måndag 18 maj 2015

Rika och fattiga länder

FRÅGOR: LÄNDER

1. Vad innebär begreppet mikrokredit? Att man ger små lån till människor som inte har pengar, för att köpa något som personen kan ha nytta av.

2. Man hjälper främst kvinnor med lån för att komma igång med företagande. Vad kan det bero på att det är främst kvinnor man riktar in sig på? För att kvinnor oftast inte har någon chans att skaffa sig ett jobb eller en utbildning i flera länder, och då stannar kvinnan hemma medan hennes make arbetar.

3. Vilka verksamheter kan kvinnor i fattiga länder tänkas starta? Ett litet jordbruk, sy-verkstad där de syr kläder, försäljning av varor som andra kan tänkas behöva.

4. Varför är det främst i Asien och Afrika mikrolån blivit vanliga och viktiga för utvecklingen? Det är de världsdelar där den större delen av världens fattiga människor finns, och det är fattiga människor som behöver dessa mikrolån för att komma ut ur fattigdomen. Dessa lån behövs inte i t.ex. Europa, eftersom det är en världsdel där ekonomin är bra.



LANDANALYS - ej klar

Sverige och Madagaskar är två länder som har väldigt stora skillnader mellan levnadsvillkoren.

Sverige är ett rikt land som ligger högt upp på Världsbankens lista över de länder som har störst BNI, bruttonationalinkomst. Vi ligger på 13:e plats utav 181 länder med 41 484 US dollar/capita, och Madagaskar ligger på plats 174 med 966 US dollar/capita.

Man kan inte riktigt mäta ett lands ”status” i endast pengar, utan hur människorna i landet har det spelar också stor roll. FN mäter människors levnadsvillkor genom HDI (Human development index) som mäter levnadsstandarden på en skala mellan 0-1 där 1 är det bästa.
År 2012 var Sveriges HDI 0,916 vilket är väldigt högt. Vi låg då på 8:e plats av alla länder i världen. Madagaskars HDI år 2012 var 0,496. De har medelhög mänsklig utveckling, och det kanske man inte skulle kunna tro om man ser på landets BNI. Det behöver alltså inte vara så att alla länder med hög BNI har högt HDI. Dock är det stor chans att det är så, som i Sveriges fall, eftersom bra och hög ekonomi gör att varje individ har mer pengar och kan ha en bättre levnadsstandard.

Madagaskar:
Födelsetal: 35 st/1000 invånare
Dödstal: 6 st/1000 invånare
Spädbarnsdödlighet: 40 st/1000 barn
Naturlig folkökning: 2,8%
In- och utvandring:

Sverige:
Födelsetal: 12 st/1000 invånare
Dödstal: 10 st/1000 invånare
Spädbarnsdödlighet: 3 st/1000 barn
Naturlig folkökning: 0,8%
In- och utvandring:


Källor:
- Häftet om fattiga länder
- http://www.landguiden.se
- http://www.globalis.se/



PLATSERS SÅRBARHET

1. Resonera kring hur den plats där du bor är sårbar. Här i Skogstorp så skulle det kunna bli översvämning om vattennivån höjs mycket p.g.a. växthuseffekten. Eftersom orten ligger precis vid havet och inte ligger så högt över havsnivån skulle det finnas risk att hus och mark nära havet skulle stå i vatten.

2. Ge tre exempel på hur man kan minska din hemorts sårbarhet.



BISTÅND

Låt oss tänka att du arbetar med bistånd och vill ge bistånd till ett fattigt land. Resonera kring vilka områden du skulle satsa dina pengar på att förbättra, och varför, för att landet på lång sikt ska bli rikare. 

Jag skulle satsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar