för skottet. Istället för att först lägga i krut, sen en kula, och efter det en s.k. laddningsstake i mynningen, så kunde man nu använda sig av dessa patroner och skjuta flera skott utan att lägga i ny laddning. Det gjorde så att man sparade mycket tid på att inte längre använda sig av det gamla sättet att ladda.



Raketen
För 1 000 år sedan hade kineserna fyrverkeripjäser, och de fyrade iväg dem m.h.a. svartkrut. Detta har senare lett till att man utvecklat raketer för att transportera, och även missilen, som kom efter andra världskriget. Forskningen ledde sedan vidare till att man kunde skicka upp satelliten "Sputnik 1" i oktober 1957, och sedan kunde Gagarin bli den första människan i rymden år 1961. Sex år senare, år 1967, så skickades fyra astronauter, b.l.a. Neil Armstrong upp till månen, och var de första människorna som landade där.

Att raketen utvecklades vid denna tidpunkten är viktigt för oss idag. Hade Sputnik 1 skickats ut i rymden 10 år senare så hade vi antagligen inte haft de förutsättningar vi har idag. Satelliter gör så att vi kan se perfekta kartor över jorden, få reda på vädret, sända TV, forska i rymden, och mycket mer. Vi hade inte heller kommit till månen vid samma tidpunkt, och ja, om man ska sammanfatta det så hade vi legat "efter" i tiden mot vad vi gör nu.



Atombomben
Det har släppts två atombomber under tiden som världen funnits, och det var i Hiroshima och Nagasaki i augusti år 1945. Bomben Little boy dödade ca 100 000 människor i Hiroshima, och bomben Fat man dödade ca 70 000 människor i Nagasaki.
Bomberna ingick i det sk. Manhattan-projektet, där man skulle använda atombomberna för att få slut på andra världskriget, alltså stoppa Japan från att fortsätta kriga.

Det var Albert Einstein som tillsammans med Leo Szilard övertalade den amerikanske presidenten Roosevelt att starta ett projekt för att ligga före Hitlers Tyskland med att ha en atombomb. Det dom inte visste var att Tyskland inte ville skapa en atombomb, eftersom dom inte ville att Hitler skulle få tag på en (han kunde ju göra vad som helst).

I slutet av andra världskriget så bestämde man sig alltså för att använda en atombomb mot den japanska staden Hiroshima. Japanerna var de enda som ville fortsätta kriget, trots att de inte hade en bra militärbas kvar. USA ville både testa bomben för att se hur den fungerade, men även få stopp på Japans envishet.

En atombomb skickar ut radioaktivitet när den sprängs, eftersom bränslet är det radioaktiva ämnet uran. När den sprängs så sänds det även ut ett extremt starkt ljus, och det bildas en tryckvåg som rör sig från centrum och ut, och senare tillbaka till centrum igen.

Om USA inte använt atombomber mot Japan så kan vi inte veta om kriget kanske hade fortsatt. Det kanske hade fått ett annat slut än det som det fick nu.
Atombomberna var också de som lite "bildade" Kalla kriget. De var en del av det, eftersom Ryssland och USA (främst) hotade varandra med att de kunde använda dom. Varför de valde att låta bli att bomba med dessa starka bomber var för att, om t.ex. USA hade bombat Ryssland så hade Ryssland bombat tillbaka.

Atombomben har också utvecklats nu på senare år, eftersom vi lärt oss mer om hur dom fungerar. Nu är atombomberna som t.ex. Ryssland, USA och Kina har, mycket starkare än dom som sprängdes i Hiroshima och Nagasaki.



Syntetmaterial
Syntetmaterialet utvecklades under andra världskriget i de olika länderna som stred. Anledningen till att det utvecklades var för att transporterna av framförallt naturgummit Latex som gick via båtfartyg, inte fungerade p.g.a. kriget.

Det var Japan som gjorde det smarta draget att stänga av alla transporter av naturgummit efter att de tagit över länderna där det fanns. Detta var katastrofalt för USA, och den totala årsförbrukningen sänktes med 592 000 ton, alltså ner till 8 000 ton.
I USA startar man då upp en fabrik för att göra syntetiskt gummi, Standard Oil. Denna industri hade ett avtal med en tysk firma, IG Farben. IG Farbens avtal var att de hade fri arbetskraft i form av fångar från koncentrationslägret i Auschwitz.

Syntetgummin var tillverkad av olja, som man kan höra på namnet på USA:s firma. Nu för tiden så är nästan allt syntetmaterial gjort av olja, och vi använder syntetmaterial till hur mycket som helst, som t.ex. plastpåsar, fleece-tröjor, PET-flaskor, osv...
Jag tror att om inte syntetmaterialet hade kommit vid denna tidpunkten, så hade vi nog inte haft så lite olja kvar som vi har nu, och jag tror inte heller att lagret med koldioxid i atmosfären hade varit lika tjockt. Om inte syntetmaterialet hade kommit vid denna tiden så hade det kanske kommit flera år senare, och vi hade inte använt lika mycket av oljan.

Vi hade redan börjat använda oljan till bränsle för t.ex. bilar, i form av bensin. Det är oljan bra för, men egentligen, är det inte "slöseri" med olja för att göra material?
Nu för tiden så används olja till oerhört många saker; plast, tyger, däck, m.m... Om vi hade varit lite efter i utvecklingen, alltså om syntetgummit kommit senare, så hade miljöproblemet med växthuseffekten kanske inte varit lika stort. Ja, vi hade kanske inte haft alla dessa bra saker som vi har numera, men vi hade antagligen hittat andra lösningar på det.

torsdag 27 november 2014

Ernest Hemingway

http://svenska11.blogspot.se/search/label/f%C3%B6rfattarportr%C3%A4tt


Bakgrund
Ernest Hemingway, amerikansk, 21 juli 1889, Oak Park, Illionis, USA,

ville ha äventyr och spänning i livet

ambulansförare i italien under 1vkr (skrev "farväl till vapnen"), krigskorrespondent (journalist som bevakar krig) spanska inbördeskriget + 2vkr

flyttade mycket, bla till Europa, florida, cuba,

bodde sista tiden i idaho, självmord 1961, sköt sig själv med gevär


Inspiration
från sina äventyr, inga äventyr=inga böcker


Priser
nobelpris litteratur 1954, "Den gamle och havet" en anledning


Verk
urval:
Roman "Vårflod" 1926 (första romanen)
Roman "Och solen har sin gång" 1926 (slog igenom)
Roman "Farväl till vapnen" 1929
Roman "Den gamle och havet" 1952 (sista boken)
självbiografi "A moveable feast" 1964

13 verk sammanlagt+3 st efter hans död


Språk, stil, genre
äventyrsböcker, kortfattat men beskrivande på samma gång,

svåra ord, lite äldre som man inte använder nuförtiden

beskriver kort i början, och sen kommer handlingen

realistiskt, men samtidigt inte "baserat på verklig händelse"

eget perspektiv


Exempel på text
Den gamle och havet:
Den gamle var mager och avtärd, med djupa rynkor i nacken. I ansiktet hade han bruna fläckar av den godartade hudkräfta, som orsakas av solreflexerna i det tropiska vattnet. Han hade rikligt med fläckar på båda kinderna, och händerna hade djupväckliga ärr efter handskandet med tung fisk och revarna. Men inget av de där ärren var färskt. De var lika gamla som erosioner i en fiskförgökan. Allt hos honom var gammalt, utom ögonen. De hade samma färg som havet, och var muntra och obesegrade. 
"Santiago" sa pojken till honom, då de klättrade upp för strandsluttningen där båten låg uppdragen. "Jag skulle kunna gå med dig ut igen. Jag har tjänat lite pengar." 
Den gamle hade lärt honom att fiska, och pojken älskade honom. 
"Nej," sade den gamle. "Du är på en båt med tur, stanna kvar där."

sid.18

Handlar om Santiago, en gammal kubansk fiskare som på senaste tiden haft otur med fisket. Han tror att oturen snart kommer ta slut, så han åker ut med båten, och får napp i form av en stor spjutfisk. Kämpar mot fisken i flera dagar, och det är det man får följa.

Boken är känd över hela världen, drar fortfarande in mycket pengar,


Egen åsikt
(modig, äventyrlig pga krigen osv,
perfektionist, noggrann pga skrivandet
ensam, grubblande, fantasifull pga personligheten)

inte min stil av skrivande




Källor
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/ernest-hemingway (enkel+lång)
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ernest_Hemingway
http://www.biography.com/people/ernest-hemingway-9334498#early-life-and-career
http://www.bonnieraudio.se/titlar/sasongens/Bok/?isbn=9789179538156
- Hans bok "Den gamle och havet"
http://sv.wikipedia.org/wiki/Den_gamle_och_havet
- http://www.mimersbrunn.se/Ernest_Hemingways_foerfattarskap_6978.htm
http://nobelgrottan.se/Ernest_Hemingway.html

onsdag 26 november 2014

Frågor om atomfysik

1. Vad är en atom? Det är en byggsten som allting som finns är gjort av. Ordet atom betyder odelbar, för när man döpte den så visste man inte att den faktiskt var delbar, utan man trodde att en atom var det minsta som fanns. 

2. Vad är ett grundämne? Alla atomer i ett grundämne har samma antal protoner. Det består även av neutroner och elektroner. Antalet (protoner i huvudsak) avgör vilket sorts grundämne det är.

3. Ungefär hur många grundämnen finns det? 118 st, varav 94 naturliga.

4. Vilka är det tre ”byggstenarna” som tillsammans bildar atomer av olika slag? Elektroner, neutroner, protoner.

5. Vilka elektriska laddningar har de olika partiklarna i atomen? Elektroner är negativa, protoner är positiva och neutroner är neutrala.

6. Atomen har en kärna men det mesta av atomens volym utgörs av... tomrum (vaccum). 

7. Vilket är det lättaste (enklaste) grundämnet? Väte.

8. Trots att alla grundämnen består av samma tre sorters partiklar (byggstenar), fast i olika antal, är deras egenskaper väldigt olika. Vad är det som avgör vilka kemiska egenskaper ett grundämne har? Elementarpartiklarna. 

9. Ett grundämne kan finnas i olika isotoper. Vad är en isotop och vad skiljer vätets tre isotoper åt? En isotop är en annan "version" av grundämnet. T.ex. kol, finns i tre olika versioner, Kol-12, Kol-13 och Kol-14. Kol-12 är det vanliga grundämnet med 6 protoner och 6 neutroner. De två andra isotoperna har en och två neutroner mer. Kol-14, t.ex. är även radioaktiv. 
Det som skiljer vätets tre isotoper ifrån varandra är att en isotop har en neutron mer, och de två andra är radioaktiva. 

10. Vissa grundämnen (och en del ämnens isotoper) är radioaktiva. Vad innebär det? Det innebär att ämnet är ostabilt, och att det faller sönder till nya grundämnen. När ämnet faller sönder så skickar det ut strålning, som är radioaktiv. Det är (oftast) de tyngsta ämnena som faller sönder, eftersom de då kan bli till lättare ämnen.

11. Vad betyder ordet ”radio”? Man kan säga att det är radiofysik, och i det tillhör alla sorters strålning (t.ex. alfa-, beta- och gammastrålning, mikrovågsstrålning, röntgenstrålning, m.m.) och alla radioaktiva ämnen.

12. Vilken nytta kan man ha av joniserande (radioaktiv) strålning inom t.ex. medicinen? Röntgenstrålning hjälper ju oss för att få reda på om vår kropp mår bra eller om vi är skadade, så att vi kan lösa det.
Strålning kan också bota cancer i form av cellgift, där man strålar på kroppen för att döda cancercellerna. Dock dödar den också "vanliga" celler som vi behöver, och det är därför som man t.ex. tappar hår. 

13. Vad menas med bakgrundsstrålning? Det är en strålning som finns i rymden, och den kom till vid Big Bang. 

14. Vilket ämnes atomkärna är den mest stabila av alla? Väte, för den är lättast och kan inte falla sönder.

15. Vilket ämne används som bränsle i kärnkraftverk? Uran.

16. Vanligt (naturligt) uran innehåller en för liten andel av isotopen uran-235. Vad kallas processen där man ökar andelen uran? Anrikning, man får fram mer uran, mer ämne. 

17. Hur många kärnkraftverk och -reaktorer finns det i Sverige? Det finns 3 kärnkraftverk (Ringhals-Orskarshamn-Forsmark) och 10 reaktorer (4-3-3). 

18. Hur ska det högaktiva avfallet från kärnkraften förvaras i framtiden? Nergrävt i marken, i berggrunden. Dock vet man inte om man ska göra det, eftersom man inte vet hur jorden ser ut om 100 000 år. Man vill inte att människor som lever då kanske ska hitta det och få det i sig, och kanske är det istid, man vet inte. 

19. Förklara begreppen fission och fusion inom kärnfysik. Fission menas med att atomer klyvs (så som i ett kärnkraftverk och i atombomber), och det bildas mycket energi. Det är därför som ca 50% av Sveriges el kommer från kärnkraftverken.
Fusion menas med att atomer sätts ihop (som när stjärnor bildas), och då bildas det extremt mycket energi. Det är jättesvårt att göra på ett säkert sätt, så därför använder vi oss av fission när vi gör energi i kärnkraftverk. 

fredag 21 november 2014

Fireproof - översättning

http://www.azlyrics.com/lyrics/onedirection/fireproof.html

Jag tror jag kommer bli galen
något inom mig jag inte kan släppa iväg
jag tror jag kommer bli galen
jag rullar, jag rullar tills jag inte har tur
ja, jag rullar, jag rullar tills jag inte har tur

Jag känner något djupt inuti
hetare än en jetström, brinner upp
jag har en känsla djupt inuti
det tar, det tar allt jag har
ja, det tar, det tar allt jag har

För ingen känner dig, älskling, så som jag
och ingen älskar dig, älskling, så som jag
så längesen,  så längesen, kanske är du brandsäker
för ingen räddar mig, älskling, så som du

Jag tror jag kommer vinna nu
åker på vinden och jag ska inte ge upp
jag tror jag kommer vinna nu
jag rullar, jag rullar tills min tur ändras
ja, jag rullar, jag rullar tills min tur ändras

För ingen känner dig, älskling, så som jag
och ingen älskar dig, älskling, så som jag
så längesen, så längesen, kanske är du brandsäker
för ingen räddar mig, älskling, så som du

För ingen känner dig, älskling, så som jag
och ingen älskar dig, älskling, så som jag
så längesen, så längesen, kanske är du brandsäker
för ingen räddar mig, älskling, så som du

onsdag 19 november 2014

Atombomben: Frågor på NE


Läs NE-skolreportaget Atombombning: Det onda i det godas tjänst. Lös sedan uppgifterna nedan.


1. Gå in på artikeln om Japan i NE (enkel) och klicka på kartan. 

     a) Var ligger Hiroshima och Nagasaki? Läs artiklarna om städerna på NE (enkel) och (kort). 

     b) Varför tror du att just dessa två städer valdes som mål för atombombningarna 1945? Amerikanarna valde att bomba Hiroshima eftersom att det i den staden fanns en mycket militärbaser. Eftersom USA ville få slut på kriget så var det smart av dom att bomba den staden. Nagasaki hade mycket viktig handel, och det var också en anledning. Dock bombade dom fel eftersom det var dåligt väder, och då råkade den hamna i Nagasaki. 
Gemensamt för både Hiroshima och Nagasaki var att båda städerna var "hela", alltså oförstörda från kriget (2 vkr). Många städer i Japan hade blivit förstörda, men dessa två var stora och "hela". Amerikanarna ville även se den fulla effekten av bomben eftersom den inte använts förr, och då var det bäst att använda den på oförstörda städer. 


2. Läs om kärnvapen i NE (enkel).

     a) Vad är kärnvapen? Det är ett vapen där det bildas fission eller fusion, alltså en kärnreaktion. Det bildas då väldigt hög värme, och det blir en explosion, som t.ex. en atombomb. Det är det farligaste vapen som finns, och det är bara dessa två gånger som kärnvapen använts. 

     b) Vad händer när man spränger en atombomb? Man kan säga att en atombomb fungerar ungefär som ett kärnkraftverk, eftersom atombomben sprängs p.g.a. fission. En neutron delar en uranatom (uran är bränslet), och då uppstår en kedjereaktion. Till skillnad från ett kärnkraftverk så är det i en atombomb okontrollerat, utan kedjereaktionen fortsätter och fortsätter tills det blir så varmt att den exploderar.
Närmast centrum blir det flera 1 000 °C, och ljusskenet som kommer från bomben är extremt starkt. Det bildas ett moln som ser ut lite som en svamp, ett högt "rör" av rök, och högt uppe i luften så breder röken ut sig. Det blir en tryckvåg runt om centrum på marken upp till några kilometers avstånd, eftersom bomben tar upp så mycket syre. Tryckvågen gör att det bildas en stark vind ut från centrum av bomben på dess x antal kilometrarna, och sen kommer vinden tillbaka.
Konsekvenserna blir att det blir radioaktivt i staden, och extremt många människor dör. Staden blir helt förstörd då allting antingen brinner upp, rasar, blir täckt av aska, m.m. 


                                                                                                               

3. Samla fakta och argument ur reportaget och artiklarna i NE (enkel) och (kort) som nämns nedan under Källor. Diskutera i grupp eller helklass.

     a) Var det rätt att använda atombomber mot Japan? Vi tycker att det var både rätt och fel att man använde atombomber mot Japan. Det var bra att dom fick slut på kriget, men de hade kunnat få slut på det på en mildare sätt, och inte med en så stark och kraftfull bomb. 

     b) Vilka moraliska och politiska skäl fanns det som talade för och emot då? Amerikanarna ville få ett slut på andra världskriget eftersom alla länder utom Japan skrivit på ett fredsavtal. De tyckte att det var ett bra tillfälle att använda den nya bomben nu, eftersom det kanske skulle få stopp på Japanernas envishet. Amerikanarna ville också ha revansch mot Japan efter ett gammalt krig, och de tyckte att detta var tillfället för det.
Amerikanarna hade inte heller så många soldater kvar, och de ville inte förlora fler. Att då bomba en stad med bara japaner skulle ju inte vara negativt för amerikanarna (eftersom dom inte skulle förlora några soldater), så det var ju en "bra" idé. 

     c) Vad tycker du i dag när du vet vilka konsekvenser bombningarna fick? Jag tycker att det var fel att använda atombomber mot Japan, nu när jag vet vad som hänt. Jag tror de skulle kunnat få slut på det på ett annat sätt än att använda atombomben. Den dödade inte bara hundratusentals människor, utan förstörde en hel stad, och den spred ut radioaktivitet. Konsekvenserna är allt annat än bra, och hade atombomben kunnat undvikas så tycker jag att man borde använt något annat vapen istället för den. 

måndag 17 november 2014

Fjärde riket



LEKTION 1, sid. 7-23

Skriv en sammanfattning om de sidor som du läst. 

Fjärde riket handlar om Blenda, en 15-årig tjej som bor någonstans i Sverige. Blenda och hennes lillebror och mamma har flyttat, och det är dags för Blenda att börja i en ny klass. Hon kommer till skolan, och hennes första lektion är franska. Hon hamnar bredvid den utstötta tjejen, det märker hon direkt, och försöker att undvika henne. Under lektionen öppnas dörren in till klassrummet, och Hedvig kliver in med sin bästa vän Penny.

Blenda märker direkt att Hedvig har makt i klassen. Alla vänder sig om, till och med läraren slutar skriva på tavlan, och ser på Hedvig. Hon går fram och kysser sin pojkvän Noa, som om det vore världens mest naturliga sak. När hon frågar Penny om maten i skolan får hon en tillsägelse från läraren, och går ut ur klassrummet istället.

Det gör att alla går ut, hela klassen. Utanför klassrummet försöker Blenda få kontakt med Hedvig, men lyckas inte. Hedvig tycker hon är äcklig.
På lunchen går Blenda ensam och letar efter ett bord. Hon hör att Hedvig ropar på den utstötta tjejen, LSD (Lena-Stina Dahl), och när hon sätter sig bredvid så ser hon att Hedvig kopierar hennes uppgifter.

Blenda tycker inte alls om det populära gänget, utan hon hatar dom jävla idioterna.



LEKTION 2, sid. 24-36

Vad kommer att hända i klassen och mellan personerna tror du?

Jag tror att det kommer strula till sig mellan Hedvig och Noa. I slutet av detta kapitlet som vi läste nu, så verkade det som det i alla fall.
Det känns också som om Blenda och LSD kommer komma överens, även om Blenda är lite emot det i nuläget. Sen tror jag också att Hedvigs följeslagare Penny kommer att lämna henne, och då komma till Blenda och LSD. Penny har nästan ingen vilja, och gör allt som Hedvig gör. När man läste ur hennes perspektiv verkade det som om hon var obekväm med det Hedvig gör, och då tror jag att hon kommer komma därifrån. Sen också för att Penny är kär i Hedvigs pojkvän Noa, och det gör också att hon är obekväm.



LEKTION 3, sid 37-56

Välj tillsammans med din läskamrat ett stycke från texten. 
Skriv dina egna tankar om den. 

"Hon får upp fickspegeln och granskar sitt ansikte. Små röda finnar tittar fram under underlagskrämen, i en av dem sitter det något gult som spänner under huden. Hon motstår en impuls att klämma, fäller ner toalettlocket och slår sig ner. Lukten av urin och ingrodd smuts omger henne och hon börjar metodiskt att täcka ansiktet med den ljusa krämen."

Detta är utifrån Hedvigs perspektiv, och känslan man får av henne när man läser detta är att hon är väldigt utseendefixerad. Hon sa några stycken tidigare att hon inte tycker om när Noa rör vid hennes kind eftersom det förstör hennes smink. Hon tror att om någon ser hur hon verkligen ser ut utan smink, så kommer ingen någonsin att vilja vara med henne. Hon är väldigt rädd om sin popularitet och sitt utseende.

Jag tycker det är synd, eftersom man inte ska behöva bry sig  mycket om sitt utseende. Det känns liksom som om Hedvig är "rädd" för att visa sitt riktiga jag, som om hon vill vara en bättre och snyggare version av sig själv. Hon är liksom rädd för att förlora den "populära Hedvig", och inte vill visa sig själv.



LEKTION 4, sid. 57-72

Vad betyder "Tredje riket"? Varför tror du att boken heter "Fjärde riket"?

Hitler ville skapa en värld där alla som talade tyska var enade och hade makten, och att alla andra människor inte skulle vara lika mycket värda som tyskarna. Det var det Hitler menade med "Tredje riket". Han "inspirerades" av Henrik Ibsens pjäs om en kejsare som ville att människor skulle tro på den kristna kärlekstron samtidigt som dom skulle slåss i krig. Kejsaren ville föra dessa två samman, och det är det som Hitler "inspirerats" av.

Jag tror att "Fjärde riket" menas med att Blenda, LSD och Penny kommer få idéer från Hitlers väg till makten, och på samma sätt som han tog över alla länder vill tjejerna ta över klassen. Eller kanske inte riktigt, dom vill störta Hedvig och få henne att inte ha lika mycket makt. Dom kommer nog göra som Hitler, fast i ett lite mindre och mindre farligt format. Det är därför boken heter "Fjärde riket", tror jag.



LEKTION 5, sid. 73-88

Välj en låt som passar till sidorna du läst, och presentera varför.

Jag kunde inte komma på en låt som passade till just dessa sidorna, och därför valde jag istället en låt som passade till någon annan händelse i boken.

Try - Colbie Calliat

Jag valde denna låten eftersom den på ett bra sätt visar hur Hedvig känner sig. Hon har ett behov av att alltid se perfekt ut, även fast hon egentligen inte behöver det.
Denna låten handlar precis om det, om att alltid behöva se perfekt ut och att alltid ha smink på sig för att se så bra ut som möjligt. Även musikvideon visar hur det är. Tjejerna tar av sig allt det som gör att pressen över att vara perfekt finns, och visar att det är okej att se naturlig ut.
Hedvig skulle behöva se denna videon, eftersom hon skulle behöva få veta att hon inte behöver se perfekt ut, och att det är okej att gå till skolan ut smink, även för henne.



LEKTION 6, sid. 89-105


Varför tror du att många i Tyskland på 1930-talet röstade på Hitler och det nationalsocialistiska partiet? 

Hitlers åsikter och tankar var inte positiva, men det som gjorde att han övertalade det tyska folket var sättet han framförde sina åsikter på. Han kunde liksom övertala folket som lyssnade på honom att tycka likadant som honom.
Argumenten framförde han på ett sätt som gjorde att dom lät positiva. Eller kanske inte positiva, men det lät som att dom skulle kunna hjälpa landet till det bättre. Folket visste antagligen inte bättre än att lyssna och tycka att det var antingen bra eller dåligt.
Hitler var en väldigt bra talare, och hans ord nådde hela tiden fram till människorna. Detta är stora anledningar till varför folk röstade på honom.



LEKTION 7, sid. 106-120

På sidan 120 står...


"En iskall känsla av panik sköljer över Blenda när hon ser de skrynkliga byxbenen som leder upp mot en kulformad mage. Rektorn. Hon får inte fram ett ord. Hela kroppen är så hårt spänd att hon när som helst kommer brista, spricka upp i tusen bitar."

Vi har nio ordklasser: substantiv, adejektiv, verb, räkneord, pronomen, prepositioner, adverb, konjunktioner, interjunktioner. 

Placera in orden i citatet i rätt ordklass. 


Substantiv: känsla, panik, Blenda, byxbenen, mage, rektorn, får, ord, kroppen, spänd, bitar

Adjektiv: iskall, skrynkliga, kulformad

Verb: sköljer, ser, leder, får, är, kommer, brista, spricka

Räkneord: en, en, ett, tusen

Pronomen: hon, de, hon, hon, 

Prepositioner: över, upp, mot, upp

Adverb: inte, fram, hela, så, hårt, helst

Konjunktioner: av, att, när, som, i

Interjunktioner:



LEKTION 8, sid. 120-135

Hitta tio svåra ord! Skriv ned dem och förklara dem.

rekade - att man undersökt en plats eller situation
dovt - mullrigt ljud
gavel (dörren står vid gavel) - att dörren står öppen
fortplanta - föröka, sprida sig
barsk - bister, sträv
ödesdramerna -
eufori - lycka, upprymdhet



LEKTION 9, sid. 136-150

Presentera en av huvudpersonerna i boken... (gestalta personen). 

Hedvig är en tjej som går i nian på Ängholmsskolan, en 15-åring med ovanligt mycket makt i sin klass. Hon är den där populära tjejen, den som alltid finns på varje skola. Dock så är hon populär i en ganska så extrem dos, och om man tänker sig det här i verkligheten så är det nog lite väl grovt.

Hedvig har alltid smink, och när jag säger alltid så menar jag alltid. Hon är väldigt noggrann med sitt utseende, och det är även det som utgör en del av hennes popularitet. Hon är smal och har långt blont hår, och hon är väldigt typiskt tjejig, så som vissa tjejer kan vara när man är 15.

Hedvig är en person som trycker ner människor, som är elak utan att någon märker det. Hon gör små elaka saker mot folk, men eftersom lärarna inte märker det så är det ingen som stoppar henne. Det är det som gett henne så mycket makt, också.

Jag kan tänka mig att Hedvig är en person som drömmer stort, om att bli känd och liknande i framtiden.



LEKTION 10, sid. 151-165


Enas med din läskamrat om ett gemensam textstycke från det som ni läst (ca ett stycke). Diskutera/Motivera varför ni väljer den texten. 
Skriv dina egna tankar om textstycket. 

"Genom den stora spegeln ovanför handfatet får hon syn på sig själv. Underlagskrämen ligger redan i ett tunt lager över ansiktet. Det är det första hon gör varje morgon, innan hon lämnat rummet, innan hon ens tvättat ansiktet. Hon har fått in rutinen, skulle kunna sminka sig i totalt mörker. För att ingen, inte ens hennes mamma eller Liv ska se de feta gula kvisslorna som täcker hennes kinder, Inte för att Hedvig brukar stöta ihop med någon av dem, toaletten ligger vägg i vägg med hennes rum, och det tar inte mer än en blinkning att ta sig från det ena rummet till det andra. Men utifall att. För att vara på den säkra sidan."

Vi valde det här stycket i boken eftersom att det visar att Hedvig är så osäker på sig själv att hon inte ens kan visa sig utan smink för sin mamma eller lillasyster. 

Jag tycker detta är synd, synd för Hedvig för att hon inte ens vågar visa sig utan smink för sin familj. Det är väldigt extremt, tycker jag. Hon säger att det blivit som en rutin för henne att lägga på smink redan innan hon tvättat ansiktet, och jag ser faktiskt ingen anledning till det.



LEKTION 11, sid. 166-180

Vem i boken skulle du vilja ha som vän?

Jag tror att jag skulle vilja ha Penny som vän. Hon var ju vän med Hedvig förr, men hon är ändå inte lik Hedvig. Penny verkar vara en snäll person, olikt Hedvig, och hon verkar också bry sig om människor på ett bra sätt. I början av boken trodde man ju inte att Penny skulle kunna bli vän med Blenda och LSD, men när hon blev det fick man se hennes riktiga jag, och den Penny tycker jag om.



LEKTION 12, sid. 181-195

Skulle det som händer i boken kunna hända på riktigt? Motivera ditt svar.

Jag tror att det skulle kunna hända något liknande, men inte riktigt i samma "skala" eller vad man ska säga. Jag tycker det låter lite konstigt eller så, men samtidigt som om det är en verkligt baserad händelse. Det hela känns lite barnsligt fast med en touch för tonåringar.



LEKTION 13, sid. 196-209


Huvudpersonen får ta med sig fem saker till en öde ö. Vad packar han eller hon ner och varför? 

LSD kommer att ta med sig:
- Vatten, för att man måste dricka för att överleva. 
- Mat, för att man inte överlever utan mat. Den hade ju inte räckt för alltid, men ett tag i all fall. 
- Kläder, för att man måste ska kunna byta om, men också för att värma sig när det blir kallt, som på natten. 
- Stormkök med tändstickor, för att man ska kunna koka havsvatten och på så sätt kunna dricka det, och för att kunna laga mat osv. 
- Överlevnadsguide (person), för då skulle man få hjälp med att överleva, och man får också då någon att prata och umgås med. 
(- Knivar, för att dom fungerar som både ett vapen och som hjälp för att t.ex. bygga ett vindskydd.)



LEKTION 14, sid. 210-224


Passar boken som högläsningsbok? Eller är det en bok som man vill läsa på egen hand? Motivera ditt svar.

Jag tycker att detta är en bok som är bra att läsa både högt och för sig själv. Boken innehåller viktiga ämnen som mobbning, att man måste se ut på ett visst sätt, att känna att man inte passar in, m.m. Därför skulle den passa bra som högläsningsbok, för man skulle kunna diskutera ämnena i klassen efter att ha läst ett visst antal sidor. 



LEKTION 15, sid. 225-240

1 Diskutera en viktig händelse i boken.
2. Beskriv händelsen med fem meningar.
 

Penny skulle gå till sitt skåp, men det "coola" killgänget stod vid det. Dom började reta och knuffa henne, men då kom Blenda och försökte stoppa dom. Då hotade dom istället med att dra med henne in på toaletten och ha sex med henne, men hon försökte säga emot. Några åttor gick förbi och Blenda trodde att dom ignorerade händelse, men det visade sig att dom sprang och sa till rektorn. Efteråt känner sig Penny och Blenda svaga, och Blenda har väldigt ont i sin arm efter att killarna dragit henne hårt i den.



LEKTION 16, sid. 241-255


Diskutera fram fem föremål som symboliserar bokens handling. Förklara hur föremålen hör ihop med handlingen. 

1. Smink
2. Skola
3. Hitlers bok "Mein kampf"
4. Talarpodium
5. Val (prydnad på skolgården)



LEKTION 17, sid. 256-270 

Över hur lång tid sträcker sig handlingen i boken? Ge exempel.

Jag tror att hela boken sträcker sig över ungefär en hösttermin. Eftersom vi inte läst klart den ännu så vet jag ju inte. Blenda började ju som ny i skolan, och jag tror att hon gjorde det direkt efter sommarlovet. Nu har hon skaffat nya bästa vänner, och dom har förändrat skolan helt. Nu är det dom som "leder" skolan och vill göra den till en slags demokrati, och det tar ju ett litet tag. 

På dessa sidor jag läst nu så står det t.ex. "...det bara är några veckor sedan hon senast var här.". Det har gått x antal veckor sen Blenda var inne hos rektorn senast, och då spelade hon och Penny upp deras tal i högtalarna på skolan. Innan dess hade det gått ytterligare några veckor, för Blenda hade hunnit bli bra kompis med både LSD och Penny. 

Boken utspelar sig inte riktigt dag för dag, utan ibland sträcker den sig över några dagar, sen kanske det har gått en vecka och så fortsätter den då. Den utspelar sig knappt över helgen, utan nästan mest över skoldagar, och på så sätt så märker man att tiden går lite snabbare.



LEKTION 18, sid. 271-285


Formulera tillsammans med din läskamrat en lämplig fråga att ställa till huvudpersonen. 

Till Blenda:
Du fick den makt på skolan som du ville ha, men varför ville du göra Hedvig så illa när du redan vunnit över henne?



LEKTION 19, sid. 286-300

Diskutera verb med din läskamrat.

Vad är ett verb?
Vad heter verbets grundform.
Vilka är verbets tidsformer (tempus)?
Vilka är verbets temaformer?

Plocka ut fem verb från boken. Böj verben i de fem tempusformerna. 

Ett verb är ett ord som förklarar någonting som händer eller vad någon gör, t.ex. att någon springer eller att det regnar.
Ett verbs grundform kallas för infinitiv, och det finns fem olika tidsformer; presens, imperfektperfekt, pluskvamperfekt och futurum. Presens innebär att det händer nu, imperfekt innebär att jag gjorde det (man kan tänka att man gjorde det igår), och perfekt innebär att man har gjort det. Pluskvamperfekt innebär att det är något som man hade gjort (t.ex. när jag kom hade alla gått), och futurum innebär samma sak som framtid (att man kommer att göra något).
Ett verbs temaformer är de tre första som jag skrev innan; presens, imperfekt och perfekt. Man kan ta dansa som ett exempel. Då kan det vara dansar-dansade-dansat. Eller kanske springa; springer-sprang-sprungit.

Här är fem verb från boken i tempusformerna
(presens-imperfekt-perfekt-pluskvamparfekt-futurum):

1. säger-sade-har sagt-hade sagt-ska säga
2. skriver-skrev-har skrivit-hade skrivit-ska skriva
3. flyger-flög-har flugit-hade flugit-ska flyga
4. byter-bytt-har bytt-hade bytt-ska byta
5. hittar-hittade-har hittat-hade hittat-ska hitta



LEKTION 20, sid. 301-315


Påminner någon av berättelsens personer om någon du känner? Vem och på vilket sätt?

Jag kommer inte på någon speciell person som denna berättelsen påminner mig om, utan det kan vara någon del här och där som påminner mig om någon person jag känner. Något LSD gör eller tänker kanske påminner mig om någon, och sen kanske något som Blenda tänker. 



LEKTION 21, sid. 316-330

Välj ut en mening från sidan 330, ta ut satsdelarna ur meningen...

Blenda betraktar böckerna som står i långa rader framför henne.
     s            p             a-o            s-advl                        r-advl



LEKTION 22, sid. 331-345

Varför skriver Bella "Get me away I'm dying" på skåpen? (s345)

Meningen betyder "Ta mig härifrån, jag är döende", och det är så Bella känner sig. För henne känns det som om hon är värdelös, totalt onödig. Hon säger sen att hon var tvungen, och om man tänker på det så kan det faktiskt vara så att hon var tvungen. Man får veta att hon skadat sig själv, och att hon vet att hon inte behövs (fast det är ju inte så). På något sätt tyckte hon att hon behövde få ut sina tankar och känslor, och hennes sätt att göra det på var att skriva en låtrad på ett skåp. 



LEKTION 23, sid. 346-394

Varför ska man läsa den här boken? Ge två argument.

(Först och främst så vill jag bara säga att jag tycker att denna boken var väldigt bra. Jag tyckte inte det i början, men ju längre man kom i boken, desto bättre blev den. Dock var slutet, enligt mig, lite konstigt, men jag tycker ändå det var bra. Boken får i helhet 8/10.)

En av anledningarna till varför jag tycker att man ska läsa denna boken är för att man får se hur det inte borde vara på en skola. Om elever läser denna boken får man se hur det kan bli på en skola om en elev får så mycket respekt från lärare och andra elever, och till och med rektorn, och man får se hur långt det faktiskt går. Det är en slags mobbning som Hedvig håller på med, och när man ser det från detta perspektivet så kan man se hur det skulle kunna sluta. Dock är ju detta en påhittad historia, men den skulle nästan lika gärna kunna vara verklig. Om sen även lärare läser boken så kan dom förstå hur det inte ska vara på skolan, och att en elev inte ska vara så som Hedvig var i början av boken.

En annan anledning är att man får se hur det kan gå om en person får för mycket makt. Makt har en tendens att göra så att människor blir lite för fokuserade på att behålla den, och plötsligt är det den som är det viktigaste. Det är det som händer Blenda, men i slutet efter att allt gått för långt så inser hon själv att hon gjort fel. I denna boken är detta något som man får se, hur makten kan förändra en person, och det kan vara bra att läsa om. 

fredag 14 november 2014

Anne Frank

Anne Frank
Anne's life
Anne Frank was a jewish girl born on the 12th of June in 1929, in Frankfurt, Germany. Her real name was Annelies, but she was called Anne.

The Frank family; Margot, Otto, Anne, Edith
Anne moved to Amsterdam in the Netherlands, with her family in 1933. She had a mother and a father called Edith and Otto. She also had a 3 year older sister called Margot. The reason why they moved from Germany was because Adolf Hitler became the new leader of Germany. Since Anne and her family were jews, they didn't agree to Hitler's thoughts about them and their religion.

By the time Hitler got the power in Germany (in 1933), the economics was very poor. You can say that the country was depressed, but in an economic way.
This made Anne's parents very worried, and that's also a reason to why they wanted to move away from Germany.

When the family had moved from Germany to the Netherlands they lived in peace and they were safe. Anne and Margot went to school, and the parents worked and took care of the house.
But then, in 1940, Hitler and Germany invaded the Netherlands. Now the Frank family weren't safe anymore.

Hitler made strict rules for the jews. The jews couldn't go outside some parts of the city, they had to live in bad neighborhoods, and they had to buy food and other supplies in certain stores. They also had to wear a symbol of the jewish sign: a "star of David". It became more and more extreme, and Hitler eventually sent the jews to concentration camps.

The star of David
A while before Hitler started the concentration camps, Margot was called to go to a labour camp. Edith and Otto thought this was too much, so they decided to hide from the world, and from Hitler.

Anne and her family hid in the building where her father worked. It wasn't only her family who hid in the small space, it was also the van Pels family. Their names were Hermann and Auguste, and together they had a son called Peter. Fritz Pfeffer also hid along with them.

The bookshelf they used as a door to their hiding place.
Four of Otto's employees helped them to get food and such things. The eight of them were always scared of being discovered in their little place, and they had to be really quiet all the time.
For two years (1942-1944) they all lived in this little place until they got betrayed, but no one knows by whom.

On the 4th of August 1944 the eight people was discovered and sent to different concentration camps. Anne got to be along with both her mother and sister at the concentration camp in Auschwitz. Margot and Anne then got moved to the camp in Bergen-Belsen, where they both died. They both died of typhus in March 1945 (Anne was only 15 years old), only about a month before the Brits liberated the camp.

Both a young and an old Otto Frank. 
Everyone else, except Otto, died too. Hermann got gassed to death at the concentration camp in Auschwitz. The other died at different camps. Most of them was first at the Auschwitz-camp, but then got moved to other camps and died there instead.

Otto got free from the concentration camp in Auschwitz when russian troops liberated the camp. He moved around in Europe, and he also married Elfreide Geiringer, who also was a survivor of the camp in Auschwitz. Otto died year 1980, 91 years old.

One of the helpers, Miep Giers, was the last survivor of the people we associate with Anne Frank. She died on the 11th of January 2010, and she then was 100 years old.


Anne's diary
Anne's diary
While Anne and the 7 other people hid, she got a diary. Or, she got it for her 13th birthday a while before they hid. She wrote down all of her thoughts; about life, about love, about everything.
I've read the book myself, and you really get into her life. If you don't know how the people look or sound like you make it up yourself. Sometimes I forgot it was a real life story and not a made-up story.

When Otto Frank got liberated from the Auschwitz camp he went back to Amsterdam to talk to Miep and Jan Gies (the helpers). He discovered that both Edith, Margot and Anne didn't survive the war, even if his hopes was that they did.
Otto got Anne's diary from Miep and Jan in 1945. He also made Anne's wish about publishing her diary after the war, come true.

The diary of Anne Frank was published in 1947. Otto answered many letters from people who read the book, and it also touched many people. The book got translated into other languages, and it also became a theater and a movie.

The diary has been published in over 50 languages. It's now also made into many different movies, and it's a story famous all over the world.


Concentration camps
The first concentration camp was in Germany in 1933. Hitler sent jews, communists, handicapped people, homosexuals, people with political thoughts that weren't like Hitler's and so on, to the camps- His goal was to make them weak both physically and mentally. Some of the camps were extermination camps, and that's where Hitler made the jews get into shower rooms where they got gassed to death. It was first in 1939 that there were many camps in different parts of Germany. Later, there were camps in for example Poland, too.

He used these camps during the World War II, and over 5 millions of jews died during the extermination. Also, many millions of people from the other groups of people died in the camps.

People in the clothes they got from the concentration camp.
Auschwitz was a concentration camp in Poland (where Anne died), and it's the most famous camp. In the years 1942-1944 about 2 millions of jews got gassed to death.

When the people came to Auschwitz they got divided in groups. First, it was two groups; men and women. Then they split those groups up into who could work and who was too weak to work. The ones who was too weak to work (like sick people, old people, kids etc.) got sent to the gas chambers. The ones who could work got to work during very bad conditions.

In the gas chambers, there could be around 700 people at the same time. When they had died, they got buried in mass graves for jews.
In the Auschwitz camp, there was a wall that they called the "extermination wall". There, a person has to stand all naked facing the wall, and then they got shot in the head.

In the concentration camps, the prisoners couldn't wear their own clothes. The soldiers took the clothes away from them, and instead they got to wear a striped uniform that looked like a pyjamas. The men got to wear trousers, vest, hat and a coat. Women got to wear a dress. The prisoners weren't allowed to wear socks, so they only wore shoes that made them get sores on their feet. The sores could be infected because the conditions on the camps were very poor, and the infections could lead to the dead.
The prisoners got to change their clothes every six weeks. On their clothing there were a number that showed what number the prisoner had, and there were also a triangle that showed what "group of people" the prisoner belonged to. For example, jews had a yellow triangle, homosexuals a pink one and criminals had a green one.

The idea of being at a concentration camp myself make me feel really sad. I don't understand how people could work at the camps and support Hitler. They killed so many innocent people, and I just don't understand. It's crazy, that all of this actually happened.




Sources
http://sv.wikipedia.org/wiki/Anne_Frank
http://www.biography.com/people/anne-frank-9300892#synopsis
http://annefrank.org/en/Anne-Frank/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Anne_Franks_dagbok
http://www.annefrankguide.net/sv-se/bronnenbank.asp?aid=32675
http://www.ushmm.org/wlc/en/article.php?ModuleId=10005263
http://en.wikipedia.org/wiki/Nazi_concentration_camps
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/koncentrationsl%C3%A4ger
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/f%C3%B6rintelsen
http://sv.wikipedia.org/wiki/Auschwitz
https://www.youtube.com/watch?v=gonvxBXAgNI
http://www.theholocaustexplained.org/ks3/the-camps/how-were-the-camps-run/uniform-and-clothing/#.VGHa7_SG-aE




Difficult words
labour camp - arbetsläger
liberated - frigjorde
associate - kopplar ihop
extermination camps - förintelseläger
gas chamber - gaskammare
imprisonment - fängelse

onsdag 5 november 2014

Hitlers väg till makten, mellankrigstiden

Var? När? Hur? Vad? Vem? Vilka? Varför?
Första världskriget slutade år 1918, och det skrevs fred år 1919 i Versailles. Tyskland hade förlorat kriget och även fått skulden till det. Landets ekonomi hade försämrats rejält, och landet var inte värt någonting i stort sett. Det blev inflation i landet, alltså att landets pengavärde sjönk väldigt mycket. Det gjordes väldigt mycket pengar, och det påverkade värdet av dom. Anledningen var att Tyskland lagt mycket pengar på kriget, och de var även skyldiga ett krigsskadestånd.
Det kom också en ny regering till makten, och det var ett försök till att få demokrati i landet.

Hitler var med i första världskriget som soldat, och när han fick reda på att de förlorat så blev han rasande. Han gick med i Det tyska arbetarpartiet, som senare blev Nationalsocialistiska paritet. Såsmåningom så växer hans parti, och det blir bara större och större. 1923 så försökte Hitler ta makten i München, men kuppförsöket var misslyckat. Istället så blev han arresterad och hamnade i fängelse. I fängelset skrev han sin bok Mein kampf.

1932 så blev Hitlers parti framröstat som det största partiet i Tysklands riksdag. År 1933 blir han utnämnd till kansler, och får då makt i Tyskland. När riksdagshuset i Berlin brinner upp lite senare samma år så skyller han på att det är kommunisterna och judarna för att ha anlagt den. Han tog händelsen till sin fördel, vilket gjorde att han fick ännu fler folk på sin sida.

Hitler blev efter det utnämnd till rikskansler, och fick då makten i Tyskland. Han förbjöd Socialdemokraterna för att vara med i riksdagen, så nu var det enda partiet i Tyskland det Nationalsocialistiska. Hitler var nu diktator över Tyskland, och han började smida planer över vad han skulle göra med sina syndabockar: judarna. Han gjorde så att dom var tvungna att leva på speciella platser, handla i speciella affärer, ha en judestjärna synandes på sina kläder, och tvingade judiska barn att gå i särskilda skolor, som exempel.

Hitlers hat mot judarna ledde till att det andra världskriget startade. Han förde dom till koncentrationsläger runt om i landet, och han hämtade även judar från andra länder, som t.ex. Holland och Tjeckoslovakien. Han tog över flera länder och han dödade ca 6 miljoner judar under tiden som andra världskriget höll på. Antingen så gasades dom ihjäl, eller så dog dom utav utmattning.


Eget resonemang
De flesta tycker Hitler var en hemsk person med helt fel åsikter, och likaså tycker jag. Men man kan inte säga att Hitler var dum, för det var han inte. Han var en väldigt bra talare, och även fast hans åsikter var så dumma så var inte han det. Han lade fram sina åsikter och argument på ett sätt som fick hela den tyska befolkningen (nästan) på fall, och alla litade på att Hitler skulle rädda dem från inflationen och fattigdomen i landet. Folket trodde på att han skulle ta landet ur den ekonomiska depressionen och ge dem arbete.
Han sa att det var judarna som tog alla tyskars arbete, och att det var därför det fanns hela 6 miljoner arbetslösa i landet. Det var ett smart drag av honom, att alltid skylla på syndabockarna; judarna.

Dolkstötslegenden innebär att Hitler ljög för tyskarna om att judarna, kommunisterna, socialisterna, m.m., inte hjälpte till under första världskriget. Han menade alltså att de "riktiga tyskarna" hade blivit förrådda, och att de som inte hjälpt till i kriget inte var riktiga tyskar.

Att Hitler tog riksdagsbranden till sin fördel var ett väldigt smart drag av honom. Hade jag varit en tysk medborgare hade jag nog trott på det han sa, eftersom jag nu vet om hur det var i Tyskland. Antagligen hade jag varit på Hitlers sida, eftersom det faktiskt fanns endel "bevis" på att det var kommunisterna som anlagt branden. Han som blev anklagad för att ha satt eld på byggnaden var ju kommunist, och därför så fanns det faktiskt en anledning till att tro på vad Hitler sa. Dock så var det ju inte hela gruppen kommunister som var skyldiga, så det var ju ändå fel att tro på det.

Jag tycker att det är väldigt överdrivet att alla judar fick så mycket regler att följa. Dom var inte mindre värda människor än resten av befolkningen i Tyskland, så jag förstår inte riktigt varför Hitler tänkte som han tänkte. Det var därför andra världskriget så småningom började; eftersom Hitler stiftade nya regler för judar, och till sist så fångade han in dom.

Jag förstår inte riktigt hur han kunde ha ett sånt starkt hat mot judarna. Vad man märker på honom på bilder m.m. så har han inte ens skuldkänslor för vad han gör. Jag förstår heller inte riktigt varför människorna inte ifrågasatte hans åsikter om judar. Jag menar, han sa ju på sätt och vis att dom var annorlunda och dåliga, och att dom förrått tyskarna. Antagligen så var folket så beroende av en stark ledare att dom inte tänkte på konsekvenserna som kunde komma (och som också kom).




Källor
http://www.ne.se/enkel/mellankrigstiden : Detta är en trovärdig källa, och man hittar väldigt ofta mycket fakta som är sann. Man kan också välja olika svårighetsgrader på texten, så man kan alltid förstå den.
http://1900talet.blogspot.se/2013/09/mellankrigs-tiden.html : Per lade ut denna texten, och om han lagt ut den till oss att läsa så måste det ju vara en trovärdig källa. Den är enkel att förstå, och det är en fördel.
http://www.so-rummet.se/kategorier/historia/det-korta-1900-talet/mellankrigstiden : Det är en sida med väldigt mycket information inom de olika SO-ämnena. Jag litar på denna källan eftersom den bara handlar om SO, och då tror jag den är mer trovärdig. Per har också rekommenderat den.


C

Strontium

Ett radioaktivt ämne är ett ostabilt ämne. Det faller sönder och kan bli till nya ämnen (om det sänder ut alfastrålning), och på så sätt blir det radioaktivt. Varje gång det sönderfaller så skickar det ifrån sig strålning.

Strontium har beteckningen Sr, och atomnummer 38. Atomens masstal är 87,62. Det finns 8 isotoper av Strontium. Den isotop som sänder ut radioaktiv strålning är isotopen 90Sr.

Det var Adair Crawford som upptäckte det radioaktiva ämnet, och han upptäckte det år 1787.

Isotopen 89Sr sänder ut betastrålning (β), alltså en betapartikel. När atomen sönderfallit så blir det till ämnet Yttrium som har atomnummer 39. Det är ett stabilt ämne, så det 

Om ett ämne skickar ifrån sig betapartiklar så skickar det ut neutroner. En atom skickar då ut en neutron, och den omvandlas till en elektron och en proton. Antingen så skickar atomen iväg neutronen så att det inte blir någon extra proton, eller så skickar den ifrån sig en proton och en elektron. Det blir då en isotop av det ämnet.

Om man tar ämnet Radium (88) som ett exempel för en annan strålning, så har det masstalet 226, och det skickar ut alfastrålning (α). En alfapartikel består av två protoner och två neutroner, så när Radium skickar ut alfapartiklar så blir det till ett nytt grundämne. Det sönderfaller då till Radon (86). Eftersom Radon också är ett radioaktivt grundämne så skickar det också ifrån sig strålning, detta också α-strålning. När α-partikeln lämnat atomen så har det blivit till Polonium (84). Polonium skickar också ut alfastrålning, och så här håller det på tills det inte kan sönderfalla mer, alltså tills det landat på ett stabilt ämne. I det här fallet stannar det på Kvicksilver (Hg), eftersom det inte är radioaktivt (den isotopen).

Strontium brukar användas som ett rött färgämne i t.ex. fyrverkerier, eftersom det ger en fin röd färg på lågor. Främst så används ämnet som en tillsats (karbonat eller oxid) när man tillverkar bildrör i glas för färg-TV.

Isotopernas halveringstider
82Sr - 10-100 dagar
83Sr - 1-10 dagar
84Sr - Stabil
85Sr - 10-100 dagar
87Sr - Stabil
88Sr - Stabil
89Sr - 10-100 dagar
90Sr - 10 000-100 000 år

Stabila isotoper och ämnen har ingen halveringstid, eftersom det bara är radioaktiva ämnen som har det.
Halveringstid beskriver hur lång tid det tar för hälften av strålningen att försvinna. Om ett ämne har en halveringstid på 100 år så tar det alltså 100 år innan det är hälften av strålningen kvar. Sedan tar det ytterligare 100 år innan hälften av det halva har försvunnit. Sedan fortsätter det så. På detta sättet så kan aldrig strålningen försvinna helt, men i slutändan så är det väldigt lite strålning kvar. Halveringstiden kan variera, och den kan vara några sekunder, några dagar, veckor eller år.



Källor:
- http://sv.wikipedia.org/wiki/Strontium
- Fysikboken
http://www.ptable.com/?lang=sv
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/strontium
http://sv.wikipedia.org/wiki/Isotoptabell

tisdag 4 november 2014

English: What am I doing during the lessons?

LESSON 1

What have I done?
Everyone had to decide what to work with as individuals for a few weeks ahead. My decision was a little hard, but I decided to write a text about Anne Frank and her diary. She lived in the 18th century, and that's also what we're working with outside the english lessons. 
Today I have read facts about Anne as a start to my writing, because I didn't had so much time left of the lesson. 

What am I going to do until the next lesson?
I will start to write about Anne Frank.



LESSON 2

What am I going to do?
I will write about Anne Frank, and come very far on the text. Right now I've only written a little bit.

What have I done?
Today I've written very much. The text is now on it's way to become a big work about Anne, her diary, concentration camps, and also a little bit about Hitler.



LESSON 3

What am I going to do?
Like the last time, I'll write about Anne Frank.

What have I done?
I have written very much about Anne, and the long text about her life and concentration camps is now finished. I've started to write about her diary, and the history about it; how she started to write it, when it got published and so on.

What am I going to do until the next lesson?
I will finish writing about her diary, and the history about it.



LESSON 5

What am I going to do?
I'm going to write about Anne Frank's diary, and if I get bored of it I will read her diary.

What have I done?
I've read a few pages in the book, and I've also written about her diary. Now I'm finished with that.

What am I going to do until the next lesson?
I will figure out a new area to write about that's associated to Anne Frank, and then start to write a little bit. 

fredag 24 oktober 2014

Celebrities from the 20th century

JUDY GARLAND
Judy Garland was born in 1922, in Minnesota, USA. She was a singer and an actress. She sang the song Somewhere over the rainbow, and that's a song from the musical The wizard of Oz.

onsdag 22 oktober 2014

Halveringstid och strålningens fördelar

Vad är halveringstid?
Det är den tid som det tar för ett radioaktivt ämne att bli hälften så radioaktivt. Man hör det på namnet halveringstid.

Om vi tar Kol-14 som ett exempel. Halveringstiden är 5 700 år, och det är alltså så lång tid det tar för hälften av radioaktiviteten att försvinna. Efter ytterligare 5 700 år så har hälften av hälften försvunnit, och det är alltså bara en fjärdedel av strålningen kvar. Efter sedan ytterligare 5 700 år så har hälften av hälften av hälften försvunnit, och alltså är bara en åttondel kvar.
När strålningen försvinner så skickar ämnet ut en sorts strålning; alfa-, beta- eller gammastrålning. Kol-14 skickar ut alfastrålning.

Ämnen kan ha väldigt olika halveringstid; Radon-222 har en halveringstid på 4 dagar medans Uran-238 har en på 4 500 000 000 år.



Hur kan man utnyttja radioaktivitet till något positivt och användbart? (Berätta om 4 olika sätt)
Ofta tänker man på radioaktivitet och strålning som negativa saker, men det används till många bra saker, och det finns flera fördelar med det.

Det finns radioaktiva ämnen i brandvarnare. Det sitter inuti brandvarnaren, och det kommer inte ut från den. Det används för att känna av röken inuti brandvarnaren, och då sätts den igång.

Man använder strålning för att bota cancer. Då skickar man strålningen in i kroppen, och där tar den död på cancerceller (och vanliga/bra med, det är därför man t.ex. tappar hår).

Ett annat användningsområde av radioaktivitet är att man ibland använder det i gödning. Man blandar i lite radioaktiva isotoper i gödslet och då kan man liksom "spåra" gödslet. Man kan då se om det går in i växten och den tar upp det, eller om det inte fungerar alls.

Kol-14 är en isotop av kol som är radioaktiv. Den finns, blandat med Kol-12 och Kol-13, i växter, djur och människor.
Växterna tar upp kolen genom fotosyntesen (koldioxid), och eftersom människor äter mycket växter eller djur (som äter växter och får Kol-14 i sig) så får vi också det i oss. När människan/djuret/växten dör så slutar den ta upp kol. Det gör bara levande organismer.
Om en människa då dör så kommer det inte in någon mer kol i kroppen, och då ger Kol-14 ifrån sig radioaktivitet. Eftersom halveringstiden är 5 700 år för Kol-14 så tar det 5 700 år för hälften av radioaktiviteten att försvinna ur kroppen.
Med hjälp av detta kan man ta reda på hur gammal den döda kroppen är, eftersom man kan mäta hur mycket strålning som finns kvar i kroppen. På så sätt så kan man få reda på ungefär hur gammal en kropp/fossil är.

torsdag 16 oktober 2014

Syror och baser

Man kan mäta ph-värdet med olika metoder, även kallade indikatorer. Antingen med ett ph-papper som man stoppar ner i vätskan, och då ändrar den färg. Därefter jämför man med en färgskala om vätskan är en syra eller en bas. Det finns också en digital mätare som kallas ph-sticka (ph-meter). Man tar av ett lock och stoppar ner den i vätskan, så visas ph-värdet på stickan. Sen kan man även mäta ph-värdet med en vätska kallad BHB. Man droppar i några droppar BHB i en genomskinlig vätska och då ändrar vätskan färg. Därefter jämför man med en färgskala.

Ph-skalan går från 0-14. Om vätskan har ett ph-värde från 0 till strax under 6/7 så är det en syra, om den har ett ph-värde från 7/8 till 14 så är det en bas, och om den har ph-värdet 7 så är det en neutral vätska och ligger exakt i mitten. Vanligt vatten har ph-värdet 7, och är alltså neutralt.
Mellan varje steg i ph-skalan så blir det 10 gånger surare eller 10 gånger så basiskt. Alltså, om det går från t.ex. 4 till 3 så har det blivit 10 gånger så surt. Hoppar man däremot från 4 till 2 så är det 100 gånger så surt. Samma sak är det på andra hållet, alltså från t.ex. 10 till 11, eller från 10 till 12.

Om man mäter med BHB så blir det inte så exakt. Det blir mer exakt om man mäter med ph-papper. Det bästa är att mäta med ph-mätaren/stickan, eftersom det då står ett exakt ph-värde.

____________________


vätejon = H+ = positivt laddade syror

hydroxidjoner = OH- = minusladdade syror

saltsyra - HCl (väte, klor)
salpetersyra - HNO3 (väte, kväve+syre(nitrat))
svavelsyra - H2SO4 (väte,

starka syror har mer vätejoner

ammoniak och natriumhydroxid = vanliga baser

SIV = syra i vatten (inte tvärtom)


____________________


0     1     2     3     4     5     6     7     8     9     10     11     12     13     14
|                 Syror                    |  |  |                         Baser                     |
                                            Neutral
____________________


ph4 -> ph3 = 10 ggr så sur

ph4 -> ph2 = 100 ggr så surt

logaritmisk skala = potenser


____________________


kolsyra - svag syra
ättiksyra - syra, ph3/ph4
diskmedel - neutral
vatten - neutralt, ph7
kranvattnet är lite basiskt (blått) eftersom det går genom kopparrör, och kopparn kommer då med vattnet så det blir lite basiskt.

ammoniak = stark bas, NH3
kaustiksoda = bas

kausticksoda = natriumhydroxid = NaOH

____________________


syra + bas = neutraliserar (+ salt)

om man blandar en syra och en bas så får man vatten + salt, alltså typ saltvatten.
om man blandat väldigt starka syror och starka baser så bildas värme

onsdag 15 oktober 2014

Tidslinje 1900-talet


1912 - Titanic sjunker
Detta är en viktig händelse under 1900-talet. Under 1800-talet hade utvecklingen gåt extremt mycket framåt. Titanic kallades "det osänkbara skeppet", och att det bevisade att det inte var det, förstörde liksom allt det här med att utvecklingen gick så mycket framåt.

1914-1918 - Första världskriget
Första världskriget startade på grund av att Titanic sjönk, och kriget höll på i fyra år. Samtidigt höll också den ryska revolutionen på.
Hitler var en av soldaterna som krigade för Tyskland i kriget, och att dom förlorade gjorde honom rasande.

1919 - Freden i Versaille
Versaille är ett slott i Frankrike, och där skrevs det ett fredsavtal för första världskriget.

Mellankrigstiden
Det var under denna tiden som Hitler tog makten över Tyskland. Han var väldigt arg över att Tyskland förlorat första världskriget. När han var i Tyskland spionerade han på Det tyska arbetarpartiet i en ölhall, och därefter började han hålla tal där han presenterade sin åsikter och argument (bla att judar inte var bra för landet, att dom förstörde ekonomin, att tyskar skulle få mer plats i landet), och senare så kom fler och fler och lyssnade. När han sen fick allierade som gick med i hans 'team', så gjorde han en affisch, hittade en look som folk skulle komma ihåg, och startade liksom ett slags 'varumärke' av sig själv. Så småningom så tog han över makten och startade andra världskriget.
Under mellankrigstiden många länder i en ekonomisk depression, och så även Tyskland. Hitler skyllde på judarna och kommunisterna, och att det var deras fel att det var inflation i landet.

1939-1945 - Andra världskriget
Det var under detta kriget som Hitler tog över all makt i Tyskland helt och hållet, och han tog även över Polen, Danmark, Norge bland annat. Han ordnade också koncentrationsläger där judar, homosexuella, handikappade, romer m.m. fick antingen tvångsarbeta mycket under väldigt dåliga förhållanden (så att många dog), vara där som i ett fängelse, eller så var det ett förintelseläger där människor dog.
Hitler tog inte över Sverige, eftersom vi "inte stod på någons sida". Egentligen gjorde vi nog inte det, eftersom vi lät Hitler skicka tåg genom Sverige, och för att vi exporterade väldigt mycket järnmalm åt honom. Men vi var utanför kriget hela tiden, så det räknas ungefär som att vi var neutrala.
Under slutet av andra världskriget så sprängdes också den första atombomben.